Dan Barna a aunțat marți că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un acord cu PNL și ”suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dan Barna a spus la finalul negocierilor că a convenit în urma întrevederii cu premierul desemnat la un acord care presupune mai multe priorități, printre care recursul compensatoriu, desființarea secției speciale și renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților și ”fără penali”.

Dan Barna a mai zis că a agreat cu Orban și votul în două tururi, reducerea de semnături pentru toate alegerile, corecta reprezentare a Diasporei în Parlament, scurtarea termenului de organizare a anticipatelor, corectarea ordonanței 14, iar în ceea ce privește componența guvernului, aici trebuie să fie persoane care nu au plagiat, care nu au legături cu securitatea, să nu fi fost condamnate penal.

Liderul USR a subliniat că vrea să creadă că dacă se va ajunge la învestirea noului guvern va exista și majoritatea pentru a opera modificări pe zona de justiție.

Potrivit acestuia, premierul a menționat numele câtorva dintre miniștri, dar toată lista va putea fi consultată la sfârșitul săptămânii. ”Ne-am rezervat dreptul la puncte de vedere. Nu este un cec în alb privind componența cabinetului. Eu zic că suntem foarte aproape de această susținere a guvernului PNL”, a încheiat Barna.

Varianta de acord politic propusă liberalilor de USR:

”Acord politic

Uniunea Salvați România, reprezentată de dl. Dan Barna, în calitate de președinte

și

Partidul Național Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, în calitate de președinte

încheie prezentul acord politic, prin care cele două partide:

Se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiție. Următoarele obiective sunt prioritare și vor fi susținute cu toate forțele și pe toate căile avute la dispoziție:

Abrogarea Legii recursului compensatoriu

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție

Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020

Adoptarea inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice

Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:

Revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi

Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri

Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României

Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate

Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:

Abrogarea OUG “Lăcomiei” 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor.

Desființarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) și plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.

Nu se vor crește taxe și impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.

Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu și patrimoniu vor fi susținute cu prioritate:

Reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în UNESCO.

Finalizarea și operaționalizarea aplicației​ Inspectorului Pădurii și a SUMAL și finațarea Inventarului Forestier Național ciclul 3.

Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate și reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri

Demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului

Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Cele două partide se angajează să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației, precum eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat.

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, nu au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual și care nu au colaborat cu fosta Securitate.

USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban”.