Orice demers de revizuire a Constituției trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcția unui edificiu statal puternic și eficient, a transmis, duminică, președintele Klaus Iohannis. El mai spune că actualul cadru constituțional ”solid” a răspuns ”aspirațiilor” românilor.

Klaus Iohannis la parada militara de 1 Decembrie, în 2019Foto: Presidency.ro

”Cadrul constituțional solid din acești 28 de ani a răspuns aspirațiilor poporului român, funcționând ca un liant al societății în jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constituției va trebui realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcția unui edificiu statal puternic și eficient”, spune șeful statului, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Constituției.

Constituția este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democrație, mai spune Klaus Iohannis.

”Constituția dă sens comunității politice, sancționează derapajele, limitează puterea și menține echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfășurarea activității instituțiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt efectiv garantate”, a precizat președintele, adăugând că va rămâne profund dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a autorităților publice.

Premierul Ludovic Orban a declarat că este utilă reexaminarea sistemului constituțional și legislativ, când va exista momentul politic oportun. Ceea ce toți am trăit în ultimii câțiva ani ne-a demonstrat că valorile constituționale au nevoie să fie permanent vegheate, pentru ca derapaje de la democrație și de la principiile statului de drept să nu mai fie posibile, spune premierul.