PSD vrea să le-o ia înainte liberalilor și au pus luni, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, în regim de urgență, legile care prevăd abrogarea recursului compensatoriu, anularea pensiilor speciale, alegerea președinților de consilii județene și eliminarea supraaccizei. Decizia a fost luată în Biroul Permanent condus de social-democratul Marcel Ciolacu și vine în contextul în care PNL a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea în această săptămână pe un pachet de legi privind justiția, între care și cea de abrogare a recursului compensatoriu.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ședința Bioului Permanent al Camerei Deputaților, la propunerea liderului de grup al PSD Alfred Simonis s-a decis urgentarea dezbaterilor la comisii și elaborarea rapoartelor pentru mai multe proiecte de legi. Printre acestea se numără: abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, alegerea președinților de consilii județene și modificarea codului fiscal pentru scoaterea accizei.

Simonis a propus ca în următoarele două zile comisiile de specialiate să dea raport pe cele patru proiecte de lege. Social democrații doresc în special ca cele două proiecte de lege abrogarea recursului compensatoriu și anularea pensiilor speciale să fie adoptate miercuri în ședința de plen de la Camera Deputaților. De precizat este că proiectele de lege aflate acum în dezbaterea comisiilor au fost inițiate și promovate de către PNL și respectiv, USR.

Inițial s-a propus și introducerea de urgență pe ordinea de zi și a legii privind alegerea primarilor în două tururi, însă acest lucru a fost respins la vot.

PSD are un proiect de lege în Parlament care propunea impozitarea pensiilor speciale însă, Alfred Simonis a susținut varianta USR care prevede eliminarea acestora. De altfel, miza pentru social democrați este una care ține de imagine. Totodată pesediștii blochează demersul PNL de a-și asuma răspunderea pentru că, potrivit cutumei, Guvernul nu-și poate asuma un proiect de lege atunci când acesta se află în dezbaterea Camerei Decizionale.

De precizat este că pentru toate proiectele de lege enumerate, Camera Deputaților care este forul decizional și, dacă vor fi adoptate, vor merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectele de lege intrate în dezbatere rapidă: