Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat sâmbătă că modificarea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar trebui făcută în luna decembrie, în paralel cu aprobarea bugetului pentru anul viitor, scrie Agerpres.

Dan BarnaFoto: Agerpres

„Din punctul meu de vedere ar trebui făcută cât mai curând (modificarea legislaţiei pentru alegerea primarilor în două tururi - n.r.). Eu aş vedea-o chiar în paralel cu aprobarea bugetului, acum, în luna decembrie, în această sesiune parlamentară, pentru că este o solicitare pe care o aşteaptă cu adevărat societatea românească. În afară de nişte poziţionări politice în Parlament, societatea e foarte aliniată că e nevoie în acest moment să ne întoarcem la democraţia reală şi la reprezentativitatea reală”, a spus Barna, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că alegerea primarilor în două tururi a fost unul dintre subiectele discutate vineri la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban şi cu preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.

„Fondul discuţiei de ieri (vineri - n.r.) a avut trei aspecte: anticipate, primari în două tururi şi alegeri locale. Elementele din acordul politic au fost abordate în calupuri despre care am vorbit şi asupra cărora aşteptăm nişte rezultate. Ne vom întâlni o dată la două-trei săptămâni cu premierul şi continuăm discuţiile”, a menţionat el.

Barna a afirmat că aşteaptă ca premierul „să facă paşi reali” pentru soluţionarea unor puncte prevăzute în acordul politic semnat la momentul susţinerii pentru învestirea Guvernului Orban, printre care anularea recursului compensatoriu şi desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor.