Ce-am avea de câștigat sau de pierdut dintr-o dezbatere Iohannis-Dăncilă

de Sebastian Jucan     HotNews.ro
Miercuri, 13 noiembrie 2019, 9:57 Actualitate | Politic


Dezbatere Geoana-Basescu în 2009
Foto: Screenshot via Youtube
​Este foarte posibil ca această campanie electorală pentru prezidențiale să se încheie fără nicio dezbatere între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Facebook-ul vuiește acum că e lașitate să refuzi să te întâlnești cu Dăncilă. Dar totuși, cât de importante sunt dezbaterile între candidați, ținând cont de mesajele transmise dinspre spațiul public în ultimele zile?

Nu vrea să plictisesc cu istoria dezbaterilor de la grecii antici la pașoptiști, cert e că dezbaterile politice în formatul actual au luat avânt în Statele Unite, odată cu transformarea televizorului din bun de lux într-unul accesibil oricărui american. Probabil punctul 0 au fost cele patru dezbateri televizate, primele de genul lor, organizate între JFK și Richard Nixon pentru alegerile prezidențiale din 1960. Ele sunt creditate ca fiind motivul pentru care mult mai carismaticul Kennedy a câștigat președinția.Unul din cele mai memorabile momente din istoria dezbaterilor prezidențiale americane a avut loc la alegerile din 1984. Președintele în exercițiu, Ronald Reagan, candida pentru un al doilea mandat, având la momentul alegerilor 73 de ani. Vârsta a fost una din principalele direcții de atac împotriva sa, în special după o primă dezbatere în care a părut obosit și confuz. Însă în a doua a susținut că nu va face din vârstă un subiect de campanie, glumind că nu vrea să exploateze tinerețea și lipsa de experiență a oponentului său. Peste ani, contracandidatul lui avea să admită că a fost momentul în care și-a dat seama că a pierdut.

Noi românii am preluat de peste Ocean apetitul american pentru dezbateri politice și avem propriul istoric de momente memorabile. Acel „Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?” al campaniei din ‘96 e considerat de mulți ca fiind momentul de cotitură care ne-a adus primul președinte nefesenist de după Revoluție.Traian Băsescu e probabil cel mai bun politician-debater de pe plaiurile dâmbovițene, lui aparținându-i două din replicile care au intrat în lexiconul politic românesc. La dezbaterea din 2004, contra lui Adrian Năstase, deplângea blestemul poporului român „de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști” iar la cea din 2009 i-a dat K.O.-ul lui Mircea Geoană când l-a întrebat dacă i-a plăcut aseară la domnul Vîntu. Și că tot am amintit de Traian Băsescu, mai știi dezbaterea aia marketată ca un meci de box de la alegerile pentru Primăria Capitalei din 2000?„Când un candidat pune întrebări oponentului său, el o face în numele nostru”


Dată fiind istoria, pare ciudată tentativa consilierilor președintelui Iohannis, la care s-au raliat și mai-marii din PNL, de a ne convinge că nu e nevoie de nici o dezbatere. L-am întrebat pe Emil Mesaroș, arbitru internațional de dezbateri academice și președinte de onoare al AGORA Debate, de ce sunt importante dezbaterile electorale într-o democrație.

„Dintr-un motiv foarte simplu: cetățeanul are de luat o decizie, iar pentru asta își dorește un contact cu candidatul. Cu cât comunicarea din campanie este mai unidirecțională (flyere, discursuri ale candidatului de la o tribună, băi de mulțime fără discuții asociate, etc.), cu atât acest contact este mai superficial. Dezbaterea cu un alt candidat este probabil cea mai bună modalitate de comunicare în ambele sensuri și de cointeresare a alegătorului. Atunci când un candidat pune întrebări oponentului său, el o face in numele nostru, al tuturor celor care urmărim dezbaterea. În lipsa posibilității ca fiecare din cele câteva milioane de alegători sa aibă o discuție individuală substanțială cu candidatul la președinție, dezbaterea electorală transmisă în direct rămâne cea mai bună aproximare a unei asemenea conversații.”

L-am întrebat și cât de reală este afirmația că sunt multe state în care nu au loc dezbateri între candidați.

„Țările care «dau tonul» în materie de comunicare politică au toate dezbateri electorale de acest tip: SUA, Germania, Franța, Spania, și lista poate continua. Dar nu trebuie să ne oprim doar la dezbaterile electorale de acest fel. Un alt mod de comunicare foarte popular în Occident sunt întâlnirile de tip «town hall» (sala primăriei), care au loc între candidat și alegători, și în care politicianul stă și discută, răspunzând întrebărilor și câte două-trei ore. Acestea completează peisajul dezbaterilor electorale din Europa și Statele Unite.

Însă acestea nu trebuie confundate cu întâlnirile cu alegătorii de la noi, unde cineva vine și vorbește, iar restul lumii aplaudă și, dacă au noroc, dau mâna cu candidatul. Deci nu prea putem vorbi de o țară unde să nu existe deloc nici dezbateri electorale, nici întâlniri de tip «sala primăriei». Cam peste tot există modalități de a asigura accesul publicului la candidat prin anumite tipuri de dezbatere.”

Cazul din Franța când Chirac a refuzat să dezbată cu Le PenFaptul că nu vom avea o dezbatere pentru turul doi poate fi considerată o involuție a democrației?

„Fără nici un fel de dezbatere va fi greu sa punem un semn de «reușit» în dreptul acestor alegeri. Un semnal al unei evoluții pozitive ar fi dacă am reuși să diversificăm modalitățile prin care candidatul comunică direct și, repet, în «dublu sens» cu alegătorii. Nu dorește unul dintre candidați dezbatere cu adversarul său? Se mai întâmplă. Să ne amintim ce s-a întâmplat în 2002 în Franța când Chirac a refuzat să dezbată cu Le Pen (nu știu dacă Dancilă poate fi comparată cu Le Pen, dar în fine).

Un lucru foarte indicat ar fi în acest caz câteva întâlniri «town hall», în care candidatul să meargă într-o sală cu câteva sute de tineri și să le răspundă întrebărilor, că tot ne plângem că tinerii nu votează. În fond, ambii candidați rămași în cursă sunt foști profesori. Acest tip de evenimente au devenit atât de populare în Occident încât Facebook are inclusiv o funcționalitate pentru ele.”

Și că tot veni vorba de tineri, am vrut să aflu ce părere are unul pasionat de debate despre faptul că nu vom avea o dezbatere între candidații rămași în turul doi. Mi-a răspuns Patricia, studentă în anul 3 la Facultatea de Drept a UBB, activă de 6 ani în dezbateri, atât ca debater, cât și organizator:

„O privesc ca atare: un calcul politic asumat de domnul Iohannis. Depinde de fiecare votant dacă îl consideră acceptabil sau nu. Cauza principală a apatiei politice nu e doar lipsa dezbaterilor, ci mai ales lipsa educației civice. Mie debate-urile mi-au împământenit valorile democratice demult, o decizie de campanie a unui candidat nu mă afectează cu nimic în acest sens.

Generația mea are un atașament mai redus față de ideea de a vedea seara, la oră fixă, dezbateri între candidați la televizor. Dezbaterea de la Europa FM mi-a plăcut și aș vrea să văd mai multe. Însă chiar dacă lipsa unei dezbateri supără mai putin tinerii de vârsta mea, cu toții avem așteptarea clară să existe engagement de la candidații respectivi prin alte mijloace, în special online, sau prin orice alte metode prin care candidatul să ne comunice care e platforma lui. Cred că politicienii din România încă nu prea știu cum să vorbească cu tânăra generație și va fi interesant de văzut dacă va exista vreo schimbare în acest sens în ultima săptămână înainte de alegeri.”„Întâlnirile cu alegătorii sunt evenimente regizate”Întâlnire Geoană-Băsescu în 2009

Până la urmă o să vedem la vot dacă decizia președintelui îi va afecta în vreun fel campania. Am întrebat un consultant în comunicare ce părere are despre acest lucru. Vlad Tăușance a coordonat în 2014 campania din online a lui Klaus Iohannis și mi-a explicat de ce este importantă o dezbatere din punct de vedere al marketingului politic.

„S-a văzut foarte bine și la microdezbaterea organizată de Europa FM că există un interes mare pentru genul acesta de întâlnire. Cred că a fost postarea virală a săptămânii, ajunsese la un milion de vizualizări foarte repede. Asta arată că lumea e interesată. Beneficiind de un public interesat, e clar un spațiu foarte bun în care poți să lansezi mesaje și să punctezi idei. Iar, foarte important: îți oferă ocazia să îți tragi așa-zisele „gloanțe de argint”, adică dacă ai ceva de spus, o răfuială de rezolvat în fața națiunii, e cel mai bun mijloc. De altfel, noi avem o istorie a dezbaterilor în care s-au trimis lovituri care s-au lăsat cu daună totală pentru unii candidați.

Categoric este un mediu mult mai bun decât un interviu servit, o postare pe Facebook, un video live, sau vreo altă metodă de comunicare.”

L-am întrebat și cum își transmite mai bine un candidat mesajul, prin dezbatere în direct sau întâlniri directe cu cetățeanul?

„Întâlnirile directe cu alegătorii sunt mai degrabă strategie de precampanie. Atunci e momentul pentru băi de mulțime, întâlniri cu grupuri profesionale, diferite comunități, etc. În această campanie, atât domnul Klaus Iohannis, cât și doamna Viorica Dăncilă, au avut niște întâlniri în spațiu protejat cu susținătorii. Vorbim de niște evenimente regizate, cu figuranți, la modul teatral. Aceea nu este o Românie reală, nu sunt alegători interesați de vreun program, viziune șamd. Ele sunt bune pentru a crea o imagine candidatului, dar nu sunt făcute pentru a garanta transmiterea de informații.

Cum ar putea fi organizate aceste întâlniri ca să ajungă la niște rezultate relevante? Cantitativ, cu câți oameni te poți vedea în cât a mai rămas din campanie? Unde le faci? Ceva nu se leagă, e puțin plauzibilă toată povestea, matematic nu este fezabil. Calitativ, din nou, aceste discuții controlate cu publicul rareori duc la un schimb autentic de idei. Avantajul unei dezbateri este că toți participanții sau, în cazul de față, ambii participanți, știu dinainte temele, se pot pregăti temeinic, au timp pentru a aprofunda subiectele importante, cunosc formatul, și sunt clare limitările. Nu în ultimul rând, ele au un moderator care să asigure că nu sunt comise erori de logică și argumentare, atacuri la persoană sau alte forme de manipulare.

Categoric dezbaterea este un mediu mult mai bun pentru transmiterea de mari idei, programe și viziuni, ceea ce cred că, până la urmă, lumea așteaptă de la candidați.”


Citeste mai multe despre   Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11305 vizualizari

 • -3 (53 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:04)

  [anonim]

  • +20 (30 voturi)    
   Dezbatere sau nu, duceti-va la vot (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:39)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui

   Asta daca vrem sa hotaram noi insine cine ne va conduce.
   Mi-e scarba de veorika, dar absenteismul la vot e chiar mai rau.
   Daca votezi, macar ai voie sa injuri dupa aceea. Cine nu voteaza isi asuma statutul de sclav.
   • +1 (13 voturi)    
    Eu cu cine votez? Cu un plava, sau cu o tuta?! (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:52)

    danduta [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Vreau sa votez in cunostiinta de cauza un om competent.
    Daca numai atat au putut "produce" politicienii, imi pare rau. E o politica de rasul curcilor.
    Uitati-va la ei! Si nu vorbesc numai de Tuta.
    Vorbesc si de Plavan. Asta a dormit, practic, 5 ani, nu ne spune nimic pe ce parte va mai dormi urmatorii 5 ani.
    NU VREA VOTUL nostru, fiind dispus sa-l piarda, numai sa nu se intalneasca cu "infricosatoarea" Dancila.
    Asta e Comandantul Suprem al Armatei si ii e frica sa iasa la bataie cu o femeia!!!
    Pai ce ar face el, daca ne va declara razboi Muntenegru (de ex)? Va face pe el?!
    De rusi nici nu mai vorbesc, aia sunt din alt film.
    M-am saturat sa votez negativ, sa aleg un "rau" in favoarea altui "rau".
   • +2 (6 voturi)    
    Pro si contra (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 15:06)

    Caligula [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Initial am crezut ca Iohannis face o greseala daca refuza o dezbatere cu Dancila. Aici fiecare are posibilitatea in fata electoratului sa-si prezinte viziunea, promisiunile si contrastele vis-a-vis de ce are de oferit oponentul. Dar tocmai aici e problema.

    Ce are de oferit Dancila? O viziune care nu se realizeaza (ca cea adevata nu e pentru votanti), cu orice fel de promisiuni care nu se vor implementa si cu atacuri virulente la persoana pentru a masca propriile esecuri. Am vazut deja asta la Ponta cand a candidat acum 5 ani.

    Mai bine fara. Oricum, stiu ce poate fiecare...
    • +1 (5 voturi)    
     Der Spiegel si Deutsche Welle (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 16:55)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

     il desfiinteaza pe sasul nostru (sau al lor?!)
     https://m.spiegel.de/politik/ausland/rumaenien-klaus-johannis-vor-wiederwahl-der-held-der-versagte-a-1295372.html

     si
     https://m.dw.com/ro/un-scrutin-doldora-de-perdan%C5%A3i/a-51199619
     • -4 (4 voturi)    
      Mai bine fara. Oricum, stiu ce poate fiecare... (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 18:04)

      Caligula [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

      .
  • +15 (31 voturi)    
   E foarte fericită (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:43)

   gebica [utilizator] i-a raspuns lui

   Pe cît de săracă e cu duhul.
   Problema pe care cred că tot mai multi oameni o astepată dezlegată de către presa de investigație e lămurirea resorturilor care au împins mizeria de manipulare a celor dela Rise Project. Chiar dacă s-a dovedit o fumigenă rapid răsuflată, efectul a fost chiar mai devastator decît l-au estimat autorii.
   A fost prea rafinată ca să vină dinspre primitivismele brute ale PSD, iar dacă se va dovedi ceea ce deocamdată e doar o supoziție înfricoșătoare... ce se mai poate spune pentru oamenii rămași curați și de bună-credință?
  • +7 (27 voturi)    
   stim frate (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:49)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui

   nu ne mai bate la cap.tooooata lume stie,lasa-ne.

   chestia e ca nici mutu nu prea straluceste fara hartie in fata.gangav si lent fata cu tata analfabeta...cine castiga?ma rog,jocurile sunt facute deja.
   jur ca-i duc dorul piratului.ala avea tafna si raspunsuri,se baga peste tot si sarea la gat.
   acum,doua papusi pe sarma se bat in papusari,ca ei n-au ouo,de fapt nici nu le trebuie,ca se incurca in ate
   • +5 (7 voturi)    
    Pai? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 11:55)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Pai si acum ce sa facem daca majoritatea a preferat Iohannis si nu Barna in turul 1?
   • 0 (18 voturi)    
    "mutu gangav si lent" (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 13:30)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Point

    A castigat increderea UE si a SUA, vorbind lucruri cumpatate in trei limbi straine, uneori mai bine decat interlocutorii sai(vezi presa din SUA). Restul cu dezbaterea nu e decat nevoia disperata a unora de mahalagism balcanic asigurat de tzoapa de Videle cu texte psd( Iohannis a vandut copii pt organe, este fascist etc).
    • +4 (8 voturi)    
     pai (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:47)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     eu ma asteptam sa vb doar intr-o limba.dar bine si clar.nu sa mormaie(inca o sansa psd-ului) si sa semneze tot ce-i puneau aia in fata.
     increderea trebuie sa o aiba romanii nu muricanii au aiurea
  • -1 (13 voturi)    
   Pai: (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:01)

   Criscat [utilizator] i-a raspuns lui

   Cert nu e nevoie ca Iohannis sa se expuna tzoapei de Vacila: pa ia ganditi-va la urmatoarea posibilitate: Incepe dezbaterea intr-un studio TV; Iohannis ii zice ca PSD a distrus Justitia, economia, infrastructura, ca a gazat protestatarii, ca a fitilit-o pe Kovesi, ca a propus comisari europeni numai penali, etc...Vacila incepe sa planga si sa spuna ca Presedinte o jigneste, ca nu e barbat, si in secunda urmatoare proasta isi ridica fuste-n cap lasand la vedere pasarica grasa, alba si depilata! Ce sa faca Johannis?...se face rosu la fatza, se ridica si pleca, cu Vacila alergand dupa el si strigand:"NU ESTI BARBAT, NU ESTI BARBAT!"....in aplauzele si tropaiturile sustinatorilor ei....pai merita sa se expuna Presedintele la asa ceva?...ca marlanca este in stare de orice avand consilier de campanie pe Olguta Vasilescu! Asa ca NU e nevoie de nicio dezbatere!...Ii stim f. bine pe amandoi!
   • +2 (8 voturi)    
    Deci o inculta il baga in corzi? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 15:26)

    albik [utilizator] i-a raspuns lui Criscat

    Atunci nu merita functia. Cum face fata unor politicieni care vor raul Romaniei daca el se tot fofileaza?
  • +1 (13 voturi)    
   De ce-l alegem, daca nu stim ce va face?! (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:41)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui

   E loz plic.
   Plavanul arata ce poate. Poate sa fuga de intrebari.
   Dar de ce fuge si de raspunsuri?!
   Adica ce a "putut" si a ce facut pana acum?! Nimic!
   Sa nu uit, a demis-o pe Kovesi, l-a facut ambasdador pr Mihalache, a "uns-o" Presedinte PNL pe Gherghiu, care nici sef de scara nu ar fi buna, etc.
   Da, a "tinut" piept in jumatati de pozitii PSD-ului, cand avea campanie electorala, sau ii era amenintat scaunul. Adica a numit-o pe Dancila, si alti doi, carora imi scapa numele de la PSD.
   Politica externa?! 0 (Zero). Asta era domeniul lui exclusiv Nu suntem parte in nici-un organism care decide soarta noastra, sau in jurul nostru (Moldova, Balcanii, Ucraina, etc). Ungurii ne-au inlocuit cu succes, as spune, dar in favoarea lor. Nu contam in Africa, sau Orient, desi am avut zeci de generatii de studenti de acolo.
   Armata? E seful Armatei. Ce politica de aliante si aparare are, cand Macrou intrebat daca sr mai aplica art 5. din tratatul NATO, spune: "I dont know"???
   Esti SEFUL ARMATEI, Plavane!
   Totul incepe cu "Nu", cand vine vorba de Johanis.
   Concedii? Da, astea, da.
   Acum inteleg de ce nu vrea "sa raspunda" la intrebari, sub pretext pueril ca interlocutorul n-ar fi "demn".
   Dar, "Interlocutorul" este Tara intreaga, noi nu suntem demni??
   Vrem sa stim CE VEI FACE, Incotro ne vei duce?
   Plavane!
   • 0 (0 voturi)    
    ca pe vremea fanariotilor (Joi, 14 noiembrie 2019, 10:08)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui danduta

    Unde vrea sa ne duca UE si NTO - dansul plavanul nu are pareri contrare si asta poate sa fie mai bine decat tuta care vrea sa fie libera si independent ain prostia ei si a ciumei rosii infractionala.

    deci este clar unde mergem?
    Any other comment?
 • +9 (33 voturi)    
  Dezbatere, cu cine? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:21)

  Juga [utilizator]

  Nu este bine pentru Iohannis sa se coboare la nivelul intelectual al Vioricai. Nici pentru Romania in lume nu este bine sa se vada pentru ce nulitate a votat 25% din popor! Mai avem o saptamana si vom uita aceasta comedie revenind la problemele majore ale Romaniei cum ar fi lipsa totala a banilor, coruptia si hotia ultimului guvern.
  • -7 (29 voturi)    
   Ce nivel intelectual... (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 11:05)

   MihaiDumitrescu1 [anonim] i-a raspuns lui Juga

   ... are Joianis ?
  • -5 (9 voturi)    
   Posibil: (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:03)

   Criscat [utilizator] i-a raspuns lui Juga

   Cert nu e nevoie ca Iohannis sa se expuna tzoapei de Vacila: pa ia ganditi-va la urmatoarea posibilitate: Incepe dezbaterea intr-un studio TV; Iohannis ii zice ca PSD a distrus Justitia, economia, infrastructura, ca a gazat protestatarii, ca a fitilit-o pe Kovesi, ca a propus comisari europeni numai penali, etc...Vacila incepe sa planga si sa spuna ca Presedinte o jigneste, ca nu e barbat, si in secunda urmatoare proasta isi ridica fuste-n cap lasand la vedere pasarica grasa, alba si depilata! Ce sa faca Johannis?...se face rosu la fatza, se ridica si pleca, cu Vacila alergand dupa el si strigand:"NU ESTI BARBAT, NU ESTI BARBAT!"....in aplauzele si tropaiturile sustinatorilor ei....pai merita sa se expuna Presedintele la asa ceva?...ca marlanca este in stare de orice avand consilier de campanie pe Olguta Vasilescu! Asa ca NU e nevoie de nicio dezbatere!...Ii stim f. bine pe amandoi!
  • +3 (5 voturi)    
   da' a fost bine pentru Iohannis? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:58)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Juga

   cand a numit-o pe dancila premier, da? l-a durut in paishpe de romani validand o proasta ca premier, pentru a 3 a oara. Acul subit e prea bun pentru ea.

   Daca ficusul nu iese la dezbatere cu propria lui creatie, ma duc si votes Dancila, sa fie clar.
   Chiar si daca iese la dezbatere, voi sta acasa pentru ca nu pot sa votez doua nulitati.
  • +2 (2 voturi)    
   Ecuatia catindatilor (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 16:52)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Juga

   Unul nu prea vrea/poate sa vorbeasc. Celalt nu stie sa gandeasca.
   Ce-i de ales, nenicule?
   Sa decida fanii celor doua grupari cu acolitii lor cu tot - eu zic pas si.mi iau pop corn, pastrandu-mi energiile pentru locale si parlamentare (muuult mai importante)
  • 0 (2 voturi)    
   Muc si sfarc (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 16:53)

   clauv [utilizator] i-a raspuns lui Juga

   Lasa ca e bine sa se vada ce nulitate a votat 37% din popor !!!
 • -10 (26 voturi)    
  riscam sa-l vedem pe Werner (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:29)

  Je__ [utilizator]

  ca fiind la nivelul lui Dancila, sau mai jos, doar cu tente fasciste

  Normal ca tace si nu apare in piata, ca sa nu pice vopseau din piedestal
  • -2 (8 voturi)    
   vezi? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:04)

   Criscat [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Cert nu e nevoie ca Iohannis sa se expuna tzoapei de Vacila: pa ia ganditi-va la urmatoarea posibilitate: Incepe dezbaterea intr-un studio TV; Iohannis ii zice ca PSD a distrus Justitia, economia, infrastructura, ca a gazat protestatarii, ca a fitilit-o pe Kovesi, ca a propus comisari europeni numai penali, etc...Vacila incepe sa planga si sa spuna ca Presedinte o jigneste, ca nu e barbat, si in secunda urmatoare proasta isi ridica fuste-n cap lasand la vedere pasarica grasa, alba si depilata! Ce sa faca Johannis?...se face rosu la fatza, se ridica si pleca, cu Vacila alergand dupa el si strigand:"NU ESTI BARBAT, NU ESTI BARBAT!"....in aplauzele si tropaiturile sustinatorilor ei....pai merita sa se expuna Presedintele la asa ceva?...ca marlanca este in stare de orice avand consilier de campanie pe Olguta Vasilescu! Asa ca NU e nevoie de nicio dezbatere!...Ii stim f. bine pe amandoi!
  • 0 (4 voturi)    
   '"tente fasciste" (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:11)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Astea sunt ca textele lui Iliescu care vorbea in '90 de "elemente legionare" in randul studentilor din Piata Universitatii. Amice, ai ramas ratacit in meandrele trecutului fesenisto-comunist..
 • +1 (23 voturi)    
  riscurile (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:44)

  g01an [utilizator]

  riscurile unei dezbateri intre KI si Dancila sunt mai mari decat beneficiile potentiale. poate avea o prestanta slaba sau prea "moale" - se demobilizeaza electoratul, masina de vot a psd isi face treaba in mod obisnuit si suferim toti. are o prestanta buna si atunci o face de ras pe Dancila, risca sa para arogant, superior - se demobilizeaza electoratul care vrea sa rezolve problema PSD-ului in mod civilizat, nu neaparat sa stearga pe jos cu ei.

  ce trebuie sa faca Iohannis este sa raspunda la unele intrebari critice, sa iasa la televizor si sa explice mai bine cateva chestiuni legat de modul cum intentioneaza sa procedeze mai departe din functia de presedinte si cum va avea grija sa tina pnl-ul din scut asa cum le-a promis. si nu in ultimul rand sa raspunda si "avocatului diavolului" legat de unele perspective asupra mandatului sau anterior si ce anume va fi diferit in urmatorul.
 • +11 (27 voturi)    
  Dezbaterea e sufletul democratiei (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:50)

  dagold [utilizator]

  Cum ar fi aratat Romania daca Constantinescu nu-l infrunta pe Iliescu sau daca Basescu nu avea curajul sa dea ochii cu Geoana? Nu poti pretinde ca esti om politic si sa fugi de responsabilitati. Dl. Iohannis se plange ca Dancila este nedemna dar care candidat PSD a fost pana acum? Daca toti se temeau ca Iohannis PSD inca conducea. Nu poti astepta sa dezbati cu candidati care nu-ti pun probleme, ar fi ca un joc de box aranjat.
  • -4 (12 voturi)    
   sa fim seriosi! (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:04)

   Criscat [utilizator] i-a raspuns lui dagold

   Cert nu e nevoie ca Iohannis sa se expuna tzoapei de Vacila: pa ia ganditi-va la urmatoarea posibilitate: Incepe dezbaterea intr-un studio TV; Iohannis ii zice ca PSD a distrus Justitia, economia, infrastructura, ca a gazat protestatarii, ca a fitilit-o pe Kovesi, ca a propus comisari europeni numai penali, etc...Vacila incepe sa planga si sa spuna ca Presedinte o jigneste, ca nu e barbat, si in secunda urmatoare proasta isi ridica fuste-n cap lasand la vedere pasarica grasa, alba si depilata! Ce sa faca Johannis?...se face rosu la fatza, se ridica si pleca, cu Vacila alergand dupa el si strigand:"NU ESTI BARBAT, NU ESTI BARBAT!"....in aplauzele si tropaiturile sustinatorilor ei....pai merita sa se expuna Presedintele la asa ceva?...ca marlanca este in stare de orice avand consilier de campanie pe Olguta Vasilescu! Asa ca NU e nevoie de nicio dezbatere!...Ii stim f. bine pe amandoi!
 • +6 (34 voturi)    
  Nu exista DEZBATERE (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 10:51)

  fdaniel [utilizator]

  O saăfie un concurs de turnat lături în cap iar câștigătorul ar fi cu siguranță țața Veorica.
  Nu ai ce discuta cu niște retardați care își arată kuru' ca argument suprem...
  Johannis NU are ce căuta în așa mizerie!
  • -2 (10 voturi)    
   Bineinteles! (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:05)

   Criscat [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Cert nu e nevoie ca Iohannis sa se expuna tzoapei de Vacila: pa ia ganditi-va la urmatoarea posibilitate: Incepe dezbaterea intr-un studio TV; Iohannis ii zice ca PSD a distrus Justitia, economia, infrastructura, ca a gazat protestatarii, ca a fitilit-o pe Kovesi, ca a propus comisari europeni numai penali, etc...Vacila incepe sa planga si sa spuna ca Presedinte o jigneste, ca nu e barbat, si in secunda urmatoare proasta isi ridica fuste-n cap lasand la vedere pasarica grasa, alba si depilata! Ce sa faca Johannis?...se face rosu la fatza, se ridica si pleca, cu Vacila alergand dupa el si strigand:"NU ESTI BARBAT, NU ESTI BARBAT!"....in aplauzele si tropaiturile sustinatorilor ei....pai merita sa se expuna Presedintele la asa ceva?...ca marlanca este in stare de orice avand consilier de campanie pe Olguta Vasilescu! Asa ca NU e nevoie de nicio dezbatere!...Ii stim f. bine pe amandoi!
 • +3 (27 voturi)    
  Dezbatere Johannis-Dăncilă !? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 11:01)

  asavreau [utilizator]

  Un nonsens.Johannis și Dăncilă au opinii radical diferite.Dăncilă este cu subordonarea justiției,protejarea infractorilor și hoția generalizată,Johannis este pentru cinste,muncă,pedepsirea infractorilor.Nu se schimbă Viorica dacă se întâlnește cu Johannis.Este clar că Viorica este din tagma infractorilor.Considera hoția o tradiție și deci protejată,încurajată,eventual să existe o secție care să nu permită să le facă concurență.Cum ar fi secția specială cu Adina Florea șefă.
 • +2 (36 voturi)    
  lumea vrea circ (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 11:06)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Lumea vrea circ. Asta e tot.

  Trebuie sa le satisfaci aceasta cerinta, altfel se supara. KWI va pierde din voturi fiindca nu vrea sa ofere circ.

  Ce-ar avea KWI de vorbit cu madam Dancila? Sa ne mai spuna odata KWI cum interlopii din PSD au acaparat puterea , au schimbat legile justitiei ca sa il scape pe Dragnea si cum el, singur, impreuna cu strada, le-a stat in cale?
  Tanti Viorica sa ne spuna ca are KWI 6 case? Cum are el procese? Cum isi iubeste ea tara, si ceilalti care n-o plac sunt niste tradatori? plus alte tatatrii de Teleorman.
  Ma duc la vot si il votez pe KWI si fara dezbatere. Eu nu am nevoie,
  • +1 (7 voturi)    
   Circ? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 11:58)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Circ este in continuu de trei ani, cu trei guvernari borfase cu aproape 100 de ministri. Nu v-ati saturat inca?
  • -1 (13 voturi)    
   Votatorii pesede vor circ (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 12:24)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Majoritatea votanților KWJ nu agreează ridicatul poalelor în cap așa că Johannis nu prea are ce pierde.
   Cine vrea circ să se uite la A3, să o cheme pe Floricica Dansatoarea, să meargă la Circ, în ultimă instanță.
  • -3 (9 voturi)    
   Evident! (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:06)

   Criscat [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Cert nu e nevoie ca Iohannis sa se expuna tzoapei de Vacila: pa ia ganditi-va la urmatoarea posibilitate: Incepe dezbaterea intr-un studio TV; Iohannis ii zice ca PSD a distrus Justitia, economia, infrastructura, ca a gazat protestatarii, ca a fitilit-o pe Kovesi, ca a propus comisari europeni numai penali, etc...Vacila incepe sa planga si sa spuna ca Presedinte o jigneste, ca nu e barbat, si in secunda urmatoare proasta isi ridica fuste-n cap lasand la vedere pasarica grasa, alba si depilata! Ce sa faca Johannis?...se face rosu la fatza, se ridica si pleca, cu Vacila alergand dupa el si strigand:"NU ESTI BARBAT, NU ESTI BARBAT!"....in aplauzele si tropaiturile sustinatorilor ei....pai merita sa se expuna Presedintele la asa ceva?...ca marlanca este in stare de orice avand consilier de campanie pe Olguta Vasilescu! Asa ca NU e nevoie de nicio dezbatere!...Ii stim f. bine pe amandoi!
  • +4 (6 voturi)    
   ba eu m-am saturat de circ (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:08)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Si vreau normalitate. Ca om serios, imi ajunge atata circ.
  • 0 (6 voturi)    
   Istoria se repeta. (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:32)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   In 2000 l-am votat pe Iliescu fara dezbatere. Contracandidatul lui era Corneliu Vadim Tudor. Eram satui de circul poetului care promitea executii publice in piete asa ca am votat cu "raul cel mai mic", fara sa ne pese CINE ERA DE FAPT.
   Nu zic ca e rau sa votezi cu KWI, ce e trist e ca, acum, ca si in 2000, nu prea avem optiuni.

   Candidatii, chiar si in turul I, au fost extrem de slabi. Probabil ca e un moment aparte dupa Dragnea, pe care toti il simt, si guvernul/presedintele vor fi unii de sacrificiu. Evident KWI este solutia optima, pentru ca el oricum nu are ce pierde.
 • +3 (13 voturi)    
  Este o non-problema. (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 11:13)

  Marionette [utilizator]

  Menita sa atraga la vot electoratul USR.
  Eu am votat Barna si nu pot, mi-e greata sa mai pun stampila pe un reprezentant al PCR-FSN-USL acum cand stiu ca exista si oameni ok implicati in politica.
  Aste-as jocurile securistilor si comunistilor. Am votat din 1990 MEREU si mereu am votat raul mai mic fara prea mare tragere de inima. Acum am niste oameni nu in care cred, ci despre care cred ca sunt NON-SECURISTI (vezi atacul rise asupra lor), cu bun simt (lupta impotriva ordonantei 113), cu intentii bune (vezi stangaciile lor politice). NU MAI POT sa pun stampila ca un robot pe Iohannis. Stiu ca a conlucrat sa o dea jos pe Kovesi, nimeni nu te poate obliga sa semezi ceva. Semnezi, inseamna ca esti de acord.
  Am vazut sondajul de ieri cam 80% dintre cei ce-l sustineau pe Barna zic ca il vor vota pe Iohannis, nu ii judec, dar alegerile astea vor fi primele alegeri libere la care NU MA VOI DUCE.
 • 0 (8 voturi)    
  constatare (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 11:21)

  sile1 [utilizator]

  Articolul ar putea parea interesant daca nu s-ar tine cont de situatia din Romania.

  Avem,acum si aici,o serie de diferente notabile intre alegerile din America, si chiar intre precedentele alegeri prezidentiale din Romania, si cele de acum.

  Exemplele ,servind ca argument in favoarea unei dezbateri intre cei doi candidati nu tin cont de faptul ca,atunci si acolo, s-au confruntat oameni de valoare intelectuala apropiata care chiar au avut ce spune.
  Nu aceeasi este situatia azi in Romania,unde unul dintre candidati este populist si antieuropean iar celalalt rational,proeuropean si democrat.

  Din acest motiv solutia J.Chirac versus M.Le Pen este preferabila acum !

  PS.M-au amuzat si englezismele folosite,debat-uri,engagement,flyere,marketata care ,nu-i asa dau "bine" cand vrei sa epatezi.
 • +5 (11 voturi)    
  Despre manipulare si diversiuni (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 11:47)

  ww [utilizator]

  Cand, la primul tur, Paleologu striga in pustiu ca trebuie dezbateri, era trimis de propaganda la Cumpanasu iar articolele treceau discret in josul paginilor. Ba chiar comentariile prea insistente erau cenzurate cu multa grija de "presa libera".
  Acum ca sistemul si-a propulsat in turul II exact doi dintre candidatii pe care ii voia (Iohannis, Dancila sau Barna) si dezbaterile nu mai au rost, acum se discuta doar despre dezbateri, despre "infrangerea" lui Barna si circul userist sau despre 10 August, aspecte la fel de nerelevante pentru acest moment cum au fost cele despre guvernul Orban in primul tur.
  Ideea e ca Iohannis, lupul deghizat in iepuras fugar, trebuie dus in fata electoratului, singur sau impreuna cu Dancila. La dezbateri, care intelegem ca nu pot avea loc datorita intelectului redus al interlocutoarei (aspect trecut, in mod destul de ciudat, neobservat la numirea pe functia de PM) exista insa alternative.
  Astfel Iohannis trebuie presat sa participe la conferinte de presa in care sa isi prezinte bilantul mandatului si sa raspunda la intrebarile presei. Sau poate fi asteptat la intrarea si iesirea din palatul princiar si doritorii ii pot adresa intrebari "din mers": "Domnu' presedinte, de ce ati demis-o pe Kovesi?", "Faraoane, de ce ai numit toti ingramaditii psdului la conducerea tarii?", "El Insusi, vei continua colaborarea cu Dancila si dupa turul II?", "Luminatie, de ce fugea prima-doamna de procurori?" etc.
  Realitatea e ca electoratul român a cazut cu brio testul la care sistemul l-a supus in primul tur. Daca s-a dus la vot fara sa protesteze impotriva mascaradei cu motiunea si noul guvern (care nu au avut alt rol decat de a bruia campania), impotriva refuzului complice al clasei politice si al presei de a organiza dezbateri si a girat prin votul sau exact politicienii pe care trebuia sa ii sanctioneze, atunci totul e posibil de acum inainte.
  • -2 (10 voturi)    
   Faraoane,luminate, (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:41)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Atribuțiile Președintelui României sunt prevăzute la art. 85-94 din Constituție si tin de aritmetica parlamentara, dominata din 2016 de "ingramaditii" psd. Lamurit? La fel si cu demiterea lui Kovesi: psd-ul i-a taiat din atributii presedintelui si l-au obligat(prin deciziileCCR) sa devina notarul lor de serviciu.Vad ca "statul paralel" al lui Livache te obsedeaza si pe tine.
 • +4 (8 voturi)    
  Problema este (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 12:06)

  UpNext [utilizator]

  daca avem realmente nevoie de presedinti...Romanii sunt prea "la inceput" in ale civilizatiei si culturii sociale ca sa inteleaga suficient de bine ce inseamna democratie, lege si legitate, republica etc.

  Noua inca ni se potrivesc, in fruntea statului, cneji, voievozi, cu divane, nu parlamente, iar un rege sau regina ar fi mai mult decat binevenit/a pentru aceasta natiune...
 • +1 (21 voturi)    
  Iohannis e fricos (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 12:46)

  dorin35 [utilizator]

  Daca nu merge la dezbatere stau acasa.
  • -3 (9 voturi)    
   asa sa faci, sa nu te pui cu tzoapa! (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:07)

   Criscat [utilizator] i-a raspuns lui dorin35

   Cert nu e nevoie ca Iohannis sa se expuna tzoapei de Vacila: pa ia ganditi-va la urmatoarea posibilitate: Incepe dezbaterea intr-un studio TV; Iohannis ii zice ca PSD a distrus Justitia, economia, infrastructura, ca a gazat protestatarii, ca a fitilit-o pe Kovesi, ca a propus comisari europeni numai penali, etc...Vacila incepe sa planga si sa spuna ca Presedinte o jigneste, ca nu e barbat, si in secunda urmatoare proasta isi ridica fuste-n cap lasand la vedere pasarica grasa, alba si depilata! Ce sa faca Johannis?...se face rosu la fatza, se ridica si pleca, cu Vacila alergand dupa el si strigand:"NU ESTI BARBAT, NU ESTI BARBAT!"....in aplauzele si tropaiturile sustinatorilor ei....pai merita sa se expuna Presedintele la asa ceva?...ca marlanca este in stare de orice avand consilier de campanie pe Olguta Vasilescu! Asa ca NU e nevoie de nicio dezbatere!...Ii stim f. bine pe amandoi!
 • +1 (17 voturi)    
  Dezbatere pentru turul II aroganta lui johannis (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 12:49)

  Theros [utilizator]

  crisoare primită de la un amic din SUA, care , potrivit afirmațiilor sale, a fost transmisă direct dlui Klaus IOHANNIS

  Domnule Klaus Iohannis, va solicit să raspundeti public la urmatoarele intrebari:

  1.- Ati renunțat la datoria istorică a Germaniei față de România, așa cum mentioneaza editorialistul Ziuanews Radu Golban, care argumenteaza cu documente ce atesta că statul condus de Angela Merkel ne datorează aproape 19 miliarde de euro ?

  2.- In baza unei solicitari scrise de Compania austriacă Schweighofer Holzindustrie ati retrimis legea aprobata de Parlament, solicitand scoaterea din lege a pragului de 30%, motivand ca legea ar fi de natură să limiteze concurența și să creeze pe piață avantaje arbitrare, ignorand cu premeditare protejarea fondului forestier national, denumit metaforic „aurul verde al Romaniei” ?

  3.- Sunteti membru al Organizației Progresiste 'European Council of Foreign Relations' un Think-Tank fondat de GEORGE SOROS" și condus de Carl Bildt” ?

  Active News” arata ca ati încălcat GRAV, Constituția României:

  „În timpul mandatului, Președintele României.. nu poate îndeplini nicio altă funcție publică sau privată"?

  4.- Cum se explica si pentru care fapte ati fost decorat de puteri straine, astfel:

  2006: Crucea Federală de Merit a Germania

  2007: Cavaler al Ordinului Național Steaua României

  2008: Ordinul Național Italian - Steaua Solidarității Italiene

  2009: Ofițer al Ordinului de Merit al Marelui Ducat de Luxemburg

  2009: Ordinul de Merit „Marea Cruce de Argint” din partea Austriei

  2009: Ofițer al Coroanei Belgiene

  2011: Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru Merit”

  2014: Diploma și medalia Steaua de Onoare a Federației Sașilor Transilvăneni

  2014: Crucea de Ofițer al Ordinului de Merit al Germania[52]

  2016: Ordinul Republicii[53]

  2016: Ordinul Vulturul Alb[54] ???

  5.- Daca in anul 2017 ati fost decorat cu medalia Sf. Gheorghe din Dresda- Germania pentru contractul de achizitionare de armament fara aprobarea Parlamentului d
  • -2 (12 voturi)    
   Ai uitat (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:24)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   sa mentionezi ca Iohannis a vandut copii pt organe. Dar Veorica si-a ascuns copilul la timp, l-a angajat la stat(consilier al unui presedinte de la Curtea de Conturi) ca sa nu-l gaseasca 'fascistul' Iohannis; alti vreo 4-5 milioane de tineri au fugit in strainatate tot de frica lui, n-asa?..
  • +3 (5 voturi)    
   Asta e stat strain? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 15:44)

   Adrian Eftimie [anonim] i-a raspuns lui Theros

   2007: Cavaler al Ordinului Național Steaua României

   Cred ca esti rusnac deghizat!
 • +3 (15 voturi)    
  Vasilica uita... (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 13:12)

  Cactus Jack [utilizator]

  ... sa vorbeasca ca ”sunt 43 de oraşe care nu au bani de salarii, nu mai au bani de cheltuieli de funcţionare, pot să rămână fără lumină pe străzi”,

  Viorica Dăncilă s-a afișat cu un ceas de 20.000 de euro care nu apare în declarația de avere. Florin Roman (PNL): ”Este echivalentul a 119 pensii minim garantate pe care le primesc mulți din cei cărora le cere votul!”

  De asa un Presedinte are nevoie Romania?
  La piata de zarzavaturi de la Videle cu ea!
 • +4 (10 voturi)    
  Păi nu asta este politica? (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 13:20)

  periscop [utilizator]

  Confruntarea politicienilor. (Că aceștia sunt autentici sau doar niște marionete, e deja altă discuție.)
  • -3 (7 voturi)    
   Autentica e doar nevoia (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:27)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   de mahala a celor care isi doresc "confruntarea de idei" cu tzoapa de Videle..
 • -1 (19 voturi)    
  pesedaci cu creiere spalate (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 13:52)

  cris333 [utilizator]

  Nici eu nu m-as duce la o dezbatere cu un tampit cu creierul spalat care a pupat in fund si si-a umplut buzunarul .
  Cu astia nu te poti intelege, au probleme grave la creier pentru ca nu vad realitatea ci isi creeaza una si traiesc in ea.
  Pesedistii ar trebui inchisi cu totii sau scosi in piete sa ii rezolve poporul dar nu inainte de a li se confisca averea.
  • +2 (4 voturi)    
   cred ca realizezi ca... (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 15:13)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui cris333

   ..asa gandesc si parlamentarii despre tine si despre noi toti.
   de ce s-ar cobori ei sa le raspunda oamenilor ca tine? de ce ar mai dezbate oricine din politica cu tine sau cu poporul in general? daca presedintele insusi nu considera ca e necesar sa dea raportul si sa raspunda cetatenilor atunci ce rost mai au democratia si campania?
  • +2 (2 voturi)    
   esti obligat (Joi, 14 noiembrie 2019, 10:17)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui cris333

   Asta iti cere postul - sa mediezi in societate!!!!

   Si cum 40% sunt analfabeti functionali trebe sa te vezi cu TUTA SATULUI si sa porti o conversatie cu dansa.
 • +5 (9 voturi)    
  E ok sa nu mergi la dezbateri cu Dancila, (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:24)

  clint [utilizator]

  motivand ca ar fi un nivel prea scazut al contracandidatului, dar stiind ca exista posibilitatea sa intre in turul 2, de ce nu ai mers cu Paleologu, Barna, etc in turul 1 ?
 • -3 (7 voturi)    
  .. (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 14:36)

  Joe@Black [utilizator]

  Cea mai lunga dezbatere posibila a avut durata de aproape 2 ani si i-a avut in prim plan pe Iohannis si Dancila. Am avut ocazia sa vedem cat il duce capu pe fiecare in parte.

  Eu personal as avea foarte mult timp pierdut ca sa urmaresc o astfel de dezbatere. Doi ani am vazut cat de slab profesional se poate prezenta Dancila, care nu stie nici limba materna sa o vorbeasca...ce sa ii cer altceva?
  Rezultat, vedem in ce stare se afla economia tarii...
 • -3 (5 voturi)    
  Strategia PSD e scandal! (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 15:39)

  Adrian Eftimie [anonim]

  PSD nu are in acest moment decat ca strategie sa provoace un scandal la TV!
  Cu siguranta daca ar fi o asemenea dezbatere Dancila ar incepe sa toace cu tot felul de bombe:
  - de unde are casele / de ce nu a platit taxele / de ce a nu are copii... si alte rahaturi care nu fac decat circ si in final pot influenta negativ electoratul!

  Si stategie de a face scandal functioneaza in beneficiul celui care e sub cel care ar castiga usor!

  Ce faci in puscarie ca sa te faci remarcat si vizibil?
  Il cauti pe cel mai putermic si provoci scandal!
 • -3 (5 voturi)    
  RISCURI (Miercuri, 13 noiembrie 2019, 15:51)

  Amelie_du [utilizator]

  Dancila va merge pe varianta - sunt femeie, de ce ma jignesti?- vedeti ca in ultimele zile, cam asta a fi pozitia ei, de mimosa-. Printr-o astfel de abordare..Johannis ar fi blocat.. El totusi e in domn,
  Ori..poate merge pe varianta dura-ma faci proasta?- ma faci proasta pe mine, ii faci pe toti alegatorii mei prosti, deci nu esti presedintele tuturor romanilor, asa cum voi fi EU-exceptand-o pe LCK:)-
  Este extrem de delicata o discutie cu o doamna de o astfel de factura-ca era sa zic de " un astfel de calibru"..dar nu era sensul potrivit.
  • +1 (1 vot)    
   oare??? (Joi, 14 noiembrie 2019, 10:15)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Amelie_du

   Asta inseamna ca il subestimati pe JK - oare sa fie asa de tont incat sa nu dea cu tuta de pamant cand vine cu prostii???

   Nu - alta este problema.

   Tuta il are cu ceva la mana si stie JK si de aceea evita orice provocare care ar putea sa ii stranga in menghina outele extrem de delicate.

   Greatza!

   Nu pot sa inteleg cum asa de multi oameni pun botul la prostia asta legata de lipsa unei dezbateri moderate!!!!!

   mai rasfirati dragilor!

   Si respirati mai larg - in extenso!
   • -1 (1 vot)    
    e..chiar asa (Joi, 14 noiembrie 2019, 10:43)

    Amelie_du [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Nu cred ca il are cu ceva la mana.
    Raman la parerea mea. Nu are cu cine sa poarte o conversatie. Nu poti discuta cu o persoana ignoranta.
 • +1 (1 vot)    
  bun articolul (Joi, 14 noiembrie 2019, 10:01)

  ..13 [utilizator]

  Dezbatarea nu este candidati este pentru public.

  Publicul poate sa adreseze direct sau indirect, prin moderator, intrebari. Si asta este bine si este necesar pentru ca pana la urma in secolul vitezei si al internetului reactiile la cald cantaresc enorm si atunci se vede adevarata valoarea a candidatilor.

  Intalnirea dintre Paviana si Plavan ar putea sa fie moderata - ceea ce este o practica normala. Nici in instanta partile, cu itnerese contrare, nu isi vorbesc direct una cu alta ci numai prin intermediul moderatorului - judecatorului care conduce sedinte.

  Ca proasta satului este Proasta o stie toata lumea si se pare ca acum a aflat si dansa si se pare ca inca nu este acomodata cu aceasta idee despre dansa - regrete eterne si lacrimi sa curga ca poate o ajuta, dar daca ar putea sa lase locul liber ar face un bine partidului si natiei.

  Pe de alta parte faptul ca Plavanul a refuzat, ca asa vrea el, o intalnire cu Tuta Satului nu il onoreaza. ne arata si mai mult ca este cam moale si cam tantalau. Nu este ceva nou pentru mine si pot sa traiesc cu asta.

  Regretul meu este ca nu avem o dezbatere moderata - ceea ce mi se pare absolut necesar - si faptul ca ne mai asteaptga inca 5 ani cu Mutu, in care ma astept ca performanta acestuia sa fie si mai slaba pentru ca evident nu are nici un incentive - si ca dupa 30 de ani inca trebuie sa alegem intre doua rele mai mici.

  Este o vina a natiei astea ca nu reuseste sa se depaseasca pe sine dar parerea mea este ca nici nu prea vrea sa incerce.

  regrete eterne!
 • +1 (1 vot)    
  hohoho (Joi, 14 noiembrie 2019, 10:12)

  ..13 [utilizator]

  Bine ca dezbatem noi ca prostii pe net...

  Nu asta este democratia adevarata.
  Liderii sunt si trebuie sa fie accountable for their decision.

  Asa ca tata JK vino sa dai pipt cu intrebarile - nu neaparat intrebarile primite de la echipa tutei - ci de la cetatenii ar sunt extrem de nemultumiti de ceea ce ai facut si de la ceea ce credem ca vei face in urmatorii 5 ani.

  Tuta satului nici nu intra in discutii - stim si de ce a fost votata de cetatenii stransi de ouate...Pierd rentele si fara de ele nu se mai pot descurca in viata de zi cu zi mai ales ca vine criza...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by