Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate și criză politică. Liderul ALDE susține că o soluție potrivită este accelerarea ritmului consultărilor pentru un vot în Parlament pe un premier, potrivit Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Sigur că oricând putem discuta teoretic și de alegeri anticipate. Poate să fie o dorință izvorâtă cred că și din calcule politice dar și fără ca să cunoaștem bine care sunt mecanismele constituționale. Constituția a fost astfel gândită încât să evite pe cât posibil crize politice și alegeri anticipate. Există diferite chei, pârghii care trebuiesc acționate succesiv, foarte complicat, care consumă mult timp pentru a ajunge la alegeri anticipate. Acesta este motivul pentru care timp de 30 de ani în România nu s-au organizat alegeri anticipate. Soluția alegerilor anticipate care presupune, evident, o lungă perioadă de instabilitate și de criză politică, pentru că în momentul de față suntem într-o criză politică, că România nu are un premier legitim, este o soluție care trebuie evitată”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Liderul ALDE susține că o variantă corectă ar fi accelerarea ritmului consultărilor pentru a se ajunge cât mai rapid la un vot în Parlament pe un premier.

„Soluția care mi se pare cea mai potrivită este ca ritmul consultărilor și etapelor care urmează să fie cât mai rapid în așa fel încât cât mai curând să ajungem la un vot în Parlament pe un premier care să pună lucrurile în normalitate, pentru că sunt câteva urgențe, încheierea bugetului pe 2019 și proiectul de buget pentru anul viitor”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, consultări cu partidele parlamentare vineri, la ora 11.00, pentru formarea unui nou Guvern, după ce moțiunea de cenzură a Opoziției a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă.