Fostul președinte Traian Băsescu s-a declarat surprins, vineri seara, într-o emisiune TV, pentru că inițiatorii moțiunii de cenzură nu s-au pregătit în detaliu pentru ceea ce urma demersului, iar șeful statului, Klaus Iohannis, nu a anunțat deja premierul desemnat, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Mă așteptăm să fie mult mai bine pregătită (moțiunea de cenzură - n.r.). Mă așteptăm că aceste consultări care au avut loc azi, constituționale, să se sfârșească cu anunțarea premierului, a alianței care va susține noul guvern și anunțarea datei în care vor prezența programul și echipa în Parlament”, a declarat la Digi24 Traian Băsescu.

El a mai spus că, în 2009, a fost într-o situație similară cu cu guvernul Boc, pentru că PSD a ieșit de la guvernare.

”A fost ceva ce nu a fost dependent de voința președintelui sau a premierului. Așa s-a întâmplat. A decis un partid din coaliția de guvernare să iasă. Aici suntem în față unui proces invers, a acționat președintele și opoziția pentru a dărâma un guvern în funcție, ceea ce implică automat pregătirea până la detaliu pentru ceea ce urmă. Mă surprinde că în seară asta nu avem premierul anunțat”, a adăugat fostul președinte.

El a mai spus că a fost greșită abordarea celor care au inițiat moțiunea de cenzură.

”Cred că da, în primul rând din perspectivă susținerii, cum se va formă, ce partide vor fi parte la guvernare... Eu din câte știu de la Tomac în cazul în care în coaliția de guvernare vor fi Ponta și Tăriceanu, PMP nu va veni într-o asemenea structură politică”, a mai spus Traian Băsescu.

Referitor la faptul că liberalii nu au numărul necesar de voturi pentru a susține singuri guvernul, fostul șef aș statului a replicat: ”Ei se bazează pe sloganul și spun că țara are nevoie de guvern. Bine, dar de ce l-ați dat jos?”.