Fostul europarlamentar Cătălin Ivan, preşedinte al Alternativei pentru Demnitate Naţională (ADN), şi-a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, candidatura pentru funcţia de preşedinte al României, transmite Agerpres.

Catalin IvanFoto: Parlamentul European

El a ales să facă acest anunţ într-un "loc simbolic al industriei din România", respectiv o hală de producţie a GRIRO (fosta uzină Griviţa), iar campania electorală poartă titulara "IVAN 24", semnalând demararea unui proiect politic de lungă durată.

"ADN are toate actele în regulă, după foarte multe complicaţii şi piedici întâmpinate de-a lungul ultimului an, putem spune că de astăzi ADN poate să participe la absolut toate campaniile electorale. (...) Pot spune astăzi că voi candida din partea ADN la funcţia de preşedinte al României. ,Conceptul nostru de campanie se numeşte 'IVAN 24' pentru că intră într-un angajament foarte clar asumat al nostru: că 24 de ore din 24, până în 2024, ne vom angaja într-o luptă permanentă, zi de zi, minut cu minut, pentru regenerarea României, pentru schimbarea din temelii a societăţii româneşti şi reformarea clasei politice. (...) Dacă vom vota ce-am mai votat, cu siguranţă vom avea ce-am mai avut - scandaluri, corupţie, incompetenţă, dezinteres", a afirmat Cătălin Ivan.

Acesta a vorbit despre "sclavie modernă", despre faptul că sute de mii de români sunt "sclavi pe plantaţie" în fabrici şi abatoare din Germania, Franţa, Italia.

"Sunt luaţi din satele româneşti, urcaţi în microbuze, lăsaţi acolo fără acte (...), puşi să muncească pentru pieţe care obţin profit imens cu forţă de muncă foarte ieftină. Problema principală este că instituţiile statului român cunosc această realitate, că există o complicitate tacită între instituţiile din România şi cele din afara ţării", a susţinut Ivan.

Cătălin Ivan a fost europarlamentar până în acest an, fiind ales pe listele PSD. El a intrat în conflict cu Liviu Dragnea și cu fosta conducere a PSD, ajungând chiar să ceara socialiștilor europeni excluderea formațiunii din grupul lor.