Marcel Vela, propus ministru de Interne în cabinetul Ludovic Orban, este membru al PNL din ianuarie 1990 și a activat în principal în administrația locală, unde a fost inclusiv primar al Caransebeșului, cu trei mandate. Senatorul PNL nu oferă foarte multe detalii despre facultatea pe care a făcut-o, mărginindu-se să menționeze în CV-ul oficial „studii superioare, politehnice și ştiinţe juridice”. La capitolul „distincții” din CV aflăm că a fost decorat de Iliescu și Iohannis pentru rolul jucat în Revoluția din 1989 și că deține inclusiv o „binecuvântare Apostolică” de la Papa Francisc.

HotNews.roFoto: Hotnews

La capitolul studii, în CV-ul publicat pe site-ul Senatului Marcel Veda menționează că a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebeş, Şcoala de Ofiţeri în Rezervă, Detaşamentul Păuliş (infanterie) și „studii superioare, politehnice și ştiinţe juridice”, fără nicio altă mențiune.

Este membru PNL din ianuarie 1990. În 2016, este ales senator. Din februarie până în septembrie 2018 a fost președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță iar ulterior secretar al Biroului Permanent al Senatului.

A fost ales de trei ori primar al municipiului Caransebeș, din 2004 până în 2016.

Senatorul și-a trecut în CV și distincțiile primite:

  • Cetăţean de Onoare al Oraşului Oţelu-Roşu, 2000
  • Ordinul "Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989" - Preşedintele României Ion Iliescu, 2004
  • Membru de Onoare al Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, 2007
  • Ordinul Stephanus Magnus al BOR - Patriarhul Daniel, 2010
  • Ordinul Naţional "Serviciul Credincios în grad de Ofițer", Preşedintele României Emil Constantinescu, 2010
  • Binecuvântare Apostolică, Papa Francisc, Vatican, 2013
  • Titlu "Luptător cu rol determinant in Revoluţia din Decembrie 1989" - Preşedintele României Klaus Iohannis, 2015

Nașul de cununie al fiicei sale este fostul lider liberal Daniel Chițoiu, care a trecut ulterior în barca lui Tăriceanu. Potrivit presei locale, la nunta fiicei sale au venit 700 de persoane, inclusiv președintele PNL din acea vreme, Crin Antonescu.

În declarația de avere are trecută o casă de 61 metri pătrați în Caransebeș și un teren de 1.000 mp, alături de circa 100,000 de euro în conturi bancare. Are și un credit de 38,000 RON, contactat în 2018 cu scadența 2022.