​Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare care îi este atribuită și în care le-a vorbit parlamentarilor PSD despre miza justiției în rămânerea la guvernare, că a vrut să dea un mesaj că politicul nu are voie să se implice în domeniul juridic, notează Mediafax.

DancilaFoto: Captura video

”Eu am spus, am vorbit de Secția Specială, pentru că după cum știți, în spațiul public au apărut anumite afirmații sau unele dintre ele au fost legate de Ministerul Justiției, eu am spus că nu vom da nicio ordonanță de urgență în domeniul Justiției, nici pentru desființarea Secției Speciale, nici pentru alt motiv”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a apreciat că ”dărâmarea Guvernului presupune, de fapt, și numirea procurorilor”.

”Categoric că mizele sunt legate și de aceste lucruri. Dărâmarea Guvernului presupune, de fapt, și numirea procurorilor. Ăsta este rolul. Știți foarte bine. Eu nu am spus niciodată că magistrații sunt numiți politic, chiar am subliniat că magistrații nu trebuie să mai fie numiți politic și chiar am propus pentru Ministerul Justiției o persoană din domeniul juridic. Am vrut să dau un semnal că politicul nu are voie să se implice în domeniul juridic. După cum știți președintele României a fost cel care a respins această nominalizare”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Reacția premierului vine după ce Newsweek România a publicat o înregistrare audio, atribuită unei ședințe a Vioricăi Dăncilă cu parlamentarii PSD, în care premierul le-ar fi vorbit colegilor de partid despre miza justiției în rămânerea la guvernare.

Ca urmare, șapte membri ai CSM au anunțat, într-un comunicat, că solicită plenului CSM și președintelui Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituțională, acuzând-o pe Viorica Dăncilă că, prin declarațiile făcute, "ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti" și "stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția".