​PMP îi solicită premierului Ludovic Orban să emită OUG sau să își asume răspunderea pe proiectele privind alegerea primarilor în două tururi și reducerea numărului de parlamentari, invocând acordul semnat la învestirea Guvernului. PMP consideră că PSD și UDMR constituie o „monstruoasă coaliție”. Cererea PMP vine la scurt timp după ce USR-PLUS a cerut același lucru.

Eugen TomacFoto: Facebook

„Frăţia PSD-UDMR se opune voinţei românilor. Deputaţii PSD şi UDMR au votat astăzi, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, împotriva introducerii pe ordinea de zi a plenului a proiectelor iniţiate de către Partidul Mişcarea Populară care vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi reducerea numărului de parlamentari la 300. (...) Partidul Mişcarea Populară atrage public atenţia că cele două proiecte de lege reprezintă priorităţi urgente pentru România şi solicită tuturor parlamentarilor să le susţină”, a transmis partidul, printr-un comunicat de presă remis, luni, Mediafax.

Liderii PMP atrag atenția că cele două proiecte s-au aflat pe lista condiţiilor pentru susţinerea Guvernului. ”Îi cerem prim-ministrului Ludovic Orban să emită ordonanţe de urgenţă în acest sens sau să-şi asume răspunderea. PMP consideră că formațiunile politice, PSD și UDMR, s-au aliat într-o coaliție care se opune dorinței românilor de a reduce numărul de parlamentari. Cele două proiecte au fost adoptate tacit de către Senat şi ar fi trebuit să intre de mult în dezbaterea Camerei Deputaţilor, însă aceeaşi monstruoasă coaliţie PSD-UDMR se foloseşte de toate tertipurile pentru a opri aceste iniţiative, inclusiv prin măcelărirea proiectelor prin intermediul unei comisii parlamentare speciale. (...) Propunerea introducerii celor două proiecte pe ordinea de zi i-a aparţinut preşedintelui executiv al PMP, deputatul Marius Paşcan şi a fost respinsă după ce PSD şi UDMR s-au aliat în acest sens, în ciuda voinţei românilor care s-au exprimat încă de acum 10 ani, printr-un vot la referendum, în ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari. Mai mult, peste un milion de români au semnat pentru susţinerea proiectului PMP care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin”, se mai arată în comunicat.

Raluca Turcan a declarat că, în cazul în care proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu va trece în Parlament, atunci Guvernul va lua alte măsuri.

Liderul deputaților UDMR Attila Korodi a afirmat că, în cazul în care Guvernul Orban își va asuma răspunderea și va emite OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, atunci partidul va susține o moțiune de cenzură împotriva Executivului.

De asemenea, președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat, duminică la Antena 3, că formațiunea va depune moțiune de cenzură, dacă Guvernul Orban își va asuma răspunderea pentru alegerile primarilor în două tururi.