USR va adopta un regulament prin care va putea susţine candidaţi independenţi în alegeri, a declarat sâmbătă preşedintele USR, Dan Barna, care a arătat că Nicuşor Dan este unul dintre cei cu şanse mari să câştige Bucureştiul de la Gabriela Firea, scrie Agerpres.

Dan Barna si Nicusor DanFoto: Agerpres

"Am discutat în prima parte a şedinţei Comitetului Politic al USR despre două regulamente tehnice - cel pentru tineret şi cel al Comisiei de arbitraj. Cea mai mare parte a şedinţei a fost legată de perspectiva alegerilor locale, de Bucureşti, obiectivul principal al discuţiei de astăzi. L-am invitat şi pe Nicuşor Dan pentru că este unul dintre candidaţii pe care noi îi considerăm viabili şi cu şanse foarte mari să poată fi candidatul unic al Opoziţiei în ceea ce înseamnă lupta pentru Bucureşti şi lupta pentru câştigarea Bucureştiului de la Gabriela Firea. (...) Vom adopta şi un regulament prin care USR va putea susţine candidaţi independenţi, tocmai pentru a rezolva şi a simplifica paşii procedurali necesari să ajungem la acele alegeri primare, pe care sper să le putem organiza împreună în cadrul alianţei USR - PLUS şi împreună cu eventuali alţi candidaţi din Bucureşti", a spus Barna, la finalul primei părţi a şedinţei Comitetului Politic al USR.

El a adăugat că s-a discutat şi despre alegerile primare sau "turul unu al societăţii civile", prin care va fi desemnat un candidat comun al partidelor din Opoziţie.

"Am avut invitat un coleg de la Budapesta, un coleg de democraţie europeană, care ne-a prezentat cum au funcţionat aceste alegeri primare în Budapesta şi cum a fost posilbil să se obţină o victorie în faţa Fidesz şi a candidatului Fidesz. Este un proces prin care cetăţenii Bucureştiului vor fi invitaţi să îşi exprime opţiunea pentru candidatul care ar vrea să fie primarul Bucureştiului, exact aşa s-a întâmplat şi în Budapesta unde candidatul Opoziţiei unite a reuşit să câştige. Au fost cinci sau şase partide care au propus candidaţi. Bucureştenii vor avea ocazia, în corturi aşezate în diverse zone ale oraşului, ca în câteva zile să îşi exprime această opţiune şi în măsura în care va fi un număr relevant de voturi va fi o foarte validă şi puternică legitimare a unui candidat comun", a menţionat acesta.

Dan Barna a mai afirmat că l-a invitat pe Nicuşor Dan să se reînscrie în USR, dar acesta nu a dat curs invitaţiei.

UPDATE 1: USR a aprobat Regulamentul care permite susținerea independenților la alegerile locale

Liderii USR au aprobat, sâmbătă, regulamentul de desemnare a candidaților la locale, care permite candidaturile interne pentru alegerile locale pentru candidații independenți, anunță Mediafax. Astfel, Nicușor Dan poate candida ca independent, cu susținerea partidului, la Primăria Capitalei.

Pentru aprobarea regulamentului au fost înregistrate doar două abțineri, restul fiind voturi „pentru”.

Dan Barna afirmase anterior că Nicușor Dan a fost invitat să se înscrie în USR și „pentru că, în felul acesta, USR și întregul mesaj de a construi un mesaj credibil ar fi mai puternic”, însă acesta nu a dat curs invitației, motivând că „deocamdată este în logica de candidat independent”.

UPDATE 2: Dan Barna: „Am creat cadrul procedural prin care USR va contribui la victoria forțelor reformatoare”

Comitetul Politic al USR a adoptat, sâmbătă, regulamentul ce prevede susținerea, la locale, a candidaților independenți sau non-membri, astfel încât filialele județene sau locale pot decide susținerea unor candidați externi, informează un comunicat de presă al USR, citat de Mediafax. Liderul Dan Barna consideră că USR contribuie astfel la „victoria forțelor reformatoare”.

„Comitetul Politic al USR a adoptat, sâmbătă, mai multe regulamente de funcționare, printre care și un regulament privind susținerea la alegerile locale a candidaților non-membri sau independenți, introducând posibilitatea ca filialele județene sau locale ale USR să decidă susținerea unor candidați externi”, se arată în comunicatul USR difuzat sâmbătă seară.

De asemenea, va exista posibilitatea desemnării candidaților externi, statutar, prin diverse moduri, anume negocieri, sondaje sau alegeri primare deschise.

„În cazul în care filialele județene sau locale decid deschiderea alegerilor către candidați externi, desemnarea candidaților la primării sau la consilii județene se va face statutar în baza unor mecanisme alternative printre care negocieri, sondaje sau alegeri primare deschise. După desemnarea candidaților interni, organizațiile USR pot încheia alianțe electorale cu alte partide sau organizații politice. Candidații externi susținuți de USR trebuie să îndeplinească condițiile legale, dar și criteriile de integritate ale USR”, mai este precizat în document.

Liderul USR este de părere că USR va contribui, în acest mod, la „victoria forțelor reformatoare la alegerile locale”.

„Astăzi am creat cadrul procedural prin care USR va contribui în mod decisiv la victoria forțelor reformatoare la alegerile locale din 2020. Construim o alternativă reală și credibilă de schimbare după 30 de ani de administrație clientelară PSD care a blocat dezvoltarea și modernizarea țării. Bucureștenii ar putea avea pentru prima dată șansa unor alegeri primare. Dacă nu avem două tururi pentru alegerea primarilor, le-am putea face noi împreună cu cetățenii”, a explicat, potrivit sursei citate, președintele USR, Dan Barna.

El a mai spus că „e important să avem candidați a căror integritate morală să nu poată fi pusă la îndoială și reputația lor să nu poată prejudicia prestigiul și imaginea USR. Asta înseamnă fără penali, fără traseiști, fără plagiatori, fără colaboratori ai fostei Securități sau membrii din conducerea Partidului Comunist Român”.

„Tot în cadrul ședinței de sâmbătă a Comitetului Politic, a fost adoptată Carta Valorilor USR, un document care prezintă principiile și valorile pe care partidul și-a construit programul de guvernare”, mai informează partidul.