După trădările de la moțiunea de cenzură, social-democrații încearcă să strângă rândurile și să transmită un mesaj unitar. Conducerea PSD urmează să aibă vineri o serie de ședințe cu staff-ul de campanie dar și cu liderii din teritoriu pentru a-și stabili strategia ca partid de opoziție.

Viorica Dancila, lideri PSDFoto: Agerpres

După votul din Parlament niciun lider PSD nu a cerut public demisia președintelui PSD Viorica Dăncilă. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că în aceste momente apele sunt tulburi în interiorul partidului, iar situația este una extrem de delicată în contextul în care Dăncilă este și candidatul la prezidențiale.

Deocamdată, liderii PSD încearcă să strângă rândurile în jurul Vioricăi Dăncilă care a anunțat că își va respecta programul inițial și se va întâlni vineri cu echipele de campanie ale PSD din teritoriu.

"Nu se impune schimbarea conducerii PSD acum, când începe campania electorală și când nu se mai poate schimba candidatul la prezidențiale. Suntem nevoiți să mergem înainte cu Viorica Dăncilă. Cel mai probabil după prezidențiale vom avea un congres extraordinar pentru schimbarea conducerii', au explicat sursele citate.

De asemenea, liderii PSD se vor reuni într-o ședință a Comitetului Executiv care va avea loc la Parlament, vineri după-amiază. Pe agenda ședinței cu liderii din teritoriu se află sancționarea parlamentarilor PSD care au trădat la moțiunea (Marius Bota și Gabriel Petrea), dar și o analiză privind alegerile prezidențiale, susțin sursele citate.

"Ședința CEX va fi una tensionată în care vor fi căutați vinovațiii dar în care se vor contura și primele tabere din interiorul PSD. Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, vor pleda pentru reformarea partidului și tragerea pe linie moartă a omenilor compromiși gen Florin Iordache, Cristian Rădulescu, Ionel Arsene", au explicat sursele citate.

În interiorul PSD se cunosc legăturile lui Marcel Ciolacu (prin prietenia cu Sorin Grindeanu și Mihai Tudose) cu Victor Ponta și Pro România. De altfel, Ciolacu pledeză pentru reformarea partidului în opoziție alături de Pro România, Victor Ponta și ALDE.

Și Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu și Gabriela Firea urmează să se poziționeze în următoarea perioadă pentru că vor să revină în conducerea partidului și să aibă putere de decizie.

Ce spun liderii PSD după picarea Guvernului

  • Radu Moldovan, PSD Bistrița Năsăud: "PSD va continua să se bată pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale, chiar dacă partidul nu a reuşit, prin conducerea lui, să gestioneze un asemenea subiect (...)Cred că, la ceea ce s-a întâmplat astăzi, sunt şi plusuri, şi minusuri. Nu am o analiză, să văd dacă majoritatea e pe plus sau pe minus. E un lucru evident, s-a întâmplat, nu e pentru prima dată. Am fost în Parlament când am votat şi am câştigat două moţiuni. Acum sunt în administraţia publică locală, când partidul din care fac parte nu a reuşit, prin conducerea lui, să gestioneze un asemenea subiect". Agerpres.
  • Dumitru Buzatu PSD Vaslui: "E un moment în care anumite deficiențe în gestionarea majorității parlamentare pe care a avut-o PSD a condus la succesul acestei moțiuni. (...)Am vorbit despre o anumită gestionare deficitară a majorități parlamentare, dar în același timp trebuie să spun ca una dintre cauze a fost întocmirea listei și plasarea unor persoane care s-au dovedit a fi foarte de caracter și care nu au rezistat la propunerile acelora care le-au sugerat că ar fi bine să părăsească majoritatea parlamentară. Asta e o altă cauză. Sigur, dacă vom inventaria lucrurile acestea s-ar putea să găsim mai multe cauze, care, netratate la timp, au condus la acest rezultat”, Mediafax.
  • Marcel Ciolacu pe Facebook: "Astăzi, cu largul sprijin al foștilor noștri colegi de la PSD care au preferat să se asocieze cu Băsescu, Orban și Barna, moțiunea de cenzură a trecut. (...) Pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă, care să ne permită să câștigăm viitoarele alegeri locale și parlamentare. Nu cred că mai este momentul pentru analize, sondaje și alte trageri de timp. Trebuie să trecem la ACȚIUNE".
  • Victor Negrescu, vicepreședinte PSD: “Astăzi a fost doar o zi în bătălia politică. Am declarat deja în urmă cu câteva luni că PSD nu ține cu dinții de guvernare, ci guvernează pentru a implementa proiecte și politici publice pentru bunăstarea românilor. Acum este important să ne concentrăm pe următoarele mize politice: pregătirea următoarelor alegeri, câștigarea alegerilor locale și parlamentare, un comisar european social-democrat, dimensiunea ideologică și politică a partidului și supravegherea demersurilor opoziției pentru a ne asigura că românii nu sunt păcăliți”, Mediafax.