Programul de votare la secțiile din străinătate se poate prelungi la alegerile prezidențiale până la ora 23.59, în toate cele trei zile în care se desfășoară scrutinul. Anunțul a fost făcut luni de șeful Autorității Electorale Permanente(AEP), Constantin Buică.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În primul rând, votarea se poate prelungi în străinătate pe toate cele trei zile, potrivit legii, orice votare se poate prelungi peste ora 21, putem merge până la ora 23.59. Condiția este să fie cetățeni. Președintele constată că există cetățeni în afara secției de votare și atunci stabilește ora de votare până la 23.59, după care dispune închiderea secției de votare. Totul depinde de situația efectivă din teren”, a explicat Buică, citat de Mediafax.

Șefui AEP a precizat că, în prezent, se desfășoară un proces de instruire a celor care vor folosi tabletele de vot la secțiile din Diaspora. „Suntem în proces încă de instruire și dezvoltare a acestor persoane care vor opera în secțiile de votare în străinătate, iar această etapă cade în sarcina Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, și al nostru, care suntem suportul general pentru organizarea alegerilor”, a mai spus președintele AEP.

Programul secțiilor de votare din străinătate la alegerile prezidențiale 2019:

  • vineri – votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
  • sâmbătă - votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
  • duminică - votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.