Deputatul USR Iulian Bulai a spus, într-o emisiune la B1 TV în care se discuta despre Dosarul Revoluției, că nu mai are încredere în justiție și că soluția este un ”tribunal public popular” ca în Africa de Sud, după Apartheid.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Eu nu am încredere că Justiția, în momentul de față, mai poate face ceva. Soluția în momentul de față este să aplicăm o metodă care s-a aplicat în Africa de Sud imediat după Apartheid și a fost un tribunal public popular al adevărului și dreptății”, a declarat Bulai.

”Este o chestiune care a funcționat”, a susținut acesta.

”Ideea e că, după Apartheid, după 1992, a fost acest fenomen în care toată societatea era contaminată de o vină colectivă. Plus-minus, așa s-a întâmplat și după comunism, pentru că așa de mulți purtau vina pentru discriminare la adresa unei majorități. Așa s-a întâmplat și în România, o mână de oamnei a ținut sub călcâi o majoritate. Ai nevoie de o asumare la nivel colectiv.

  • Comisia pentru Adevăr și Reconciliere (TRC) a fost un organism de tip tribunal pentru justiție reparatorie instituit în Africa de Sud după renunțarea la Apartheid. Cei care au fost identificați ca victime ale unor încălcări grave ale drepturilor omului au fost invitați să spună prin ce au trecut, iar unii au fost selectați pentru audieri publice. De asemenea, și cei care comiseseră violențele au putut să depună mărturie și să ceară amnistie atât din punct de vedere penal, cât și civil. (Sursa Wikipedia)