Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un amendament la legea privind statutul personalului silvic prin care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale. Decizia vine în contextul în care, săptămâna trecută, un pădurar din Maramureș a fost ucis de hoţii de lemne. În prezent pădurarii au doar armament neletal în dotare, conform unor modificări efectuate în trecut de către Guvern.

PadurarFoto: usda.gov

Comisia pentru agricultură a dat, marţi, raport favorabil, în unanimitate, unui proiect de lege privind modificarea statutului personalului silvic și au introdus prevederea prin care personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal.

Astfel "în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor".

De menționat este că în prezent pădurarii au armament neletal în dotare, conform unor modificări efectuate în trecut de către Guvern.

O altă modificare a legii prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor care este și forul decizional în acest caz.