​Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi "împotrivă" și 33 de voturi "pentru", potrivit Mediafax.

Plenul SenatuluiFoto: Hotnews

Împotrivă au votat PSD și UDMR. Legea merge la Camera Deputaților, decizională în acest caz.

Potrivit inițiativei legislative, un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin. De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scrutin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019. Proiectul face parte din categoria legilor organice.

Alegerea primarilor în două tururi este una dintre condițiile pe care USR le-a pus pentru susținerea unui Guvern Orban. UDMR a anunțat că nu susține inițiativa și nici PSD nu este de acord cu ea.