Senatul a aprobat, cu unanimitate, amânarea pensionării anticipate a magistraților cu doi ani, până în 2022. De asemenea, senatorii au amânat cu un an suplimentarea completurilor inferioare de la 2 la 3 judecători. Senatul este cameră decizională astfel încât modificările merg la promulgare. Votul de la Senat (unde PSD deține majoritatea) în contextul în care Guvernul a anunțat, marți în ședință, că își asumă răspunderea pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților.

Plenul SenatuluiFoto: Hotnews

UPDATE Senatorul PSD Robert Cazanciuc susține că Guvernul ar trebui să retragă proiectul de asumare a răspunderii pe modificarea legilor justiției, deoarece acesta a rămas fără obiect, în condițiile în care o lege asemănătoare a fost adoptată în Parlament și trimisă deja la promulgare.

”Nu e un absurd, e o insultă pur și simplu la adresa Parlamentuluiși la adresa poporului român. Am încercat să explic la nivelul Biroului Permanent Reunit astăzi că acest proiect pe pachetul de Justiție au rămas, practic, fără obiect. Noi am decis în Comisia juridică de ieri să prorogăm termenul referitor la pensionarea anticipată la 20 de ani cu doi ani de zile, nu cu un an de zile. De asemenea, să prorogăm intrarea în vigoare a completelor de trei cu un an de zile. Votul în comisie a fost ieri unanim. CSM și MJ au susținut acest punct de vedere. E o soluție foarte bună în momentul de față pentru a lua o eventuală presiune asupra sistemului judiciar. Astăzi în plen acest proiect de lege a primit vot unanim. E o procedură parlamentară care s-a finalizat astăzi, proiectul aplecat la promulgare la președinte. Practic acest proiect a rămas fără obiect”, a spus Robert Cazanciuc, în Parlament.

Pe repede înainte, comisia Juridică din Senat, condusă de senatorul PSD Șerban Nicoale a adoptat, marți, un raport prin care s-a introdus prorogarea termenului referitor la intrarea în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022. Totodată, senatorii jurişti au decis prorogarea pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completurile inferioare va creşte de la doi la trei. De precizat este că modificările operate în comisia Juridică au fost adoptate cu votul reprezentanțiilor PNL iar reprezentantul ministerului Justiției a fost de acord.

Reamintim că votul de la Senat vine la puțin timp după ce Guvernul a aprobat, în ședința săptămânală, un proiect de lege pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților, pe care urma să-și asume răspunderea. Guvernul propune în schimb amanarea pensionării magistraților cu doar un an în comparație cu modficiările efectuate de către Parlament.

În acest context, după ce Senatul a adoptat modificările asumate și de către Guvern se așteaptă o decizie în consens a celor două părți implicate. Conducerea Parlamentului (deținută de sociali democrați) susține că după ce asumarea ajunge în forul legislativ există trei zile în care se pot depune amendamente. După cele 3 zile, Guvernul analizează modificările propuse și ia o decizie dacă merge mai departe cu asumarea sau este de acord cu legea adoptată de către Senat.