„Întreaga clasă politică este interesată ca turul 2 să fie Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă. Imaginați-vă liniștea serenă a unei dezbateri dintr-un tur 2 Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă”, a declarat Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale în cadrul interviurilor HotNews.ro LIVE. „Este foarte mare disperarea PSD ca Dăncilă să ajungă în turul 2. Asta i-ar relegitima”, spune Barna.

Dan Barna in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Interviul a fost transmis LIVE pe conturile de Facebook și YouTube ale HotNews.ro.

HotNews.ro transmite livetext cele mai importante declarații ale lui Dan Barna:

  • Despre atacurile lui Theodor Paleologu la adresa sa: Și eu sunt destul de surprins, nu reușesc să înțeleg exact strategia domniei sale de campanie. Pare că-și concentrează toate eforturile să împiedice cadidatul cu șanse, candidatura mea, să ajungă în turul 2.
  • Pare un candidat care nu își mai aparține și lucrează într-un scenariu. Am văzut că toate intwervențiile sunt legate de mine. Eu încerc să le explic Românilor cum va fi România în viitor. Domnul Paleologu explică diverse observații ale domniei sale în ceea ce mă privește.
  • Dincolo de asta, mi se pare că încearcă să o ajute pe dna Dăncilă să ajungă în turul 2.
  • Despre lipsa dezbaterii în campania electorală: Eu am spus că particip la orice dezbatere la care vin și candidații care contează în această cursă. Orice dezbatere, orice format în care participă domnul Iohannis sau doamna Dăncilă sau oricare dintre eie, eu voi fi acolo. Nu cred că dezbateri din astea de amorul debate-ului sunt importante acum pentru cetățeni. Ei vor să vadă o dezbatere în care între cei trei oameni dintre care va fi ales viitorul președinte al României prezintă punctele lor de vedere despre viitorul acestei țări.
  • Am invitat-o la dezbatere pe doamna Dăncilă, i-am trimis și un SMS personal. L-a văzut, dar nu mi-a răspuns.
  • Am discutat și cu domnul Iohannis. Domnia sa a spus că doar în turul 2 va participa la dezbateri.
  • Într-adevăr, e una dintre observațiile primite, lipsa dezbaterii. Eu am spus da, sunt deschis, voi participa, dar pare că nu se întâmplă
  • Acceptați o dezbatere cu Theodor Paleologu? Cred că dacă nu va fi o dezbatere cu candidații care contează, voi continua dezbaterile cu cetățenii din România. O să am o dezbatere și cu Diaspora. M-am întâlnit cu tinerii, mi-au adresat întrebări despre ancheta jurnalistică, despre ideologie, despre R. Moldova.
  • Le e frică de faptul că vor trebui să plece din țară, că nu vom reuși să schimbăm lucrurile. Tinerii sunt implicați, vor să schimbe ceva și temerea lor este că nu vom reuși să facem destul de repede o schimbare.
  • A crescut numărul de membri USR? Da, am trecut de 18.000 de membri. Eu acum doi ani am preluat un partid de 1.500 de membri. După europarlamentare a fost un val spre USR, numărul membrilor a trecut de 18.000. Oamenii înțeleg că speranța și încrederea au o formă foarte clară acum.
  • Și asta îmi spun și oamenii în stradă. Și vârstinicii cu care am jucat table în piața Obor, și studenții din Universități și din compani. Ați jucat table în piața Obor? Da, și am dat și „marți” campionului local din Obor. A fost un moment foarte simpatic, am fost în zona cu vârstnici de la Obor, unii mă certau, alții mă încurajau. M-am așezat pe bancă cu ei, jucau table. Mi-au zis să dăm o linie, să joc cu campionul lor. Am jucat o linie, am avut noroc, am dat vreo două trei duble. Dincolo de partida în sine, un element de culoare, a fost discuția cu ei: erau preocupați cum facem să li se întoarcă copiii, că vor să-și vadă nepoții mai des nu doar de Paști și de Crăciun.
  • 18.000 de membri nu sunt nici mulți, nici puțini dacă ne raportăm la un partid tradițional. Eu o văd ca pe o creștere a acelui principiu pentru care eu candidez - că politica trebuie făcută de oameni serioși din societate.
  • Noi 30 de ani am fost în logica aia „politica e coruptă, murdară, e un lucru urât, oamenii serioși nu fac politică”. Acum și după Colectiv am înțeles cu toții că dacă nu ne implicăm, oamenii onești, nu e nicio șansă să se schimbe lucrurile. Au fost niște pași, apoi alți pași, am intrat în Parlament - un partid din aoemni din societate. După am arătat că putem strânge un milion de semnături, după care am făcut alianța cu PLUS, iar la Europarlamentare am dovedit că am fost egali cu un dizonaur de mărimea PSD-ului, nimeni nu credea asta. Crește încrederea, crește și numărul de membri.
  • Plus are în jur de 16.000, deja suntem o alianță spre 35.000 de membri. E prima oară în 30 de ani când există un partid desprins din societate.
  • Credeți că numai PSD este interesat ca Viorica Dăncilă să intre în turul 2? Nu, întreaga clasă politică este interesată ca turul 2 să fie Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă. Imaginați-vă liniștea serenă a unei dezbateri dintr-un tur 2 Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă.
  • Un tur 2 Barna-Iohannis ar fi într-adevăr un tur despre ce Românie vrem să avem în următorii cinci ani, despre o Românie care trăiește de azi pe mâine sau o Românie care își asumă niște direcții de viitor, niște provocări.
  • Aceste alegeri sunt de fapt despre Turul 2 fără PSD. Asta este miza acestui prim tur. De aici aceste atacuri aliniate, din miza de a nu fi un tur 2 Barna-Iohannis.
  • Oamenii m-au întrebat „Da' cum de vă atacă toți, din toate direcțiile?”. Le-am zis: Cu-i profită? Dacă cetățeanul răspunde cui profită acel atac avem și răspunsul.
  • Că a plecat de la PSD e foarte clar. Chiar jurnaliștii care au făcut acea anchetă jurnalistică (n.r. Rise Project) mi-au spus că au făcut solicitări de informații pe legea 544, le-au primit, dar mi-au zis și că a fost și cineva „de bună credință” care ne-a trimis copia întregilor dosare de rambursare. Cineva din Guvern, de la PSD? Da, din ministerul respectiv. Nu am o problemă. Acele informații sunt publice oricum, proiecte pe fonduri europene, transparente, verificate de români, verificate de instituții eruopene, rambursate integral, fără corecții.
  • Vă reproșați ceva legat de activitatea cu fonduri europene prin firma dvs? Sunt de acord să-mi cer scuze, dar nu am găsit elementul unde ar fi trebuit să procedez altfel. Și legal, și moral am fost pe proceduri, am fost exact pe tot ceea ce prevedeau acele regulamente. Nu am găsit nimic să-mi reproșez, de-asta sunt destul de liniștit.
  • Acel proiect a fost evaluat de minister, nu de către mine. Eu nu am ales-o pe soara mea din mai mulți antreprenori. (...) Când am depus proiectul, am depus cu 15 structuri predefinite. Sora mea e inginer textilist, a zis că vrea să se implice și să angajeze oameni. Noi a trebuit să alegem antreprenorii. Nu a fost o procedură de selecție, în care să o fi favorizat pe sora mea în defavoarea altcuiva. Normal că am căutat oameni pe care îi cunoșteam și persoanele care se potriveau pe acele planuri de afaceri.
  • Am făcut planul, l-am dat ministerului, l-a evaluat și l-a avizat. Am implementat proiectul exact cum era în cererea de finanțare.
  • Bineînțeles că sora mea e afectată, ea nu și-a mai luat salariul de la jumătatea proiectului tocmai ca să plătească persoanelor vulnerabile acel salariu, a muncit pe brânci cât a fost proiectul. În momentul de față croitoria există, nu au dispărut mașinile, mpărufurile și stocurile sunt acolo. Dacă mâine ar fi comenzi ar continua să funcționeze.
  • E nedreaptă și revoltătoare situația pentru ea la nivel personal. I-am spus că este un cost electoral.
  • Acum vreo 2 ani într-o emisiune la TV am fost avertizat de un domn de la PSD: „Avem o chestie că a lucrat și soara dvs într-un rpoiect”. Am zis că era perfect legitim și moral. „Da, știu, dar o să folosim când va fi momentul”. Iată că a sosit momentul și au ieșit cu asta. De-asta spun că a fost un atac coordonat al PSD-ului și că nu e nimic ilegal.
  • Vă așteptați și la alte bombe de campanie? Se poate inventa orice, mă aștept în zilele următoare din disperare, pentru că este foarte mare disperarea PSD ca Dăncilă să ajungă în turul 2. Asta i-ar relegitima.
  • Nu am fost UTC-ist, am fost Șoim al Patriei. Nu am fost securist, nu am legătură cu niciun serviciu de informații, nici din țară, nici de afară, nici înainte de Revoluție, nici după. Până acum trei ani, când m-a invitat premierul Cioloș să fiu secretar de stat la Fondurile Europene nu cunoșteam personal nici măcar un singur politican din statul român.
  • Sondajul USR în care Barna e pe locul 3, la circa 5% în spatele Vioricăi Dăncilă. De unde poate fi recuperată diferența, din care parte a electoratului? Așa s-a întâmplat și la europarlamentare. Electoratul nostru se mobilizează mai pe final de campanie, când oamenii conștientizează că urmează un vot care contează și care poate schimba România.
  • Un tur 2 fără PSD ar arăta că România începe să respire, după ce 30 de ani am fost conduși, direct sau indirect, de un partid care și-a bătut joc de România.
  • Nu se poate să ignorăm toate subiectele care îi interesează pe oameni și să discutăm doar despre cum să scape condamnații. Când vorbim de școli, când vorbim de autostrăzi, când vorbim de păduri?
  • Sunt convins că acum pe final de campanie va exista acea mobilizare înc are oamenii să trimită PSD acasă ca o minimă sancțiune.
  • Oamenii au început să mă cunoască. În momentul în care oamenii mă cunosc înțeleg că vorbim de un alt fel de om în politica românească, și de o altfel de energie. Miza e ca mesajul să ajungă în cât mai multe locuri. V-a ajutat ancheta Rise la notorietate? Nu neapărat. Și apariția la Antena 3 a contat, apoi am primit mesaje de la oamenii care mi-au mulțumit că părinții lor m-au cunoscut pe acea cale, că doar acolo se uită.
  • Sunt premise bune să existe cvorum la ședința de învestire a Guvernului Orban, pentru că cvorumul este miza. Dacă va fi cvorum, cred că Guvernul va trece. Miza pentru PSD este ca organizarea alegerilor să fie organizate de doamna Dăncilă.
  • Un nou guvern va descătușa niște energii în societate - în sfârșit am scăpat de PSD, hai să mergem la vot.
  • E o provocare cvorumul. Ieri discutam despre câteva voturi, sub degetele unei mâini, care mai trebuie găsite. Deci sunt premise corecte.
  • Întrebat despre declarația lui Cioloș că și-ar asuma și mâine guvernarea. Da, cu o majoritate în parlament. În discuțiile cu PNL acest subiect nu a existat, a fost subiect de presă.
  • Poziția noastră a fost consecventă - avem niște măsuri, hai să le punem în față să vedem dacă există majoritate. Am constat că nu există.
  • Întrebare de la cititori. Care este doctrina partidului USR? Încă de la preluarea partidului am spus că viziunea USR e de centru-dreapta în politica românească. Tocmai pe partea stângă pretind că există și PSD-ul și Ponta. Pe partea dreaptă PNL s-a dus într-o zonă tradițional-conservatoare și zona de aceasta pro-eruopeană, modernizatoare, susținere de antreprenoriat, de economie de piață deschisă, de inițiativă privata, această componentă activă a societății este zona unde în mod natural se găsește USR.
  • Întrebare de la cititori. Măsuri economice: Am un program, pe danbarna.ro, cu zece priorități ale președinției mele. Vorbim demararea investițiilor publice mari - când chiar începi să faci autostrăzi sau spitale de regioanle, nu vorbești doar de câte mii de locuri de muncă directe, ci de toată această economie colaterală care se dezvoltă automat. Altă direcție în zona de economie și forță de muncă: Eliminarea impozitării pentru salariul minim. Nu putem să vorbim de dezvoltare impozitând sărăcia. E o măsură prin care îți asiguri că ai venituri mai bune pentru că noi avem o problemă cu antreprenorii care vor să se dezvolte pentru că nu găsesc forță de muncă și atunci le asiguri o forță de muncă stabilă.
  • Proiectele de autostrăzi prioritare pentru mandatul său de cinci ani? O autostradă se face în 8-10 ani, nu în cinci ani, nu pot să promit. PSD-ul a promit niște sute de kilometri și avem 70 dacă îi numărăm cu mare atenție. Dar prioritățile sunt Autostrasa Pitești-Sibiu și cele 2 autostrăzi pe Moldova, A8 Târgu Mureș - Iași și A7 București - Suceava. Dezvoltarea vine prin infrastructură, este prioritatea principală pentru oamenii de acolo.
  • Despre Andrei Caramitru: Andrei este unul din cei 17.000 de membri. Nu exprimă opinia USR, e unul din membri. Nu susțin agresivitatea de limbaj, îi transmit și eu. E un om care își asumă niște opinii și primește reacții pe măsură. Nu cred că soluția e să dăm afară membrii din USR care au opinii contodente. De câte ori a avut 2-3 derapaje grave și-a cerut scuze, au fost lucrurile clarificate. Cel mai simplu e să avem acest dialog cu el.
  • Detalii personale: Sunt căsătorit, stau la bloc în chirie. La Parlament merg cu mașina. Nu m-am schimbat, am aceiași prieteni, aceeași mașină. Nu m-am schimbat cu nimic devenind lider de partid. Ies mult mai rar la bere cu prietenii, dar mă întreabă lumea ce mi-a trebuit să intru în politică pentru că aveam o viață liniștită. Răspunsul e că cineva trebuia s-o facă.
  • Ce veți face pe 11 noiembrie? Voi sărbători alături de colegi intrarea în turul 2, apoi ne așezăm la masă să facem strategia