Biroul Electoral Central (BEC) a respins, miercuri, contestațiile USR-PLUS la deciziile Birourilor Electorale Județene din Maramureș și Vaslui, care au constatat că mașinile cu însemnele electorale ale lui Dan Barna nu sunt legale în campania electorală pentru prezidențiale, informează Mediafax.

Campanie Dan BarnaFoto: Facebook/ Dan Barna

Biroul Electoral Județean Maramureș a admis, pe 18 octombrie, sesizarea organizației PSD și a dispus înlăturarea însemnelor electorale de pe o mașină din Baia Mare pe care se regăsea "îndemnul de a vota candidatul Dan Barna și imaginea acestuia, cu specificația clară a funcției pentru care candidează", arată decizia BEC de miercuri. De asemenea, BEJ Maramureș a dispus emiterea unor adrese către IPJ, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română, polițiștii locali și primarului pentru a duce la îndeplinire decizia.

Alianța USR-PLUS a contestat această decizie, susținând că a inscripționat un autovehicul "în scopul exclusiv al utilizării acestuia cu ocazia desfășurării unor evenimente electorale în teritoriu, după ce, în prealabil, a obținut aprobarea Autorității Electorale Permanente", arată BEC.

Formațiunea politică care îl susține pe Dan Barna argumenta că autovehiculul inscripționat cu însemnele Alianței USR-PLUS nu aparține vreuneia din categoriile de materiale de propagandă prevăzute de dispozițiile legale invocate în cuprinsul deciziei BEJ Maramureș.

"Articolul 36 alin. (2) lit. e) prevede că «în campania electorală pot fi utilizate... și alte materiale tipărite», fără a interzice materialele tipărite pentru colantarea autovehiculelor, iar o admitere a sesizării formulate de PSD Maramureș pe acest temei ar încălca principiile consacrate de drept - unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem, precum și «tot ce nu este interzis de lege, este permis»", arată BEC, citând contestația Alianței.

BEC susține că, din interpretarea textelor legale, rezultă că nu este permisă inscripționarea unor autovehicule cu mesaje de propagandă electorală si nici amplasarea pe acestea a unor afișe electorale.

"Nu s-ar putea susține că «alte materiale tipărite», în sensul art. 36 alin. 2) lit. e din Legea nr. 334/2006 ar avea semnificația de folie autocolantantă utilizabilă la autovehicule, câtă vreme art. 22 alin. 3) din Ghidul privind finanțarea campaniei electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 definește sintagma ca fiind «materiale tipărite pe suport hârtie»", potrivit BEC.

De asemenea, BEC a menținut aceeași argumentație și în cazul respingerii contestației Alianței USR-PLUS la decizia BEJ Vaslui, care a fost sesizat de Organizația PSD Bârlad. Sesizarea PSD a constatat că pe 16 octombrie, "în perimetrul Pieței Sfântul Ilie din Bârlad, a fost reperat staționând un autovehicul aparținând Partidului Uniunea Salvați România inscripționat cu mesaje de propagandă electorală («Votează Barna Președinte»)".

BEJ Vaslui a dispus înlăturarea materialului electoral de pe raza localității Bârlad, măsură care va fi aplicată de primar, cu sprijinul organelor de ordine publică.