​Fost ministru al Justiției în guvernele Tăriceanu, Boc și Ungureanu, deputatul Cătălin Predoiu a fost propus ministru al Justiției și de premierul desemnat Ludovic Orban. Avocat de profesie, Cătălin Predoiu s-a înscris în PDL în 2013, intrând în cursa internă pentru a fi desemnat candidat la președinție, calitate pe care a îndeplinit-o însă Klaus Iohannis, după fuziunea PDL-PNL.

Catalin PredoiuFoto: Facebook

În 2016, Cătălin Predoiu a candidat din partea PNL la primăria București, fiind desemnat candidat după retragerea din cursă a lui Marian Munteanu. El a obținut însă puțin peste 11%, motiv pentru care și-a dat demisia din fruntea organizației PNL București.

În 2008 Cătălin Predoiu a candidat din partea PNL la alegerile parlamentare, pentru un mandat la Buzău, fiind însă învins de Marian Ghiveciu care a intrat în parlament cercetat de DNA.

Avocat pe drept comercial, Cătălin Predoiu a intrat în atenția publică odată cu nominalizarea sa, în februarie 2008, ca ministru al Justitiției de către premierul la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu.

La momentul respectiv, în jurul lui Cătălin Predoiu s-a iscat o controversă legată de faptul că firma de avocatură la care era asociat, „Zamfirescu, Racoti, Predoiu” fusese principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

La ceremonia de învestire de la Cotroceni, președintele Traian Băsescu a declarat că este vorba doar de „speculaţii care nu au acoperire în legături care să pericliteze integritatea dumneavoastră, în calitate de ministru al Justiţiei”. „Un avocat, un bun avocat în Drept comercial poate reprezenta pe oricine: astăzi, pe mine, mâine, pe domnul prim-ministru Tăriceanu, poimâine, pe oricine, în chestiuni comerciale”, a spus Băsescu.

După plecarea Guvernului Tăriceanu, Cătălin Predoiu a fost cooptat în Guvernele Boc și Ungureanu.

În mandatul lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiției au fost adoptate mai multe legi cu impact major pentru sistem printre care cea a micii reforme în Justiție (2010) privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proiectelor și noile coduri penale și civile (2009-2010).