​​Guvernul își va asuma răspunderea și pe un pachet economic vizând, în principal, OUG 114. „La nivel parlamentar dezbaterile nu se duc în direcția pe care ne-o dorim”, a anunțat premierul Ludovic Orban, precizând că a discutat la nivelul conducerii PNL despre „abrogarea sau modificarea fatidicei” ordonanțe.

Ludovic Orban, GuvernFoto: Guvernul Romaniei

„Biroul Politic a lăsat la latitudinea guvernului momentul angajării răspunderii”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că prevederea din OUG 114 de care executivul nu se va atinge este cea referitoare la sectorul de construcții.

Ordonanța menține salariul minim brut garantat în plata pentru salariații din domeniul construcțiilor la suma de 3.000 lei lunar, pentru perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028. Acest salariu este pentru un program normal de 167,33 ore pe lună și se va utiliza în mod exclusiv doar în domeniile reglementate de ordonanță.

Ludovic Orban a precizat că vor fi anulate prevederile privind domeniul energiei, supraimpozitarea sistemului bancar și în domeniul comunicațiilor, prevederile referitoare la pilonul 2 de pensii și la „fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții”.

„Din capul locului vă spun că nu vom abroga prevederile din sectorul de construcții. Din păcate ar duce la distrugerea sectorului de construcții pentru că toate companiile din domeniul construcțiilor au schimbat contractele de muncă în baza prevederilor din OUG 114, iar dacă am reveni la sistemul anterior legat de salariul minim și sistemul de impozitare și percepere a contribuțiilor, practic am trimite în faliment foarte multe firme. Noi ne dorim dezvoltarea sectorului de construcții pentru că atunci când vom da drumul la toate lucrările care sunt finanțate din fonduri europene, în cursul anului viitor, vom avea nevoie de un surplus de forță de muncă pe piața construcțiilor de cel puțin 250.000 de noi angajați”, a spus Orban.

Reamintim că HotNews.ro a scris că guvernul intenționează să-și angajeze răspunderea în parlament pe două pachete legislative, unul referitor la justiție, altul la economie.