Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan sugerează că, luni, comisia juridică a Parlamentului european va da tot o decizie de respingere a comisarului european propus de România, în condițiile în care comisia nu i-a cerut date suplimentar și nici nu a chemat-o la o nouă audiere pe Rovana Plumb, urmând să dea decizia finală pe baza acelorași informații pe care le avea și joi.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Ce a scris Mureșan pe Facebook:

”Între Comisia juridică a Parlamentului European și Rovana Plumb nu a existat de la verdictul de joi și până astăzi nicio comunicare oficială. Comisia juridică a Parlamentului European a votat cu 20 - 0 că Rovana Plumb nu poate fi comisar european și a decis să nu îi mai adreseze întrebări suplimentare în scris și nici să o invite la o a doua audiere deoarece au fost suficiente etape în care putea convinge și nu a convins.

Europarlamentarii experți din Comisia juridică vor da în această dimineață verdictul final exact pe baza informațiilor pe care au decis respingerea ei joi.”

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia JURI pentru funcția de comisar european. De asemenea, Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, într-o scrisoare, Comisiei JURI că procedura pentru comisarul nominalizat Rovana Plumb este suspendată. El a mai cerut forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Plumb trebuia să fie audiată în comisiile transport și mediu pe data de 2 octombrie, ca parte a procedurii de desemnare în poziția de comisar european.

Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta.

Premierul a scris, pe Facebook, că Plumb are, în continuare, susținerea necondiționată. Ea a mai spus că speră ca răspunsul Comisiei JURI să fie unul pozitiv, „în acord cu propunerea făcută de România și susținută de președintele Comisiei Europene”.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentară 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Citește și Luni, în Parlamentul European încep audierile comisarilor europeni desemnați/ În cazul Rovanei Plumb procedura este suspendată