Guvernul va decide abia joi, înainte de a veni în Parlament, forma finală a legilor pe care își asumă răspunderea. După ce PSD a impus în Senat modificarea legilor justiției în sensul prorogării intrării în vigoare a prevederilor privind pensionarea anticipată a magistraților și trecerea de la completurile de 2 la 3, Orban nu exclude ca aceste articole să nu mai fie în proiectul de asumare.

Ludovic Orban, GuvernFoto: Guvernul Romaniei

”În cadrul unei ordonanțe de urgență care a fost dată de domnul Tudorel Toader când s-a întors de la Comisia de la Veneția, în cursul dezbaterii și aprobării legii de aprobare a ordonanței s-au introdus aceste amendamente, care prorogă termenul. Noi am convocat ședința de guvern mâine la ora 10:00, când expiră termenul în care parlamentarii pot să depună amendamente la cele 3 proiecte de lege. Evident vom lua act de acest vot la Senat și vom decide în consecință. (...) E posibil de exemplu să nu mai includem în proiect decât acea prorogare referitoare la termenul de la 2 la 4 ani. E posibil să primim amendamente referitoare la abrogare sau alt termen de prorogare și atunci vom discuta”, a spus Orban.

Conducerea Parlamentului a decis miercuri, în ședința Birourilor Permanente reunite ca joi la ora 12 Guvernul Orban să-și asume răspunderea pe pachetul de legi referitoare la plafoane, transportul școlar și justiție.

Opoziția - PSD susține că asumarea pe proiectul privind justiția este inutilă având în vedere că Senatul a adoptat o lege care face modificările în sesnul dorit de Executiv.