Curtea Constituţională a amânat pentru joi decizia privind sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului. Sesizarea privind alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CCR.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unor surse citate de Agerpres, decizia de amânare a fost luată pentru că judecătorul Marian Enache a lipsit din motive medicale.

Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Senatului pentru alegerea lui Meleșcanu în funcție a fost formulată de 33 de senatori, membrii ai grupului parlamentar al Partidului Alianței Liberalilor și Democraților, ai grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, ai grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și de senatori neafiliați.

CCR a avut în discuție sesizarea de neconstituționalitate privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului și în 27 noiembrie, însă dezbaterea pe acest subiect a fost amânată atunci pentru 11 decembrie.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului. În aceeași zi, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunța că va sesiza Curtea Constituțională asupra alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, invocând încălcarea Regulamentului de funcționare a forului legislativ.

Președintele ALDE explica faptul că nu pot exista două propuneri pentru șefia Senatului din partea aceluiași grup parlamentar, în contextul în care Meleșcanu făcea parte atunci din grupul senatorilor ALDE.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu l-a propus atunci pentru această funcție pe Ion Popa. Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.