​Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că Guvernul Dăncilă nu poate face o nominalizare pentru comisarul european, deoarece a fost demis, precizând că acest lucru i-l va spune și președintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ​

Ursula von der Leyen si Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

„Un guvern care a fost demis de drept în Parlament nu poate face o propunere în numele României. (i..) Îi voi spune foarte clar doamnei președinte ales al Comisiei Europene că nu pot să accept ca un guvern demis să facă o propunere care să fie și acceptată. Iar despre portofoliu, eu am mai discutat și m-a asigurat că portofoliul pentru România rămâne valabil”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă guvernul nu poate trimite totuși o propunere, șeful statului a răspuns că nu poate împiedica fizic „să trimită o scrisoare”, dar va interveni pentru a împiedica demersul.

Iohannis a spus că nu a existat nicio discuție pentru o rocadă între portofoliile României și Ungariei.

După declarațiile de presă, președintele Iohannis a postat pe contul lui de Twitter o fotografie cu Ursula von der Leyen, alături de mesajul: „O întâlnire foarte bună cu președintele ales al Comisiei Europene”.