​Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că anul viitor pensiile vor crește, iar proiectul de buget va fi construit ținând cont de acest lucru.

Orban in sedinta de guvernFoto: Facebook Guvern

„Noi avem un program de guvernare. În acel program de guvernare este foarte clar că, sigur pregătim cu o echipă mai largă de lucru care să îndrepte ce este de îndreptat în sistemul de pensii, pregătind studii de impact, dar în baza prognozelor pe termen lung a acestor studii de impact, vom veni cu o modificare, dar nu în această perioadă. La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm. De altfel, e și puțin probabil ca în an electoral un parlament să modifice legea(…) Având o lege în vigoare, normal că vor crește (cu 40% anul viitor -n.r.). Vom construi proiectul de buget ținând cont de această creștere”, a declarat Orban.

Declarațiile sale vin în contextul în care economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a vorbit miercuri despre impactul pe care legea pensiilor îl va avea asupra bugetului în anii următori. El a declarat că: "Legea prevede, în mod interesant, că intră în vigoare la 1 septembrie 2021, cu excepția creșterii care s-a făcut deja la 1 septembrie 2019 și celei care intră la 1 septembrie 2020". Cu alte cuvinte, creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie poate fi amânată, el considerând că asta este singura soluție pentru a păstra bugetul în parametri.