Ludovic Orban consideră că este utilă reexaminarea sistemului constituțional și legislativ, când va exista momentul politic oportun. Ceea ce toți am trăit în ultimii câțiva ani ne-a demonstrat că valorile constituționale au nevoie să fie permanent vegheate, pentru ca derapaje de la democrație și de la principiile statului de drept să nu mai fie posibile, spune premierul.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„Se împlinesc, astăzi, 28 de ani de când românii au aprobat, prin referendum, în 1991, prima Constituție a țării de după căderea comunismului. (...) Schimbările prin care a trecut de atunci societatea românească evidențiază nevoia continuă de adaptare la prezent și, mai ales, de îmbunătățire în plan constituțional și legislativ. Ceea ce toți am trăit însă în ultimii câțiva ani, din păcate, ne-a demonstrat că valorile Constituției au nevoie să fie permanent vegheate, pentru ca derapaje de orice natură de la democrație, de la principiile statului de drept, să nu mai fie posibile”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat al guvernului.

Premierul a adăugat că prioritare trebuie să fie interesul și așteptările cetățenilor cu privire la puterea administrativă și decizională a României. „Legea este una pentru toți și îi asigur pe români că vom cultiva respectul pentru lege”, a mai spus Orban.

În context, el a mai declarat că, la momentul politic oportun, e utilă luare în calcul a reexaminării Constituției.

„Consider în egală măsură util să luăm în calcul chiar reexaminarea sistemului constituțional şi legislativ, atunci când vom avea momentul politic oportun, astfel încât democrația să fie întărită. Nu putem tolera sub nicio formă încălcarea Constituției, pentru că vrem să menținem în siguranță drumul european pe care România s-a înscris după căderea comunismului”, a conchis șeful Executivului.