Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că PSD nu va participa la votul de învestitură în Parlament dacă noul guvern va propune tăieri de pensii şi salarii, oprirea programelor pentru primari şi lucruri „care nu se pliază pe realitatea din România”, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Legat de guvernul care va veni, foarte bine, să vedem în primul rând programul de guvernare, că dincolo de componenţa Cabinetului este important să vedem ceea ce vor să facă pentru oameni. Pentru că dacă vin cu tăieri de pensii şi salarii, dacă vin cu oprirea programelor pentru primari, dacă vin cu lucruri care nu se pliază pe realitatea din România, cu siguranţă PSD nu va participa la vot. Mai mult decât atât, s-au unit toate partidele ca să dea jos PSD, să se reunească şi acum ca să îşi voteze guvernul”, a spus Dăncilă la România TV, întrebată dacă PSD va susţine sau nu în Parlament noul guvern.

Ea a amintit că de joi, când a fost adoptată moţiunea de cenzură, „se tot încearcă o formulă guvernamentală”.

„Uitaţi-vă în acest moment: guvernul este demis prin moţiune de cenzură, ştim că sâmbăta şi duminica domnul preşedinte nu lucrează, se odihneşte, dar au trecut patru zile în care tot se încearcă o formulă guvernamentală. Vedem că cei care au votat la moţiune împotriva acestui guvern nu vor să intre la guvernare, deci nu există o logică în acest lucru, nu reuşesc să facă o majoritate pentru acest guvern, iar noi, la ora actuală, avem un guvern care nu mai administrează, nu poate să dea ordonanţe de urgenţă, nu poate să adopte proiecte de lege, ceea ce nu este benefic pentru România. Mai mult decât atât, avem acte normative, strategia pentru energie, de exemplu, care ţin de siguranţa naţională. Din dorinţa politică, din dorinţa de a câştiga puncte electorale sunt lucruri pe care nu le putem adopta şi sper ca cineva să plătească pentru aceste lucruri pentru că ele vor afecta România şi pe români, iar atâta inconştienţă şi atâta ură propagată în spaţiul public nu cred că face bine nimănui”, a menţionat ea.

Amintim că preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat în cursul zilei că PSD ar trebui să nu voteze învestirea unui nou Guvern, această decizie fiind luată în ultimul Comitet Executiv Naţional al partidului, însă el a precizat că urmează discuții cu și parlamentarii din PSD, „pentru a vedea şi părerea lor”.

Pe de altă parte, liderul ProRomânia, Victor Ponta, a susținut că Viorica Dăncilă „ar fi promis prin interpuși” că parlamentarii PSD vor da 30-40 de voturi ca să treacă guvernul, iar în aceste condiții „Pro România rămâne cum a fost şi până acum, în sensul de a sprijini proiectele bune pentru ţară, singurii care vom reprezenta cu adevărat zona de centru-stânga, alegătorii social-democraţi, pentru că e clar că Dăncilă i-a vândut”.

Deputații PSD au decis să nu voteze învestirea unui nou Guvern PNL

Deputații social-democrați au votat, luni, în ședința de grup, să nu susțină învestirea unui nou Guvern PNL, deoarece acesta ar adopta măsuri de tăiere a pensiilor și salariilor și de asemenea ar concedia oameni din administrația publică, au declarat surse politice pentru Mediafax.

„PSD nu va vota un Guvern al concedierilor masive, al tăierilor de pensii și de salarii, al scăderii nivelului de trai", au declarat sursele.

"Lucrurile sunt simple: PSD este în opoziție și nu va vota niciun guvern al PNL! E treaba celor care au votat moțiunea să dovedească că au într-adevăr majoritate pentru a forma un nou Guvern. Dacă au! Abia aștept să văd cum oameni de stânga aleși pe listele PSD și acum plecați în alte părți îl vor vota cu două mâini pe Orban! Pregătiți-vă de artificii, PSD chiar știe să facă opoziție!", a transmis și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe Facebook.

Majoritatea senatorilor PSD nu vor să susțină un nou Guvern. O decizie încă nu a fost luată

Pe de altă parte, nici majoritatea senatorilor social-democrați nu vor să susțină un nou Guvern la votul din Parlament, însă o decizie finală în acest sens încă nu a fost luată în grupul senatorial, părerile fiind împărțite, au declarat surse politice pentru Mediafax.

„Nu a fost o decizie finală, ci discuții pro și contra. Majoritare sunt părerile de a nu susține”, au declarat, luni, sursele.

Senatorii PSD s-au întrunit luni în ședință pentru a discuta despre susținerea unui nou Guvern la votul din Parlament.

Președintele Klaus Iohannis se consultă, luni și marți, cu liderii partidelor parlamentare pentru formarea unui nou Guvern. Șeful statului a precizat că va desemna un alt premier, cel târziu marți.