Candidatul Alianţei USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, spune că la consultările de marţi de la Palatul Cotroceni îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să prezinte calendarul pentru a ajunge la alegeri anticipate.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Îi voi cere să ne prezinte calendarul pentru a ajunge la acele alegeri anticipate de care este fundamental nevoie, pentru că acum nu are sens să discutăm despre cum să încropim un guvern minoritar, care de fapt să rămână în arbitrajul PSD. Acum, trebuie să mergem cât mai degrabă spre alegeri anticipate, spre întoarcerea la cetăţeni, pentru că prin votul cetăţenilor putem avea în Parlament o majoritate pe care să ne putem baza ca să construim acele reforme. Alianţa USR PLUS spune foarte clar: vom intra la guvernare imediat ce avem un parlament legitim, un parlament votat de cetăţeni, un parlament care să facă reforme acum, şi nu peste cinci ani sau zece ani", a declarat Dan Barna, luni, la Galați.

El a spus că tot la consultările de la Cotroceni vor fi discutate şi condițiile pentru susținerea viitorului guvern în Parlament, cum ar fi alegerea primarilor în două tururi, recursul compensatoriu sau nominalizarea comisarului european.

"Mâine, în dezbaterile cu preşedintele Iohannis vom discuta şi despre nişte condiţii pentru susţinerea oricărui tip de guvern: trecerea prin Parlament a legii privind alegerea primarilor în două tururi înaintea oricărei învestituri a oricărui tip de guvern; recursul compensatoriu - să renunţăm la ideea că infractorii sunt principala preocupare a statului român, ei ar trebui să fie ultima preocupare a statului român, trebuie să răspundă pentru faptele lor; nominalizarea comisarului european - solicităm o dezbatere şi o consultare la nivelul Parlamentului despre comisarul european, pentru că Guvernul PSD şi Dăncilă ne-au făcut destul de râs", a afirmat Barna.

El a menţionat că USR are şi o propunere pentru comisar european, în persoana lui Cătălin Drulă.

Dan Barna a publicat luni și pe contul său de Facebook cele patru condiții puse de USR pentru a da votul de încredere viitorului guvern, repetând că formațiunea pe care o conduce va intra la guvernare doar după alegeri parlamentare.

Deputatul USR Stelian Ion a cerut, într-un mesaj pe grupul intern, ca partidul să intre la guvernare și să ceară ministerele Justiției și Mediului. Dan Barna spune că este vorba doar de o variantă de discuție pentru întâlnirea pe care o are cu liderii din teritoriu, pentru a stabili mandatul pentru consultările de marți de la Cotroceni.

Deputatul USR Stelian Ion a cerut, într-un mesaj pe grupul intern, ca partidul să intre la guvernare și să ceară ministerele Justiției și Mediului. El afirmă că, dacă partidul nu va lua această decizie, în următoarea perioadă se va vorbi doar despre PNL și Klaus Iohannis, care vor fi percepuți ca responsabili și maturi politic, în vreme ce useriștii vor fi considerați doar „lași și guralivi”.

"Putem alege să luptăm în continuare, să fim în centrul acțiunilor de luptă anti PSD, dar de data aceasta cu muniție chiar din Guvern, sau putem alege să fim spectatori la piesa în care alții salvează sau încearcă să salveze justiția/democrația. Părerea mea este că greșim dacă stăm pe margine. Nu putem lăsa PNL-ul de capul său. Trebuie să fim acolo. Ăsta a fost votul din 26 mai! Lumea ne vrea acolo”, a scris Stelian Ion în mesajul său, obținut de HotNews.ro.