Actuala guvernare PSD a mers pe contrasens și a demonstrat că este paralelă cu nevoile unei societăți moderne, singura preocupare fiind promovarea imposturii și asaltul asupra statului de drept, a spus, marți, președintele Klaus Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Captura Facebook

Prezent la o dezbatere privind tehnologia, Iohannis a lansat un nou atac la adresa Cabinetului Dăncilă, precizând că modernizarea și digitalizarea sunt esențiale, inclusiv pentru eficiența și transparentizarea instituțiilor statului.

”Din păcate, actuala guvernare a avut ca prioritate acapararea legii, promovarea imposturii și asaltul asupra statului de drept”, a declarat șeful statului.

”Într-o Românie normală, inovarea tehnologică trebuie privită ca un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin companiile intrate recent pe piață”, a precizat Klaus Iohannis, adăugând că aceste lucruri trebuie înțelese de viitorul guvern care speră să vină la Palatul Victoria săptămâna viitoare (după votul asupra moțiunii de cenzură- n.red).

”Transformarea digitală a statului nu este doar despre digitalizare, ci despre transformarea profundă a funcționării instituțiilor prin eficiență, integritate și transparență. În toate aceste privințe, guvernarea actuală a mers pe contrasens față de așteptările societății românești, arătând că este o guvernare paralelă cu nevoile de modernizare ale unei societăți de tip european, în secolul XXI”, a completat șeful statului.

El a susținut că, în acest moment, România este țara paradoxurilor. „În sectorul digital, România este astăzi o țară a paradoxurilor. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB. Valoarea actuală a pieței autohtone de profil este de circa 4,5 miliarde de euro, iar capitalul uman include peste 140.000 de profesioniști angajați în domeniu. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condițiile în care mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime are competențe digitale elementare, iar între zonele urbane și cele rurale decalajele digitale se adâncesc de la an la an”, a afirmat Klaus Iohannis, la evenimentul de lansare a proiectului „România TechNation”.

Iohannis a adăugat că România are cea mai scăzută performanță din UE în domeniul serviciilor publice digitale. „Avem, din păcate, cea mai scăzută performanță din Uniunea Europeană în privința serviciilor publice digitale, deși au trecut două decenii de când informatizarea administrației a fost declarată prioritate guvernamentală. Vă aflați aici numeroși reprezentanți ai mediului de afaceri și foarte mulți tineri implicați direct, în diferite forme, în inovare și în cercetare. Cunosc valoarea muncii și a ideilor dumneavoastră și știu că dumneavoastră sunteți motorul dezvoltării României ca națiune digitală”, a explicat președintele.