DOCUMENT Cioloș a prezentat măsurile de guvernare urgente pe care le-a pregătit PLUS dacă PSD ar pleca mâine de la guvernare

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 22 septembrie 2019, 13:23 Actualitate | Politic


Dacian Ciolos
Foto: Captura video
 documente
(22 Sep 2019) PDF, 1MB
Dacian Cioloș, reprezentantul alianței USR-PLUS care ar viza funcția de premier dacă alianța ar ajunge la guvernare, a prezentat duminică un document cu măsurile urgente de guvernare pe care le propune partidul său PLUS dacă PSD ar pleca de la Palatul Victoria. Documentul se axează pe ideea unei guvernări participative pentru perioada 2021-2024 și trece în revistă o serie de măsuri pe marginea cărora ar trebui inițiate dezbateri.

Dacian Cioloș, europarlamentar al alianței USR-PLUS și candidat la funcția de premier dacă alianța ar ajunge la Guvernare, a prezentat duminică un document cu măsurile de guvernare urgente pregătite de PLUS.


Documentul, care nu se vrea a fi un program de guvernare sau un program al alianței USR-PLUS, „reprezintă punctul de plecare în pregătirea unei guvernări participative pentru perioada 2021 - 2024. Cuprinde parte din prioritățile identificate până în prezent de PLUS și câteva exemple de posibile direcții de acțiune și măsuri pentru perioada de guvernare 2021-2024.”

”Dezbaterile pe care le vom iniția pe propunerile de măsuri și pachete de măsuri importante și urgente vor reprezenta primele exerciții de pregătire pentru o guvernare participativă”, se arată în document.


Documentul abordează mai multe teme precum:

- Reforma constituțională, justiția independentă și statul de drept,
- Educație,
- Sănătate,
- Social,
- Cultură,
- Mediu și resurse naturale,
- Economie și antreprenoriat,
- Energie,
- Dezvoltare rurală și agricultură,
- Amenajare și planificare teritorială, infrastructură, urbanism și construcții,
- Turism,
- Politică fiscal-bugetară,
- Digitalizare,
- Politică externă,
- Politică europeană.

Planul prezentat de PLUS pornește de la ideea de viață de calitate care se bazează pe Cetățeni activi, comunități puternice și un stat responsabil.

„Propunerile de pachete de măsuri prezentate în continuare sunt de importanță critică pentru așezarea țării noastre pe făgașul ce va duce la realizarea viziunii. Ele sunt, în multe cazuri, interconectate dincolo de ”granițele” domeniilor sub care sunt formulate. Un exemplu evident în acest sens îl reprezintă pachetul de măsuri care se referă la stimularea antreprenoriatului. Măsuri care pot fi lansate în regim de urgență pentru a asigura un cadru legislativ simplu și stabil, asociat cu un cadru fiscal stabil, împreună cu programe de educație adaptate nevoilor de antreprenoriat, pot crea cadrul necesar pentru ca cetățeni activi, întreprinzători, să dezvolte afaceri existente sau să inițieze noi afaceri bazate pe utilizarea responsabilă a resurselor și pe respectarea valorilor noastre naturale și culturale”, se notează în plan.

 • Câteva dintre măsurile înaintate de PLUS, detaliate mai jos:

Reforma constituțională, justiția independentă și statul de drept


Echilibrarea raportului dintre puterea executivă și cea legislativă prin introducerea a două noi cazuri de dizolvare a Parlamentului: obligatoriu, cazul în care demiterea președintelui, inițiată de Parlament, este respinsă de către cetățeni prin referendum și, opțional, în situația adoptării unei moțiuni de cenzură și ca urmare a consultării liderilor grupurilor parlamentare.

Reducerea numărului de parlamentari
, prin modificarea legislației electorale.

Diferențierea atribuțiilor celor două camere ale Parlamentului.

Modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR și Avocatul Poporului – pentru profesionalizarea și depolitizarea ambelor instituții:

- Pentru CCR, 3 judecători constituționali vor fi desemnați de către colegiul de conducere al ÎCCJ, 3 judecători vor fi desemnați de către camerele reunite ale Parlamentului, iar ceilalți 3 judecători vor fi desemnați de către președinte. O etapă obligatorie în desemnarea celor 9 judecători va fi obținerea unui aviz favorabil din partea unei comisii de specialiști instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii.

- Propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului va fi realizată de către președintele României, supusă spre avizarea unei comisii de specialiști instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii și, în final, aprobată de către Parlament.


Reforma Justiției

Revenirea de urgență asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Legile Justiției, incluzând desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, actualmente un instrument politic de intimidare a magistraților, și reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.

Demararea urgentă a proceselor de modernizare, digitalizare și eficientizare a sistemului și procesului de justiție.


Reformă electorală

Vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean – organizarea unui al doilea tur de scrutin dacă niciunul dintre candidații pentru aceste funcții nu obține 50% din voturi în primul tur de scrutin.

Asigurarea corectitudinii votului prin instrumente digitale de monitorizare a prezenței la vot în timp real și filmarea integrală a procesului de numărare a voturilor.

Permanentizarea votului extins pentru diaspora prin amendarea legislației electorale pentru a extinde toate voturile la care diaspora are acces (prezidențiale, parlamentare, europarlamentare) la 3 zile și vot prin corespondență.

Asigurarea accesului la vot în alegerile parlamentare, acolo unde se află, pentru românii din diaspora cu domiciliul oficial în țară.

Creșterea numărului de deputați și senatori pentru diaspora
, proporțional cu numărul de români cu domiciliul stabil în străinătate, contrabalansat de scăderea numărului de parlamentari din țară.

Reforma administrației

Un guvern mai suplu: reforma administrației centrale prin reducerea numărului de ministere, dar și auditarea externă a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea și coordonarea administrației publice centrale.

Totodată, documentul menționează măsuri pentru transparentizare, simplificare și debirocratizare a administrației.


Educație

Un accent este pus în document pe siguranța elevilor, iar ca o măsură propusă este „Intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționează în spații neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu si cutremur”.

Totodată, se propune suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului elevilor.

Dezvoltarea programului „Educație pentru sănătate” pe parcursul anilor de învățământ primar și gimnazial.

Depolitizarea educației


Reluarea concursurilor naționale pentru directorii de școli și licee început în guvernarea tehnocrată, în 2016, pe criterii de merit și competență.

Reorganizarea inspectoratelor școlare.

Implementarea mecanismului de guvernanță intitulat „Școala autonomă“ pentru unitățile școlare care îndeplinesc condițiile de competențe și resurse la nivel local, cu descentralizarea următoarelor funcții: angajarea resursei umane și evaluarea cadrelor didactice; acordarea gradației de merit/salariu de merit/stimulente materiale, gestionarea fondurilor financiare, numirea managerului de instituție.

Creșterea calității actului pedagogic

Demararea unui program național de formare continuă a cadrelor didactice pentru învățământul preuniversitar prin pregătirea a peste 10.000 de formatori (Casa Corpului Didactic, ONG-uri și companii partenere) și implementarea sa începând cu primul an de guvernare.

Demararea unui program național de reabilitare a statutului și a prestigiului cadrului didactic implicat în educația din România și promovarea continuă în cadrul universităților a carierei pedagogice de învățământ preuniversitar și universitar.

Demararea unui proces de actualizare a programei educaționale, inclusiv pentru învățământul vocațional, la standarde europene.

Sănătate

Documentul stipulează finalizarea celor 3 spitale regionale (Cluj, Iași, Craiova) și pregătirea construirii unui spital regional în București, asta la pachet cu reorganizarea unităţilor spitaliceşti neperformante.

Printre măsuri sunt și unele care abordează problema depolitizării și profesionalizării în sănătate. Astfel, printre măsurile propuse sunt:

Definirea și implementarea unui set de reguli drastice pentru siguranța pacientului, cu zero toleranță pentru corupție și neglijență care pot pune viața pacienților în pericol, în paralel cu creșterea pedepselor pentru orice act de corupție în domeniul sănătății.

Implementarea de mecanisme moderne de transparentizare, supraveghere și eliminare a practicilor corupte din domeniile achizițiilor, a autorizațiilor și a actului medical.

Depolitizarea și profesionalizarea ANMDMR, CNAS, a departamentului pentru Politica Medicamentului din Ministerul Sănătății și a Inspecției Sanitare.

Mediu și resurse naturale

Pe partea de Mediu, documentul propune „Reactivarea instrumentelor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale”, dar și măsuri pentru combaterea poluării și a schimbărilor climatice.

Astfel, pe partea de energie, documentul propune prioritizarea achizițiilor de automobile electrice, hibride și cele pe combustibili alternativi (CNG/LNG).

Energie

Finalizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

Interconectarea cu Republica Moldova (RMD) prin continuarea conductei Ungheni – Iaşi și dezvoltarea de alte infrastructuri.

Urgentarea proiectului AGRI.

Adoptarea de urgență a Programului național de termoficare 2021-2030.

Abrogarea imediată a OUG 114/2018 și adoptarea de urgență a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilității.

Agricultura și dezvoltarea rurală

Controlul urgent al crizei pestei porcine.

BREXIT fără acord - Studiu de impact asupra agriculturii românești.

Realizarea unui audit intern referitor la stadiul implementării Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29164 vizualizari

 • +11 (29 voturi)    
  La educație e jale... (Duminică, 22 septembrie 2019, 13:35)

  Jolly Roger [utilizator]

  Aș propune înlocuirea directorilor de scoală cu preoți. Popi, călugări, maici, ce vreți voi.
  Poate așa vor primi și școlile măcar 10% din finanțarea primită de biserici!

  De inspectorii actuali nu mai zic nimic. Sunt ”inspectori” si atat, nu au nimic in comun cu școala.
  Singurul lor merit e că au pupat bine unde trebuie... :(
  • -9 (37 voturi)    
   Hmm ... (Duminică, 22 septembrie 2019, 13:59)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Biserica a primit în 2019 ... 141 milioane de lei ... Ministerul educației 30 de miliarde de lei ...
   • +36 (38 voturi)    
    Cred că glumești (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:37)

    dorul [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

    141 de milioane cred că a primit doar Catedrala de la Firea într-o zi când se simțea păcătoasă. Toate donațiile de la bugetele locale unde le pui?
    Dar toate taxele pe care le plătesc enoriașii. Dar veniturile neimpozitate din botezuri, nunți, lumânări, cimitire?
    Cum ar putea să apară o biserică nouă la două zile în ultimii 30 de ani cu 141 milioane de lei pe an?

    Doar Dracu' și Daniel știu ce bani trage BOR de la Stat.
    • -19 (41 voturi)    
     offf (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:23)

     exis [utilizator] i-a raspuns lui dorul

     dorul, eu cred ca plezneste fierea in tine doar pentru ca biserica isi face treaba. si nu apar doar biserici, ci si asezaminte sociale si toate...din DONATII!!!! daca vrei sa fii suparat pe cineva, fii pe cei ce nu reusesc sa fie la fel de eficienti cu banii tai de la buget. adica aia virati direct in sistemul de sanatate sau educatie. dar stiu....e la moda sa fii anticlerical...cica e prima regula daca vrei sa pozezi in inteligent.
     • +9 (9 voturi)    
      program cu de toate (Duminică, 22 septembrie 2019, 20:17)

      Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui exis

      sau salata bruxeleza ?
      Tranteste asta acolo tot ce e de bine,
      Trei prioritati ! Atat. Trei urgente !
      Nu tratate de bineintentiologie.
  • +20 (22 voturi)    
   Un exemplu simplu (Duminică, 22 septembrie 2019, 16:23)

   Jolly Roger [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Ditamai liceul, cu director de ani buni, membru in CL de ani și mai buni, investiții = ZERO in acel liceu, tot de ani buni.
   Adică nici măcar un var pe pereți.
   ”Nu am primit nici un ban de la primarie” e justificarea scurta.

   La standa și la dreapta liceului, două biserici. Una care s-a ridicat precum Fat-Frumos, in ultimii 4 ani, si una modernizata din temelii, tot cam in aceeasi vreme.
   Culmea, si cu bani de la primarie. Aprobati si de cel care se plange ca nu are bani.

   Amu... ghiciti voi ce partid il tine in scaun.
   • -6 (14 voturi)    
    Pai sunt doar doua variante (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:31)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

    Daca se intampla in sud si in estul tarii e din pezde, daca e mai in centru si vest, e din noul penele.
   • +2 (2 voturi)    
    oarecum (Luni, 23 septembrie 2019, 8:49)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

    Ce-are a face una cu alta?!

    Directorul acela a cerut vreodata ceva de la primarie? Adica a facut o adresa, a dat un telefon? Sau a stat cu gura cascata la para malaiata?!

    Sa stii ca pute tara de directori puturosi si incapabili, fara legatura cu vreo pozitie politica,

    +++

    Iar biserica - nu stiu ce sa zic, atunci cand o sa vad un raport financiar al unei parohii pe un web-site o sa cred ca fac ceva, Pana atunci, imi pare rau, fara nici un fel de evidenta la dispozitia, nu cred nimic,
    • +2 (2 voturi)    
     Exact! (Luni, 23 septembrie 2019, 10:31)

     Jolly Roger [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Directorul asteapta, iar popa cere pana cand i se da!
    • 0 (0 voturi)    
     incredintare directa (Luni, 23 septembrie 2019, 18:43)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     asa lucreaza biserica. Deci parandarat gros sub sutana
 • -6 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 septembrie 2019, 13:40)

  [anonim]

  • +15 (19 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:19)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -11 (25 voturi)    
    nu prea (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:32)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui

    Le-au formulat dupa suferintele punctuale ale celor care au scris, sa nu ne amagim ca au vreo logica,

    Consider ca simpatia politica e una, eficienta si realismul - altceva. Au dat-o rau in bara, ar fi mai bine sa recunoasca si sa refaca.
  • +2 (4 voturi)    
   Toate punctele tale sunt atinse (Duminică, 22 septembrie 2019, 19:53)

   krysme [utilizator] i-a raspuns lui

   Toate punctele tale sunt atinse și de documentul celor de la PLUS , mai puțin faza cu donarea de calculatoare. Parca a mai fost un program cu tablete, nu cred ca a fost mare succes. De acord cu existenta calculatoarelor in scoli fie ca sunt in capitala fie ca sunt in varf de munte. Dat fiecarui copil cate un calculator ? nu, mai bine banii aia sa ii folosim pentru a pregati si plati cadre didactice capabile si pentru a asigura un mediu propice invataturii.
   • -1 (7 voturi)    
    fara micro-management, rogu-va (Duminică, 22 septembrie 2019, 20:22)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui krysme

    Nu trebuie niciun fel de calculatoare,

    Suntem in epoca mobilelor si fiecare copil are cate un smartphone.

    Sunt scoli care au gramezi de calculatoare dar nu le foloseste nimeni: proifestoii nu stiu cum iar pe elevi ii enerveaza, pentru ca sunt obisnuiti cu mobiele.
    +++

    Dar nu de asta e vorba, pot sa listez si eu zeci de probmleme dn invatamant ce se cer rezolvate.]

    Dar nu prin implicarea statului se rezolva, nu poti transforma statul in directorul SRL Scoala.

    In educatie lipseste concurenta, piata e zero barat, puiata muncii e anchilozata, cerere pentru absolbenti nu exista in realitate = cam astea sunt problemele de rezolvat de un program politic puternic,

    Mai departe, programul se aplica prin masuri adminitratve.

    Dar documentul in dexbatere amesteca obiective cu masuri, dorinte, urgene cu teme de dezbaterem intr-un aiurilor amestec,

    Nu poti sa te prezinti in fata electoratului cu o salata de Boef,
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 septembrie 2019, 20:34)

    [anonim] i-a raspuns lui krysme

 • +22 (30 voturi)    
  Un inceput bun, as mai adauga/modifica: (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:15)

  bigbrother [utilizator]

  1. Avocatul poporului trebuie ales prin concurs dintre juristi care indeplinesc x conditii de experienta, fara antecedente si fara sa fi fost membri ai vreunui partid. Nu trebuie in niciun caz sa existe numiri politice, nici macar din partea presedintelui si cu atat mai mult, Parlamentul.
  Chiar daca parlamentarii se erijeaza in reprezentatii poporului, istoria ne-a aratat ca au pus pe aceasta functie persoane care sa le rezolve interesele lor, nu ale poporului. Nici alegerea prin concurs nu e lipsita de probleme, dar macar avem o sansa ca popor.

  2. Daca tot se doreste reducerea nr parlamentarilor, sa adauge si cerinta ca un parlamentar sa poata avea MAXIM 2 mandate, care pot fi si consecutive. Daca se aplica pentru presedinte, trebuie sa se aplice si pentru parlamentari, primari si orice functie publica obtinuta in urma unui vot. Poate asa mai scoatem de pe functii indivizi "sudati' pe acele scaune de ani si ani de zile.
 • +23 (31 voturi)    
  cam subtire: un set de reguli...care? (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:17)

  linarel [utilizator]

  - " asa incit sa fie mai bine " ... cui?

  ce va concret d-le ? ia incepe de aici

  70% din bugetul RO reprezinta pensii si salarii pt bugetari !!!!!!!!!!!!

  nimic de pensii speciale !!!!!!!,
  nimic de salariile din mediul bugetar
  nimic de pensionare la 40 de ani
  nimic de infrastructura

  930000 lei a fost salariul in 2018 al unui judecator din RO ........e normala aceatsa suma ?? cca 200000 euro/an.
  nimic de raspunderea adevarata a judecatorilor si procurorilor
  Cred ca in Gemrania un judecator nu cistiga suma asta
  nimic de reformarea adevarata a justitiei:
  -- reducerea solutionarii dosarelor care au si cite 7 ani
  - nimic de reforma politiei si a jandarmeriei


  ohoo.. si inca mai cite
  • -12 (18 voturi)    
   pai (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:07)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   la peste un milion si jumatate de bugetari si cinci milioane de pensionari ti se pare ca e mult 70% din buget ? Cum vezi tu optimul, pe ce criterii l-ai apreciat ? Nu-mi da exemple cu "alte tari" unde lefurile celor din sanatate nu intra la buget, unde politistii sunt platiti din bugetele locale si nu ca la boi din Bugetul General Consolidat, unde sunt o sumedenie de scoli prticulare sau confesionale, etc
   • +13 (15 voturi)    
    e Ok, salariu de 200000 euro/an? pt 1 judecator (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:51)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    intrebare simpla .... e mult sau putin.dupa parerea ta ? si nu am pus la socoteala si pensia speciala a judecatorului !!

    Am dat doar un exemplu dar mai sunt sute de astfel de cazuri .

    iti spun eu ca salariul este ENORM de mult raportat la cea ce face sau mai bine zis NU FACE si nu raspunde deloc pt activitatea lui

    70% salari si pensii este iarasi ENORM , din restul de 30 % se platesc celelalte de catre stat .... nu mai au banii necesarii si din acest motiv se tot imprumuta si tot fac rectificari, au mutat contributiile de la angajat la angajator...samd

    insa fiecare persoana se plinge ca nu exista infrastructura , sosele, spitale , medicamente/citostatice ....samd .....

    din ce bani? cind totul se reduca la asigurarea salariiulor si pensiilor aparatului bugetar
    • -6 (16 voturi)    
     iti amintesc ! (Duminică, 22 septembrie 2019, 16:41)

     codrean [utilizator] i-a raspuns lui linarel

     Atunci cand Ceausescu baga 35% din buget in investitii muream de foame !
     • +10 (12 voturi)    
      Nu din cauza asta muream de foame. (Duminică, 22 septembrie 2019, 18:15)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui codrean

      Pe timpul lui Ceaușescu se mințea mult privind realizările.Era și multă risipă și multă hoție.Se dădeau cantități mari drept ajutoare//frățești// și nu dădeam produse industriale ci alimente.Nu cei care făceau produse de export administrau valuta încasată.Așa au apărut bogații ca Voiculescu,Patriciu,Cataramă și alții și societățile care au exportat având ca agenți de export pe indivizii menționați au dispărut să nu se afle hoția.Falimentul Băncii Române de Comerț Exterior nu la clarificat nimeni.Producția agricolă nu acoperea necesarul și nu se importa.Ce produceam era de proastă calitate,depozitat de multe ori necorespunzător,prelucrat în condiții mizere.Acum avem producții mult mai mari ca pe timpul lui Ceaușescu și importăm destul de mult.Balanța comercială agroalimentară este deficitară.Nu avem strategii în multe domenii.
     • +1 (1 vot)    
      foametea a venit cand... (Luni, 23 septembrie 2019, 12:58)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

      Ceasca s-a ambitionat sa plateasca toate datoriile inainte de vreme...

      Investitiile majore au fost realizate in anii 70 si rezultatele, unele pozitive s-au vazut.

      Din 1980 a inceput mare prabusire - cred ca nu gresesc...A inceput intai cu mai putin gaz, cu presiunea mai mica la aragaze si a sfarsit cu magazinele goale, fara nici un produs cu exceptia crevetilor vietnamezi.
     • 0 (0 voturi)    
      tocmai lipsa de investitii (Luni, 23 septembrie 2019, 19:01)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui codrean

      a dus la productivitate foarte mica si la tehnologii depasite.
      In anii '80 nu s-a investit in nimic, situatia a continuat pana prin '95--'97 cand criza asiatica ne-a luat in plin. Au fost tot felul de experimente si plata datoriilor din supraproductie care nu exista:
      - tramvai in multe orase, atat de zgomotos ca s-a cerut sa fie desfiintat mai ales ca nu mai deservea fabricile in faliment
      - Dacia a produs acelasi model din 1969 pana in 2004, dar si ala nu avea capacitate de productie suficienta
      - aceleasi 3 modele de haine in culori obosite
      - tablete cu aspect de ciocolata care s-au vandut nestingherite din lipsa de concurenta pana tarziu dupa '95
    • 0 (8 voturi)    
     piata unde-i? (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:27)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui linarel

     Nu este treaba guvernului sa fixeze salarii si pensii. Eventual, poate corecta mici abateri, dar in nici un caz un functionar cu manecute nu trebuie sa se apuce sa dea el valorile "optime" pentru salarii.

     Decenii de-a randul ne-am straduit sa inlocuim piata cu deciziile din birou, cu obiectivul fantomatic al "justitiei sociale". Nu se poate atinge asa ceva decat prin economie planificata si partid unic.

     Capitalism cu o picatura de piata, si aia doar pe etichete - asa ceva nu exista.

     Iar daca singurul efect al acestor idei bizare de a avea un comunism de piata este favorizarea corporatiilor, asa cum s-a intamplat pana acum, am dat-o in bara rau de tot.
     • 0 (0 voturi)    
      pai cine atunci? Presedintele? (Luni, 23 septembrie 2019, 19:06)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

      Guvernul are de obicei o majoritate in Parlament si ei trebuie sa regleze salariile bugetarilor - inegalitati, cate sporuri au fata de cei care produc ceva in privat, ce beneficii au (transport in comun, decontarea transportului, naveta la 10 km platita cu 50% din salariu - Savonea de la CSM)
      Si la pensii au atributii, sa vada cat se poate aloca astfel incat sa fie sustenabil. Daca ajungi sa te imprumuti si arzi banii in pensii nu tine mult.
 • -5 (25 voturi)    
  Compunere de vacanta (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:26)

  holinessdani [utilizator]

  Cam asa e "documentul". Nivel de primara binenteles.
  Oricum pe stilul "sa fie bine, sa nu fie rau".
  O mentiune speciala pentru alea cu finalizarea a ceea ce a inceput pds-ul ca de exemplu spitalele regionale!
  In rest asa m-am plictisit, de 20 de ani toti sunt cu reforma in gura.
  Dar ce-ar fi fratilor sa facem lucrurile doar normal, adica bine, adica asa cum trebuie. Asa cum au facut altii si le merge bine!
  • +3 (27 voturi)    
   hibe fundamentale (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:42)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Problema cruciala a acestui document este ca nu e unul politic, ci o colectie de masuri disparate, fara nici un liant si fara nici o logica.

   Unele msuri listate sunt necesare, desigur. Dar nu ne jucam de-a listele cu Romania.

   Daca ar fi vorba doar despre masurile foarte urgente, atunci ar trebui sa fie doar acelea prezentate iar "temele de discutie" nu ar mai avea sens, fiind de fapt dedicate unor obiective pe termen lung nu unor urgente.

   Repet: ar trebui refacut si clarificat obiectivul /scopul documentului.
   • 0 (10 voturi)    
    Citeste inca o data atent ... (Duminică, 22 septembrie 2019, 18:33)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    ... articolul. Asta nu-i un program de guvernare. Astea-s doar masurile imediate, urgente, de luat in primele luni de guvernare, plus directiile pe care, fara sa existe deja un plan de actiune detaliat, e absolut necesar sa se faca ceva.

    Documentul a fost emis de PLUS. Ca atare, PLUS e singurul in masura sa decida ce-a vrut sa puna in el. Daca ei au decis sa amestece masuri concrete urgente cu domenii in care e absolut necesara o schimbare, chiar daca ei inca n-au formulat in plan detaliat, e alegerea lor. Io cel putin nu vad nici o prostie evidenta in ce apare in articol.

    Io as astetpta prima data un plan de guvernare/o platforma electorala in toata regula inainte sa-mi dau cu parerea. Pana atunci, avand in vedere performantele lu' Ciolos ca premier in vremea guvernarii tehnocrate, io-s inclinat sa-i dau credit.
    • -3 (5 voturi)    
     totusi (Duminică, 22 septembrie 2019, 19:22)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     "a prezentat duminică un document cu măsurile urgente de guvernare pe care le propune partidul său PLUS dacă PSD ar pleca de la Palatul Victoria. Documentul se axează pe ideea unei guvernări participative pentru perioada 2021-2024 și trece în revistă o serie de măsuri pe marginea cărora ar trebui inițiate dezbateri."

     Daca numai PLUS stie ce a vrut sa spuna . atunci de ce l-a mai publicat?! Ca document intern e altceva si nici nu m-ar interesa,

     +++

     Orice ar fi, urgente, medii, dezbateri - toate trebuie sa se subordoneze unei viziuni, unei abordari politice,

     Nu poti guverna cu Salata de Boef.
    • 0 (4 voturi)    
     Imi pare rau... (Luni, 23 septembrie 2019, 10:31)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     ...desi sunt anti PSD-ist convins, anti-USLinos si chiar potential votant USR PLUS (in detrimentul PMP) nu pot sa nu constat superficialitatea acestui document. Schimbarea constitutiei, chestii de cum se pun judecatorii...pai astea-s chestii de 1-2 ani? Pai sa-i scoti pe aia vechii de acolo si trebuie sa astepti (legal) sa li se termine mandatul. Nu mai vb de schimbarea constitutiei care necesita 2/3 din aprlament. Unde ne visam?
     celelalte sunt niste insiruiri de chestii pe care orice om le vorbeste la bar vineri seara...ar trebui, de ce nu se face?
     Singura reala ar fi prioritizarea reparatiilor la scolile cu probleme. Sau gazoductul spre Moldova sau BRUA. celelalte sunt niste cuvinte insiruite.
  • +1 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:03)

   [anonim] i-a raspuns lui holinessdani

   • -2 (6 voturi)    
    de cate ori... (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:15)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui

    Fugi de-aici! Ca sa fie pe intelsul tuturor a fost nevoie sa amestece obiective cu generalitati, cu masuri cu de toate!?!

    Astept totusi sa vina si PNL cu ceva.

    In orice caz, daca toata opozitie actuala o tine in acest registru, mi-e teama ca de data asta PSD singur va lua peste 50%

    Chiar atata lucru nu pricep oamenii astaia ca lupta impotriva coruptilor nu tine loc de viziune politica?!

    Chiar nu pricep ca oameniii de-aia nu vin la vot, ca nu au ce sa voteze?!
 • +5 (33 voturi)    
  alta lista de cumparaturi (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:29)

  Dedalus [utilizator]

  1) Documentul abunda in dorinte generale, in timp ce masurile propriu zise sunt trimise in "teme de dezbatere"

  Eu ma asteptam sa vina cu o viziune, nu sa ma intrebe tot pe mine ce sa faca !!! Nu sunt un ONG la consultari, sunt un partid politic. Sau asa ar trebui sa fie.

  2) Acolo unde sunt, masurile sunt adunate cu furca, nu imi este clar deloc de ce fix cele enumerate sunt importante, iar altele (la care precis multi se gandesc ) -nu!

  3) Segmentul despre educatie e jalnic- nu lipsa pregatirii a transformat multimi de cadre didactice in seminanalfabeti, ci lipsa motivarii elevilor de a invata .

  In plus, cine sa ii invete pe cei 10,000 de profesor?! Alti incompetenti?! Si de ce sa o faca?!

  +++

  Ma opresc aici pentru ca mi-ar lua de 3 ori mai mult spatiu decat cel al docmentului sa comentez ineptiile din el. Si nici nu merita, e pierdere de vreme.

  Cetatenii care au scris documentul nu au inteles absolut nimic din ce inseamna conducerea politica a unei tari, din ce inseamna capitalism samd. Iar dintr-un document poltic - nici atat. Nimeni nu are nevoie de proiecte de ONG-uri, ci de programe politice.

  Sa nu vina cineva sa imi spuna ca e "document de discutie" si "de undeva trebuia sa inceapa".

  Daca ar fi document de discutie ar avea un cu totul alt continut si o alta structura iar daca "ar incepe de undeva " ... ei bine, ar trebui sa inceapa dintr-un punct, nu de niciunde.

  V-ati scremut 6 luni pentru chestia asta!?
  • 0 (8 voturi)    
   cunoasterea? (Duminică, 22 septembrie 2019, 20:33)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Puteti sa imi dati un milion de minusuri, asta nu va transforma salata de Boeuf intr-un document serios.

   Oricat de mult ar simpatiza cineva cu un partid politic, ii face acestuia un mare deserviciu daca este de acord cu orice aiureala debitata de acesta, doar pe motivul ca "e de-al nostru".

   Este insa foarte probabil ca incompetenta generalizata, rezultatul unei educatii catastrofale de 3 decenii, dublata de pomana acordata de stat oricarui traitor din Romania, doar pe motivul ca e roman - sa conduca la incapacitatea de a intelege politica si administratia.

   Este o incapacitate absolut naucitoare, probabil considerata normala tocmai pentru ca putini stiu cum ar trebui sa arate asa ceva.
  • 0 (0 voturi)    
   pai s-a mentionat un cuvant cheie (Luni, 23 septembrie 2019, 13:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Viziune.

   Nu degeaba transformarea unei societati incepe cu prezentarea viziunii.

   Baiul cel mare este ca in viziune se regasesc niste actori dragi PLUS - cetateni activi, cred ca avem, comunitati puternice, poate doar comunitati puternice de infractori, iar stat responsabil, poate doar in alta viata - deocamdata il putem declar statul nul...

   Nu pot sa fac fata cetatenii activi unor comunitati puternice de infractori - aici the rule of law ar trebui sa opereze la sange si magistratii sa isi faca treaba in mod profesional, fara sa fie stresati de o multime de incompetenti.

   Statul responsabil nu exista asa, cazut din cer - statul este responsabil daca este mobilat cu personal responsabil si responsabilizat, si este condus de un set de reguli, proceduri, norme clare care definesc atributiile si modul in care opereaza institutia si cel in care colaboreaza institutiile cu restul actorilor din piata

   In ceea ce priveste telul - obiectivul final - aici nu pot decat sa remarc pogonul de cuvinte mirabolante si cam atat.

   Care este obiectul final, clar, pe care PLUS il propune prin viziune sa???Cum se prioritizeaza actiunile ca sa se ajunga la obiectivul final???

   Daca vorbim numai de educatie si de antreprenoriat nu este suficient pentru ca ceva exista si acum dar nu functioneaza si atunci ma intreb ce si de ce nu functioneaza??? Pai nu functioneaza pentru ca statul nu este responsabil iar in piata exista comunitati extrem de puternice care stopeaza si deformeaza reformarea societatii si progresul acesteia.

   Imi pare rau - consider ca are multe lipsuri documentul.

   Nu are cum sa fie un plan de masuri urgente pentru ca, de exemplu, reformarea unui minister MAE, are nevoie de timp - nu se poate face chiar in 6 luni, dar poate gresesc eu, si nici conectarea cu RMoldova...
 • +18 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:35)

  [anonim]

 • -5 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 septembrie 2019, 14:44)

  [anonim]

  • +7 (13 voturi)    
   Raspunsul ar fi DA. (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:29)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui

   Cam la 60_65%.

   Si un steag NATO la Kremlin.
 • -1 (27 voturi)    
  Da, stim, stim, e plin podul de gogosi (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:12)

  ww [utilizator]

  Ciolos a fost un an la guvernare si ne-a aratat ce poate. A si inceput atunci multe din "reformele" promise dar, bietul, nu le-a sfarsit ca a venit tavalugul alegerilor. S-au n-a inceput nimic, si ma insala pe mine memoria? E drept, Papuselul a avut totusi multe realizari, cea mai mare dintre ele fiind victoria zdrobitoare a psd-alde la alegerile din 2016. In rest, gogosile suna frumos, avem insa unele nedumeriri. Incepe totusi campania electorala pt postul de presedinte, nu pentru parlamentare, asa ca mai bine ne-ati spune ce va face inteleptul Barna din 2019, nu ce vor face usr+ din 2021.
  Apoi, pentru ca vorbim totusi de partide parlamentare (macar usr poate fi numit asa), ce le impiedica sa puna in aplicare exercitiul democratic, mai ales ca acum "avem deja" in Parlament o majoritate pro-reforme, dupa cum ne spune Iohannis? De ce nu toaca sistematic psd-ul vreme de un an de acum inainte? De ce nu sunt convocati saptamanal ministri psd in Parlament pentru a da explicatii cu privire la dezastrul din tara? De ce ne flutura gogosi pe sub nas si nu depun marii opozanti initiative legislative pentru intarirea justitiei si relansarea luptei anti-coruptie? De ce nu initiaza modificari pe Codul Civil, Penal si pe cele de procedura? De ce nu initiaza atat de trambitatele reforme: constitutionala, in invatamant, infrastructura, sanatate, etc etc?
  Sa vedem concret ce vor.
  • -1 (11 voturi)    
   Daca te uiti ... (Duminică, 22 septembrie 2019, 18:35)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ww

   ... la ce s-a intamplat in vremea guvernarii tehnocrate, io as fi tentat sa nu le descriu drept gogosi.

   Printre altele, asta e una din tehnicile de manipulare mostenite de Rusia lu' Putin de la vremea sovietelor: sa-i faci pe oameni sa creada ca toti is o apa si-un pamant. Aia asigura neimplicarea. Nu le e nimic mai drag coruptilor decat neimplicarea - aia le permite lor sa se implice cum vor.
   • +2 (2 voturi)    
    Corect (Luni, 23 septembrie 2019, 10:43)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Asa este.
   • 0 (0 voturi)    
    Bravo! (Luni, 23 septembrie 2019, 13:19)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Cuvinte simple, clare.

    Nu exista padure fara uscaturi si as mai completa ca si uscaturile au rolul lor in circuitul in natura...
 • +6 (12 voturi)    
  Lipsa? (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:22)

  NoFive [utilizator]

  Si infrastructura de transporturi?
  • +1 (1 vot)    
   nu prea (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:12)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui NoFive

   Aici au dreptate ei: de ce ar trebui sa contina un astfel de plan un obiectiv care tine de administrarea curenta de fapt?!

   Nu se poate pune intr-un plan tot ce trebuie sa faca fiecare minister. Se pun doar acele masuri care vizeaza o schimbare.
 • +1 (15 voturi)    
  HEI, iar nimic despre autostrazi ??? (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:31)

  Shuiu [utilizator]

  mai, mai, parca vad ca ne luam teapa cu astia ca si cu Basescu !
  • +5 (9 voturi)    
   Autostrazile, in momentul de fata, ... (Duminică, 22 septembrie 2019, 18:39)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Shuiu

   ... nu ca n-ar fi importante, da' nu-s prima prioritate.

   In plus, e o chestie mai profunda. Daca vrei sa faci ceva, cu orice masinarie, fie ca-i o bormasina de mana sau un aparat de stat, prima data o faci functionala. Dupa aia treaba merge ca unsa.

   Autostrazile, in conditiile in care nu se praduiesc banii si decidentii din domeniu sunt profesionisti, se construiesc rapid, si cu mai putini bani decat ce s-a cheltuit pana acuma. De-aia, prima prioritate e repararea aparatului de stat, scoaterea justitiei din groapa in care-a bagat-o PSD-ul si eficientizarea institutiilor publice. Dupa aia, autostrazile o sa se faca fara sa fie nevoie de cine stie ce mare tam-tam.

   Sa-ti bati capul cu autostrazile, in momentul de fata, si sa pui repararea aparatului de stat pe planul doi, e ca si cand ai impinge o masina stricata, in loc s-o repari, ca sa ajungi mai repede la destinatie.
 • +1 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:48)

  [anonim]

 • +2 (16 voturi)    
  programul sa fie bine ca sa nu fie rau... (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:54)

  demaGOGU [utilizator]

  ..in rest viziune zero, capacitate de a intelege problemele reale ale Ro (depopularea masiva, deprofesionalizara masiva, dez-alfabetizarea, subdezvoltarea cronica in raportul centru-periferie numit UE, etc, etc)

  acest om nu a impresionat niciodata decat prin mediocritate.

  unealta perfecta.
 • +5 (17 voturi)    
  Am citit 2 capitole (Duminică, 22 septembrie 2019, 15:57)

  t4v1 [utilizator]

  Economie Antreprenoriat + Digitalizare

  Foarte slab, ma asteptam sa vad primele 100 de masuri punctuale, dar am gasit doar truisme si generalitati.
  • +5 (7 voturi)    
   mai simplu (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:11)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   Nu e nevoie de 100 de masuri, asa ceva mai rau incurca.

   E nevoie de cateva, dat trebuie sa se adreseze cauzelor marasmului si sa se completeze intre ele,
  • +4 (10 voturi)    
   Au fost luati pe nepregatite (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:26)

   Jolly Roger [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   De unde sa vina cu plan asa repede. Sunt multe voci care trebuie ascultate, intrebate, etc.
   Uite si cu motiunea de cenzura. Acusi sunt saptamani de cand trebuia depusa. Le-au dat timpul necesar psd-istilor sa negocieze si renogocieze, sa se pozitioneze si repozitioneze, iar oamenilor sa uite.
   Au pierdut de mult momentul cheie si inca o lalaie...

   Scuza daca par rautacios, stiu ca pnl e blat ca de obicei, dar parca nici noua opozitie nu vrea sa faca opozitie!
   Sau vrea sa faca, dar mai asa, cu o floare la inceput, sa nu deranjeze!
   • +1 (5 voturi)    
    ??? (Duminică, 22 septembrie 2019, 19:23)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

    Din mai si pana in septembre - pe nepregatite?!
 • -4 (14 voturi)    
  limpede precum cristalul (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:14)

  cucuveauamov [utilizator]

  e un singur punct in program: desfiintarea SIIJ, adica scaparea Cucuvelei de justitie. In rest, umplutura facuta pe coltul mesei de un absolvent mediocru de gimnaziu.
  • +1 (3 voturi)    
   Gresit... (Luni, 23 septembrie 2019, 11:03)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Si abrogarea OUG 114 … sa nu ii suparam pe capitalistii americani.

   Am mai spus-o si o repet. Orice program care nu pleaca de la cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor la nivelul mediu din UE (ANAF, simplificare legislatie etc, etc,) este complet neinteresant pentru mine.
 • +10 (12 voturi)    
  O, oi, oi (interjectie) (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:18)

  Dedalus [utilizator]

  "Guvernare participativa" ?!!

  Ati fost la prea multe seminarii pentru ONG-uri.

  Ce vreti sa spuneti, ca veti consulta "boboru''" ca sa va spuna ce sa faceti?! Sau, si mai rau, veti adresa acele minunate intrebari dinozaurilor din stiinta romaneasca?!
 • +9 (11 voturi)    
  ??? (Duminică, 22 septembrie 2019, 17:30)

  Dedalus [utilizator]

  Domnule, tot felul de inventii...

  "Economie antreprenoriala"?!

  Sigur, pot accepta si aceasta idee, daca imi spun si mie ce inteleg prin asa ceva. Cu singura rugaminte de a nu-mi nascoci etichete noi pentru concepte existente,
 • -6 (8 voturi)    
  da (Duminică, 22 septembrie 2019, 18:13)

  transpenibilus [utilizator]

  ...iar psd si alde vor fi scoase in afara legii si desfiintate.
 • -4 (4 voturi)    
  ??? (Duminică, 22 septembrie 2019, 18:56)

  tirolez [utilizator]

  Cand citesc stirea cu fetita moarta parca toate astea palesc. Ii pasa cuiva si de copiii din tara asta? Inteleg ca presupusul suspect deja a parasit Romania. Sub nasul celor "cateva sute" de politisti. Un alt esec al sistemului. Din iulie pana acum NIMIC nu s-a schimbat. Pedofilii zburda in continuare nestingheriti si daca e sa se intample ceva doar sa fie victima la gradinita sa nu sara abonatii de serviciu sa le gaseasca scuze criminalilor.
  Dancila, plimbareato, unde sunt pedepsele alea exceptionale?
  Ciolos, tu propui ceva?
  • +2 (2 voturi)    
   solutia (Duminică, 22 septembrie 2019, 19:30)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Asemenea lucruri triste se intampla peste tot in lume.

   De aceea exista Codul Penal.

   Presa exploateaza sensibilitatile de moment ale audientei.

   Daca ne-am orienta spre o dezvoltare sanatoasa insa s-ar diminua conditiile favorabile unor asemenea fapte.
   • +4 (4 voturi)    
    Legea (Duminică, 22 septembrie 2019, 19:59)

    Jolly Roger [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Nu-s fan Coelho, dar zicea bine într-o carte:

    ”Nu respectul față de lege îl împiedică pe om să o încalce, ci frica de pedeapsă!”
    • -1 (5 voturi)    
     romane :-) (Duminică, 22 septembrie 2019, 20:27)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

     Criminologia e de cu totul alta parere decat Coelho. Nici teoria dreptului nu confirma fraza "romancierului".

     Frica de pedeapa are o mica, foarte mica legatura cu aplicarea si respectarea legii. Nu spun ca nu exista, dar este f mica si nu e determinanta.

     Puteti sa va informati despre ce am spus eu, sunt destule carti in domeniile amintite.
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 septembrie 2019, 21:21)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   raspunsul lui Ciolos vine... (Luni, 23 septembrie 2019, 13:27)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   In mare concordanta cu documentul unde pe primul loc la educatie este trecuta siguranta copiiilor.

   CUm spunea si Dedalus lucruri de genul aceste se intampla peste tot in lume - si noi avem infractorii nostri care fug din Italia si merg in UK sau revin in RO, ca aici sunt mai greu de prins si mai usor pedepsiti...

   Deci - ca sa rezum - nu ma mira raspunsul!

   Dar, pe de alta parte si Dvs. aveti dreptate:

   cat de putine lucruri se spun despre statul de drept...Parca nici nu au avut un f. bun Ministru de Interne pe vremea guvernului Ciolos...
 • +1 (3 voturi)    
  despre migratie nimic? (Luni, 23 septembrie 2019, 9:07)

  martel55 [utilizator]

  ca tocmai decid acum Macron si Merkel colonizarea obligatorie a Europei de Est prin impunerea de sanctiuni financiare celor care nu accepta sa fie invadati, USR+ ce pozitie are?
 • -2 (2 voturi)    
  Buna lista asta. (Luni, 23 septembrie 2019, 9:27)

  Habermas [utilizator]

  As mai adauga:
  Reformarea Universitatilor. Nu mai dau detaliile, ca se stie ce trebuie facut, incepand cu opririrea amestecarii politicului in Universitati si stabilirea prin lege a unor criterii minimale de calitate foarte inalta (la nivelul practical de universitatile din top 100 mondial).
 • +1 (1 vot)    
  Ce legatura au (Luni, 23 septembrie 2019, 12:30)

  Luk [utilizator]

  Guvernarea si reformele constitutionale? Poti avea guvernare cu majoritate simpla, dar nu schimbi Constitutia cu majoritatea aia. Bullshit.
 • -1 (1 vot)    
  continuarea reformelor (Luni, 23 septembrie 2019, 12:40)

  al123 [utilizator]

  De ce nu continua reformele pe care le-a inceput pe cand a fost prim ministru ?
  - punerea pe butuci a inca 2 banci cel putin , fiindca RZBL si BCRL, le-a ingropat !
  - inghetarea salariului minim pe economie pentru o perioada delimitata in timp ( cand vor da patronii statul in judecata ca salariul minim e prea mic!)
  - plata anticipata a utilitatilor, fiindca inainte de guvernarea sa puteai sa platesti facturile in 30 de zile + inca 30 fara penalitati. Acum trebuie sa platesti in 15 zile , chiar daca firmele respective nu sunt in stare sa emita facturile decat dupa 1-2 saptamani , dar de platit trebuie sa platesti conform cu data de emitere factura;
  Cam asta am retinut eu din guvernarea dansului, plus multe incercari blocate de PSD!
 • 0 (2 voturi)    
  Avocatul Poporului . . . . (Luni, 23 septembrie 2019, 15:57)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . si Procurorul general trebuie sa fie alesi prin vot universal, la fel ca si Presedintele tarii! Ei trebuie sa fie propusi de catre judecatorii ICCJ dintre magistrati, respectiv avocati, fara amestecul politic!
  • +1 (1 vot)    
   Cum sa alegi procurorul general prin vot direct? (Luni, 23 septembrie 2019, 19:08)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Ce copilarie mai e si aia?
 • +1 (1 vot)    
  A zis ceva Ciolos (Luni, 23 septembrie 2019, 22:10)

  Luk [utilizator]

  despre reducerea taxelor si impozitelor pentru persone fizice si juridice?

  E bun de ministru al agriculturii, dar atat. Sa fie el sanatos, n-as vota unul ca el nici amenintat (doar amenintat cu PSD-ul l-as vota, altfel nici n-ar aparea in peisaj. PSD-ul e sansa lui).
 • 0 (0 voturi)    
  Circari (Duminică, 13 octombrie 2019, 13:32)

  Cactus Jack [utilizator]

  Barna nu vrea sa auda de guvernare, vrea doar sa fie Prsedinte. Ciolos nu se ocupa de alegerile prezidentiale, doar de viitoarea guvernare. Ar fi timpul ca cei 2 armasari sa clarifice ce vor, altfel arata totul ca la usa satrei. Propunerile sunt bune, dar sa vedem dc vor sa danseze in hora cu PNL, sau sunt pareri de pe peluza?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by