Înainte de nominalizarea premierului unui guvern PNL, Ludovic Orban s-a întâlnit în această dimineață cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu la sediul Băncii Centrale. Discuțiile au durat circa o oră iar temele abordate au fost legate de evoluția economiei europene și situația macroeconomică a României.

Orban, la BNRFoto: Hotnews

„Am abordat problemele economice importante”, a declarat Ludovic Orban.

​​Potrivit unor oficiali din BNR, Guvernatorul Isărescu i-a expus președintelui liberal tabloul macroeconomic al țării, evidențiind punctele vulnerabile și cele în care stăm confortabil din punct de vedere economic. ”Asemenea întâlniri între Guvernator și liderul principalului partid care ar putea da premierul este o uzanță comună, Banca Națională colaborând cu orice Guvern pe care îl dă țara”, mai arată oficialii Băncii de emisiune. Potrivit participanților la discuții, Isărescu s-a arătat îngrijorat de dimensiunile deficitelor gemene (cel bugetar și de cont curent), arătând că pe termen scurt situația este gestionabilă, dar e nevoie de reforme structurale. ”Dacă aceste reforme nu se fac, corecțiile vor fi făcute de forțele pieței cu mai mare brutalitate”, i-a mai transmis Isărescu lui Ludovic Orban.

Liberalii doreau să știe cum este situația economică, în momentul în care-și asumă guvernarea.

Discuțiile cu Isărescu vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis urmează să nominalizeze marți noul premier, Ludovic Orban fiind singurul nume avansat.

Liderul PNL a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că elaborarea bugetului pe anul viitor şi negocierea exerciţiului financiar pe anii 2021-2027 cu UE reprezintă cea mai mare provocare.

Și prim-vicepreședintele Raluca Turcan a declarat că„ trebuie să le spunem în primul rând românilor ce am găsit, că s-ar putea nu doar vistieria să fie goală, ci să se fi furat și vistieria”.