Torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost achitați. Decizia nu e definitivă

de C.D.     HotNews.ro
Joi, 17 octombrie 2019, 14:23 Actualitate | Politic


Fiul disidentului Gheorghe Ursu
Foto: captura Antena 3
Torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost achitați de Curtea de Apel București, decizia nefiind însă una definitivă.

Curtea de Apel București a decis, joi, schimbarea încadării juridice în cazul foștilor ofiţeri din cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, din infracțiuni contra umanității în tratamente neomenoase și i-a achitat pentru această infracțiune, potrivit Mediafax.

Schimbarea încadrării juridice a fost deciză pe motiv că legea mai favorabilă este Codul penal din 1968.

La ultimul termen, procurorul din dosar ceruse judecătorilor ca foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, torţionarii disidentului Ursu, să fie condamnaţi la câte 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Curtea de Apel Bucureşti a terminat de judecat dosarul în care au fost trimişi în judecată Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, scrie Agerpres.

În ultimul cuvânt, procurorul de şedinţă a cerut încetarea procesului penal în cazul lui Tudor Postelnicu, ca urmare a decesului acestuia.

El a susţinut că Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş ar trebui condamnaţi la închisoare pe viaţă, însă aceştia au împlinit 60 de ani, astfel încât solicită câte 25 de ani de închisoare, în acest caz aplicându-se vechiul Cod penal din anul 1968.

"Acţiunile inculpaţilor s-au înscris acţiunilor represive ale organelor de securitate. Au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului şi valori esenţiale prevăzute de legile naţionale şi internaţionale. Nimeni nu poate să fie pedepsit pentru gândurile lui", a spus procurorul.

Reprezentantul Parchetului a mai solicitat ca Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş să fie degradaţi militar şi să plătească daune morale cerute de părţile civile.

Pe 1 august 2016, George Homoştean (decedat), fost ministru de Interne, şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

Totodată, au fost trimişi în judecată şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceştia fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către "Europa Liberă" şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Procurorii susţin că, în perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care "au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă".

Fiul disidentului, Andrei Ursu, susţine că Mihai Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să îşi denunţe prietenii (printre care cunoscuţii scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosaşu), Securitatea a hotărât "continuarea cercetărilor sub stare de arest", "urmând ca în cercetări să se clarifice şi natura relaţiilor" cu aceştia.

Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. A fost închis într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securişti să exercite acte de violenţă asupra lui.

Inginerul Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985, în arestul Miliţiei Bucureşti, în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului.

Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare, invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani, pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6875 vizualizari

 • +34 (38 voturi)    
  eventual sa le dea si despagubiri (Joi, 17 octombrie 2019, 14:28)

  __alex__ [utilizator]

  pentru ca le-a fost atinsa reputatia acestor "patrioti" care luptau impotriva "imperialismului". Romania e tara in care un criminal devine presedinte de trei ori iar securistii si tortionarii sunt achitati si lasati sa-si vada de afacerile cu statul.
  • +6 (10 voturi)    
   acesta este motivul pentru care (Joi, 17 octombrie 2019, 15:06)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   nu intram in Schengen !
   • -8 (12 voturi)    
    observ un atac concertat asupra justitiei indep (Joi, 17 octombrie 2019, 16:58)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

    nu stiam ca cititorii hotnews ataca justitia independenta in halul asta
    • +1 (3 voturi)    
     casta juridica nu merita privilegiile banesti (Joi, 17 octombrie 2019, 18:13)

     Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

     Salarii, indemnizatii si pensii speciale, in speranta ca sistemul juridic se va profesionaliza.
     Asta nu s-a intamplat. Aceleasi mentalitati orientale.
     Vrem banii inapoi.
  • +11 (11 voturi)    
   Tara rusinii nationale (Joi, 17 octombrie 2019, 15:27)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   E clar : Romînia "unora" nu ştie cum să iasă din trecutul ei pătat de coruptie si complicitate.
   Sau poate RSR NU VREA să facă pasul decisiv.
   Nu l-a vrut niciodată, legăturile dubioase şi criminale fiind prea adînc înfipte în carnea trădării "unora".
   Legea cu iertarea celor peste 60 de ani este şi ea o aberaţie. Criminalii nu ar trebui să beneficieze de această portiţă acordată de complicii Securitaţii, adică aceiaşi care, cu un trecut negru si patat de amoralitate, acum se lăfăiesc prin Parlament sau prin funcţii-sinecură, grasi, frumosi şi cu buzunarele doldora.
   Trăim într-o ţara vîndută, siluită bătută de soartă, dar această ţară este, să nu ne ascundem după degete, cea a laşităţii noastre, eufemistic numită indolenţă.
   • +1 (1 vot)    
    nu numai astia sunt tortionarii (Vineri, 18 octombrie 2019, 12:55)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui contributor.bis

    astia sunt ultimele scursuri care au indeplinit ordine. aia care au dat ordinele probabil sunt inca la butoane.
  • +1 (5 voturi)    
   Sri (Joi, 17 octombrie 2019, 18:30)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Sri e mama hotilor care au devalizat tara! Nimic nu se putea fara sprijinul lor, sa nu ne mai dam dupa cires!
  • -1 (5 voturi)    
   Plimba ursul (Joi, 17 octombrie 2019, 18:39)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Asa zisii dizidenti au plecat de buna voie in Canada sau Israel..
   Multi dintre acestia au condus Romania pana la venirea lui Ceausescu. si de aici si dizidentii lui peste.
   Anncheta mare ar trebui sa fie cu bolsevicii care au fost pana la venirea lui Ceausescu ...in periaoda aceea s-au comnis crimie .Ceausescu a fost un bland in comparatie de ex cu Brucan sau Bruckner
 • +23 (25 voturi)    
  Criminalii cu roba din justitie (Joi, 17 octombrie 2019, 14:33)

  carmen_i [utilizator]

  Judecatorii care pronunta astfel de sentinte ar trebui sa fie condamnati pentru crime impotriva umanitatii.
  Si cand te gandesti ca CSM sprijina astfel de lepre care judeca incorect!

  Este intolerabil ca statul sa protejeze la nesfarsit criminalii. Ar trebui sa protestam in fata CSM si a Curtii de Apel Bucuresti. Nu mai putem sa lasam lucrurile asa. Daca tortionarii sunt nevinovati, nici Dinca sau alti criminali nu vor fi condamnati. Hai sa terminam odata cu justitia de slugi care protejeaza infractorii.
 • -10 (22 voturi)    
  În țara lui Petrov (Joi, 17 octombrie 2019, 14:35)

  Mazeta [utilizator]

  lucrurile nu sunt ceea ce par. Torționarii sunt dizidenți și securiștii sunt anti-comuniști.
  • +7 (11 voturi)    
   spune mi te rog de Valeri Kuzmin (Joi, 17 octombrie 2019, 15:36)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ce mai face ?
 • +20 (24 voturi)    
  Poate... (Joi, 17 octombrie 2019, 14:39)

  raulito [utilizator]

  ...stimabilii judecători vor da și motivarea sentinței. Crimele împotriva umanității nu se prescriu, domnilor. Ce-o fi in mintea judecătorilor?
 • +19 (21 voturi)    
  Incredibil! (Joi, 17 octombrie 2019, 14:44)

  justin puscasu [utilizator]

  Asta e Justitia romana. Statut de mici dumnezei, salarii si pensii obscene, plus dreptul de a ne sfida oricand vrea muschii lor, fara teama ca vor da cuiva socoteala.
  Singurul detergent cu care se poate face curatenie in tara asta e napalmul!
 • -8 (14 voturi)    
  Inchidem inchisorile (Joi, 17 octombrie 2019, 14:48)

  florinos [utilizator]

  Inchidem inchisorile dupa 3 ani de PSD si 5 de Iohannis pompierul.
 • +9 (13 voturi)    
  Contradictia din titlul articolului (Joi, 17 octombrie 2019, 14:54)

  adi_69 [utilizator]

  Daca au fost achitati nu pot fi numiti tortionari. Chiar v-ar putea da in judecata cu success.
  "Maretia dreptului", dupa cum spunea cineva.
  Sau "statul de drept", un slogan mult uzitat.
 • +18 (20 voturi)    
  Apel (Joi, 17 octombrie 2019, 14:54)

  Soljenitin [utilizator]

  Apel si reinterpretarea probelor.
  Fara absolut nici o discutie astfel de fapte nu trebuie sa ramana nepedsite, iar pedeapsa trebuie sa fie cea mai dura cu putinta.
 • +19 (27 voturi)    
  In Aceasta Situație Ion Iliescu va fi Beatificat (Joi, 17 octombrie 2019, 14:55)

  un domn [utilizator]

  “Nevinovația“ lui Ion Iliescu la Revoluție se ...Confirma

  HolinesDeniel ii va dedica in Calendar ziua Sfintei Cucuvele
 • +23 (25 voturi)    
  O rusine! (Joi, 17 octombrie 2019, 14:56)

  rivaldi [utilizator]

  Judecatorii se fac complici cu tortionarii prin aceasta decizie miseleasca.
 • +5 (15 voturi)    
  Justitia - cancerul României (Joi, 17 octombrie 2019, 14:59)

  ww [utilizator]

  Vrem sau nu sa acceptam, inapoierea României sa datoreaza in buna masura ticalosiei si relei credinte cu care magistratii (incepand cu ultima instanta si ultimul parchet de judet pana la CC, CSM, ICCJ) isi fac meseria si se achita de indatoririle fata de societate. Asa ca sa nu mai batem campii cu "Savonea - omul nu-stiu-cui". Toata justitia e putreda si pentru cine cunoaste realitatea e evident ca acolo nu s-a schimbat nimic.
  Aviz si celor care mai cred ca Iliescu, Voican-Voiculescu, Roman si alti criminali vor plati vreodata.
  Las ca l-a condamnat CAB pe Basescu, "marele tortionar".
  A da, sa ne mai amintim si ce "prioritate" pentru tandemul Iohannis--Orban este reformarea justitiei.
 • +18 (20 voturi)    
  Corb la corb nu-şi scoate ochii (Joi, 17 octombrie 2019, 15:00)

  Iorgovan [utilizator]

  Securiştii vechi si noi...
 • +25 (27 voturi)    
  Previzibil (Joi, 17 octombrie 2019, 15:03)

  Propinatiu [utilizator]

  Previzibil, din moment ce Procesul Comunismul a fost o hârtie citită în Parlament sub huiduieli...
 • +4 (6 voturi)    
  psd #ciumarosie (Joi, 17 octombrie 2019, 15:14)

  transpenibilus [utilizator]

  Si pentru asta PSD trebuie scos in afara legii si desfiintat !!
 • +5 (5 voturi)    
  cum este posibil asa ceva??? (Joi, 17 octombrie 2019, 15:26)

  ..13 [utilizator]

  Si foarte probabil ca o sa tina 100 de ani pana cand vor redacta motivarea deciziei...

  NU SE POATE asa ceva!
 • 0 (8 voturi)    
  Hai sa fim seriosi (Joi, 17 octombrie 2019, 15:58)

  LiviuX [utilizator]

  De acord ca nu trebuie sa scape si sa plateasca pentru tot ce au facut. Dar tot adevarat e ca incadrarea la "infracțiuni contra umanității" era absurda din start. Nu au comis crime in masa, nu au declansat vreun razboi, deci nimic impotriva umanitatii ci doar a unor oameni. Asa ca anchetati pentru crime, torturi, mi se pare mult mai corect. Si nici astea nu se prescriu, din cate stiu.
  • -2 (4 voturi)    
   E taman invers! (Joi, 17 octombrie 2019, 18:39)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   ...prietene,
   Esti intr-o eroare totala.
   • +2 (4 voturi)    
    Poate vrei sa si justifici (Joi, 17 octombrie 2019, 19:40)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui yol

    Ca doar de vorbit, multi sunt buni doar la dat din gura. Apoi, totdeauna am recunoscut ca pot gresi. Arata-mi si explica-mi de ce si imi voi cere scuze si schimba si parerea.
  • +1 (3 voturi)    
   Just Wiki... (Joi, 17 octombrie 2019, 18:47)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   “Cert este că jurisprudența internațională consideră genocidul și crimele împotriva umanității ca fiind infracțiuni separate.

   În dreptul internațional, infracțiunea de crime împotriva umanității se referă la mai multe tipuri de acte care sunt săvârșite în mod sistematic împotriva oricărei populații civile, fie inițiate, încurajate sau doar tolerate de orice autoritate, fie ea guvernamentală sau de fapt.
   Alte fapte ce intră în categoria de crime împotriva umanității sunt crima, exterminarea, sclavia, tortura, persecuția etc. Pentru a se proba crimele împotriva umanității și pentru condamnarea făptuitorilor, este necesară doar probarea crimelor săvârșite, nefiind nevoie și de dovedirea intenției de a distruge un grup”
   • +1 (3 voturi)    
    Corect pana la un punct (Joi, 17 octombrie 2019, 19:49)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui yol

    Evident ca sunt separate, chiar daca au si puncte comune. Unul din acele puncte comune e ca faptele trebuiesc comise impotriva unui mare numar de oameni. Ori el a fost judecat doar pentru ce a facut impotriva lui Gheorghe Ursu, de asta incadrarea e gresita. Daca era judecat pentru faptele comise impotriva tuturor detinutilor cu care a avut de a face, incadrarea era corecta. Ca exemplu, vezi si https://simple.wikipedia.org/wiki/Crimes_against_humanity
    • -3 (3 voturi)    
     Prima data (Joi, 17 octombrie 2019, 23:24)

     yol [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     “Hai sa fim seriosi” a doua oara “ evident”
     Pari sa ai prea multe certitudini cand incepi textele, asa ca n-am cum sa te conving!
     Sa traiesti!
    • -1 (1 vot)    
     Apropo! (Joi, 17 octombrie 2019, 23:33)

     yol [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Ca exemplu, vezi ca linkul tau da exact in ce ti-am postat eu. Asta daca il citeai...
     Just Wiki, inseamna wikipedia!
     • +1 (1 vot)    
      Da, e greu cand nu ai argumente... (Vineri, 18 octombrie 2019, 14:50)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui yol

      Si tocmai in link-ul ala spune ca faptele trebuiesc comise impotriva unui mare numar de oameni. Dar daca nu citesti tot EVIDENT ca poti obtine ce vrei (vezi, iarasi am folosit EVIDENT!!).
 • +8 (8 voturi)    
  Javrele astea pot fi..... (Joi, 17 octombrie 2019, 15:59)

  gigiN [utilizator]

  ... numite judecatori ? Sunt mult mai mari bestii decat acei criminali comunisti!!!
 • +7 (7 voturi)    
  rusine! (Joi, 17 octombrie 2019, 16:02)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Asta e justitia din Romania! . Am mai scris, justitia e o mafie mana in mana cu alte institutii de forta ale statului.Oamenii din justitie sunt plini de bani si privilegii pana mor. Rusine!
  De ce am fost pe strada in iarna lui 2017? Aceasta hotarare judecatoreasca e un scuipat in ochii celor care au stat atunci in frig zile intregi (sute de mii de oameni) si au sustinut justitia,statul de drept si care l-au aruncat de pe scaunul de ministru pe Iordache , sluga lui Dragnea.
 • +4 (6 voturi)    
  Multe felicitari pedesereului! (Joi, 17 octombrie 2019, 16:11)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Sigur, o sentinta justa nu ar fi reusit sa il invie pe Gh. Ursu.
  Dar asa, se dovedeste clar ca pedesereul este inca la putere, iar batranul kaghebist cu ranjet hidos pe figura face inca jocurile, din spatele cortinei!

  Ceausescu, nu fii trist,
  CSM e comunist!
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 octombrie 2019, 16:14)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  umilinta poporului roman (Joi, 17 octombrie 2019, 16:23)

  Mateiul [utilizator]

  sa nu poata sa-si condamne tortionarii. altii i-au cautat peste ocean si i-au adus in fata justitiei iar noi cu ei aici nu putem.
 • -1 (9 voturi)    
  Văd aici mulțime de comentarii care atacă Justiția (Joi, 17 octombrie 2019, 17:22)

  Nyk1 [utilizator]

  ...independentă și care atacă niște oameni pe care aceasta i-a găsit nevinovați. Tot genul acesta de comentator este acela care tuna și fulgera împotriva lui Dragnea și a PSD-ului atunci când aceștia au pus sub semnul întrebării anumite decizii ale unor instanțe judecătorești.

  Hotărâți-vă odată: sau rămâne Justiția independentă așa cum e ea acum, sau înființăm o Secție Specială de investigare a abuzurilor în Justiție, care să aibă puterea să-l pună sub acuzare pe judecătorul din cazul de față dacă se constată că sentința acestuia a fost un abuz!
  • 0 (2 voturi)    
   Nici un sistem (Joi, 17 octombrie 2019, 18:25)

   Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Nu e perfect. Nu e ca si cum nu mai ai voie sa critici cazuri individuale daca crezi ca sunt gresite. Nici macar nu e vorba de o hotarare definitiva aici.

   In plus e vorba de tehnicalitati aici nu de nevinovatie...oamenii aia chiar au fost securisti ce au torturat. Privirea nuantata a lucrurilor ajuta
  • -1 (3 voturi)    
   Mai usor cu pianul (Joi, 17 octombrie 2019, 18:32)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   E vorba doar de CAB. Absolut toti au scapat acolo, sau ma rog, aproape toti.
   Pana si fratii Nutu au fost achitati acolo, chiar de doua ori.
   Judecatorii de la CAB, de unde vine si Savonea lu’ Voicu, sunt de departe cei mai instariti. Ce CCR sau ICCJ, aia sunt niste sarantoci.
   Daca esti din Bucuresti si mai ai treaba prin instante N-AI CUM sa nu stii ce mlastina e acolo.
   N-o mai generaliza din burta, ca n-avem toti slapi!
 • -1 (3 voturi)    
  Curtea de Apel (Joi, 17 octombrie 2019, 18:01)

  yol [utilizator]

  E de departe cea mai corupta institutie din justitie. De ani de zile toate procesele borfasilor se termina acolo.
  Aproape toti judecatorii de acolo sunt la mana lui Voicu-Nicolae( soferul ) si Savonea.
 • +2 (2 voturi)    
  poate intra in PMP! (Joi, 17 octombrie 2019, 18:45)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  sa fie utili tarii!
 • +2 (2 voturi)    
  Corb la corb nu isi scoate.. (Joi, 17 octombrie 2019, 19:08)

  Dodel540 [utilizator]

  Evident, tovarasii se salveaza unii pe ceilalti la nevoie
  (no one gets left behind - sloganul puscasilor marini americani).
  Sau nici un fost securist nu trebuie condamnat sau atins macar cu o floare pentru ca deh .. asta face parte din beneficiile nerostite ale meseriei + pensia speciala de la 45 de ani.
 • +2 (2 voturi)    
  „Schimbarea incadrarii juridice“- o lege din 1968? (Joi, 17 octombrie 2019, 22:24)

  V. Istina [utilizator]

  In acelasi timp „comunismul“ este oficial un regim „ilegitim si criminal“, iar legea din 1968 - ii apartine. Cu alte cuvinte, „legea mai favorabila“ este una „ilegitima si criminala“.

  Mda, judecatori lasi care „nu vor sa dezgroape mortii“, dar care isi ingroapa viitorul propriilor copii!

  Unde credeti ca va duce o asa „dreptate“, domnilor judecatori imuni la spiritul Dreptatii?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by