Calendarul pe care l-a propus Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului, respectiv audierea miniștrilor marți, iar votul în plenul reunit miercuri, a picat la vot în ședința Birourilor permanente reunite. PSD și PRO România au reușit să amâne validarea Executivului Orban până în ultima săptămână de campanie electorală. Astfel, miniștrii vor fi audiați marți și miercuri, iar votul în plenul Parlamentului va fi luni, 4 noiembrie.

Guvernul OrbanFoto: Hotnews

Ședința conducerii celor două Camere ale Parlamentului a început la ora 12.00 și a durat aproximativ 30 de minute.

Ludovic Orban a propus următorul calendar pentru învestirea Guvernului:

  • Luni, 28 octombrie - convocarea ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului
  • Marți, 29 octombrie - programarea audierilor miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru
  • Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10.00 - convocarea ședinței comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.

Calendarul transmis de Orban, care a participat la ședință, a picat însă la vot în reuniunea conducerii Legislativului, unde PSD cu votul reprezentantului PRO România deține majoritate.

S-a decis ca miniștrii propuși să fie audiați marți și miercuri, iar votul în plenul Parlamentului să fie luni, 4 noiembrie, de la ora 14.00.

"Prin consens s-a adoptat că pentru candidații la posturile de ministru audierile vor fi în ziua de marți și miercuri, de dimineață de la 9.00 până seara. Am căutat să evităm încălecarea mai multor comisii. S-a decis de asemenea, în unanimitate, ca luni, la ora 14.00, să aibă loc în plenul reunit votul pentru învestitura Guvernului”, a anunțat președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, după ședința de luni a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Întrebat de ce a fost respins calendarul propus de PNL, Teodor Meleșcanu a susținut că nimeni din Birourile permanente reunite nu a insistat asupra acestui program.

"Nimeni nu a insistat pentru miercuri. Nu a întrunit numărul de voturi necesar și atunci s-a trecut la negocieri, prin intermediul liderilor politici, care au ajuns la o concluzie care a fost adoptată de toată lumea, în unanimitate (...) Există anumite sensibilități de care a trebuit să ținem seamă. Adică miercuri a fost Colectiv și am găsit cu toții că poate nu e cea mai bună zi pentru activitatea Parlamentului și pentru joi, când se puteau face în continuare audieri s-a ajuns la concluzia că e sărbătoarea morților și nu putem să o facem, s-o forțăm”, a adăugat Meleșcanu.

Primii audiați în comisii vor fi miniștrii propuși pentru Fondurile Europene, Sănătate și Finanțe, respectiv Ioan Marcel Boloș, Victor Costache și Florin Cîțu.

Calendarul audierii miniștrilor în comisiilor parlamentare:

  • Ministrul propus pentru Fonduri Europene, Ioan Marcel Boloș - marți, ora 9.00
  • Ministrul propus pentru Sănătate, Victor Costache - marți, ora 10.00
  • Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu - marți, ora 11.00
  • Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu - marți, ora 12.00
  • Ministrul Apărării, Ionel Nicolae Ciucă - marți, ora 13.00
  • Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela - marți, ora 14.00
  • Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros - marți, ora 15.00
  • Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe - marți, ora 15.00
  • Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe - miercuri, ora 9.00
  • Ministrul Educației, Cristina Monica Anisie - miercuri, ora 10.00
  • Ministrul Economiei, Virgil Popescu - miercuri, ora 11.00
  • Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan - miercuri, ora 12.00
  • Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu - miercuri, ora 13.00
  • Ministrul Muncii, Violeta Alexandru - miercuri, ora 14.00
  • Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode - miercuri, ora 15.00
  • Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu - miercuri, ora 15.00

HotNews.ro a scris despre faptul că social-democrații intenționau să amâne cât mai mult învestirea noului Guvern și să boicoteze în Parlament calendarul audierilor. De altfel, surse parlamentare susțineau că miniștrii propuși în Cabinetul Ludovic Orban ar urma să fie audiați în comisiile parlamentare de specialitate săptămâna viitoare, iar data probabilă a unui vot pentru noul Guvern este 4- 5 noiembrie.

Calendarul investirii Guvernului a fost îngreunat în contextul în care PSD deține o majoritate fragilă în Birourile Permanente și a dorit să lungească cât mai mult procedura. De partea cealaltă liberalii nu s-au grăbit având în vedere că nu au avau voturile necesare pentru validarea viitorului Guvern.