Klaus Iohannis le-a trasat direcția liberalilor. „Trebuie să fiți pregătiți să intrați la guvernare în orice moment și să fiți conștienți de așteptările pe care le au oamenii de la voi”, a spus șeful statului, comentând că oamenilor trebuie să li se redea încrederea și să li se arate că nu toți politicienii sunt la fel. Iohannis a atacat din nou dur PSD, acuzându-i pe social-democrați că „li-i frică” să vină în Parlament să ceară votul de încredere.

HotNews.roFoto: Hotnews

„PSD a produs cea mai păguboasă, dezastruoasă guvernare de la Revoluție încoace. Rușine!”, a spus Iohannis, de la tribuna reuniunii regionale a PNL, organizată la Constanța.

„În acești ani grei de luptă cu PSD mi-am folosit toate pârghiile constituționale pentru a bloca legi, măsuri catastrofale, toate acestea culminând cu referendumul pe care l-am convocat în 26 mai pentru ca românii să își facă auzită vocea la urne și au făcut-o. Atunci, pe 26 mai, a fost un punct de cotitură. Votul la referendum a arătat că românii îi sancționează pe PSD-iști pentru drumul pe care vor să conducă țara și în același timp dând votul de încredere pentru cei care i-au apărat de guvernarea toxică. Aceștia fiind voi și cu mine”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat însă că „PSD, cu orice alt chip va apărea în fața oamenilor, rămâne un pericol pentru români”. „Lupta nu este nici pe departe încheiată”, a spus el, precizând că „îndepărtarea PSD definitiv de la putere se produce în timp, doar prin vot”.

„Sunt convins de un lucru: prezidentiale, locale și parlamentare le câștigăm împreună”, le-a transmis Iohannis liberalilor.

Orban: Să nu cumva să cădem și noi în ispita de a lua decizii pe picior

La rândul său, Ludovic Orban le-a transmis liberalilor să fie pregătiți de guvernare, avertizându-i să nu fie ispiți să facă precum PSD și să scoată „din joben” multiple ordonanțe de urgență, date fără niciun fel de analiză sau studiu de impact.

„Trebuie să ne pregătim pentru guvernare și suntem pregătiți pentru guvernare. Trebuie, în schimb, să facem lucrul acesta cu trudă, cu smerenie față de cetățenii noștri, cu atenție la problemele fiecărei categorii sociale, să analizăm fiecare soluție posibilă, astfel încât orice decizie pe care o luăm să garanteze efectele favorabile pentru societatea românească”, a spus el.

„Să nu cumva să cădem și noi în ispita de a lua decizii pe picior, de a scoate din joben ordonanțe de urgență peste ordonanțe de urgență fără niciun fel de fundamentare, fără niciun fel de analiză, fără niciun fel de studiu de impact, care să provoace consecințele dezastruoase pe care le-au provocat marea majoritate a ordonanțelor de urgență scoase de guvernarea care a trecut. PNL este un partid serios, este un partid puternic ancorat cu rădăcini, atât în istoria României, cât și cu rădăcini în societatea românească”, a completat Orban.

------------

HotNews.ro a transmis LIVE discursurile

UPDATE 18:13 Klaus Iohannis susține un discurs:

  • PNL este acum prin votul românilor cel mai important partid din România. Este o recunoastere, dar o imensă responsabilitate. Trebuie să fiți pregătiți pentru a vă ridica la nivelul asteptărilor românilor.
  • PNL întelege nevoia unui nou început pentru România.
  • Aveți o echipă de oameni competenți pregătiți să-și asume guvernarea.
  • În ultimii ani, România a fost condusă de o guvernare care i-a compromis viitorul. PSD a produs cea mai păguboasă, dezastruoasă guvernare de la Revoluție încoace. Rușine!
  • Pe 26 mai a fost un punct de cotitură. Votul a arătat că românii îi sancționează pe pesediști. Au arătat că acordă incredere pe cei care i-au apărat de guvernarea toxică, aceștia fiind voi și cu mine.
  • Să nu ne facem iluzii, lupta nu e nici pe departe încheiată. Această luptă va fi câștigată când guvernarea va fi preluată de oameni cu viziune democratică.
  • România riscă să fie distrusă de PSD. În toți acești ani am reușit să oprim foarte multe erori, dar PSD nu a învățat nimic.
  • PSD a pierdut majoritatea în parlament, dar li-i frică. Am fost nevoit de trei ori să refuz remanierea cerută cu obrăznicie.
  • România nu va putea progresa în acest stil pesedist.
  • Avem obligația să învingem decisiv acest adversar. Știm care sunt pașii de urmat, avem soluții.
  • Îndepărtarea PSD definitiv de la putere se produce în timp, doar prin vot.
  • Sunt convins de un lucru: prezidentiale, locale și parlamentare le câștigăm împreună.
  • Nu va fi o luptă ușoară, dar eu cred în voi.
  • Pentru mine lupta asta nu e pentru un nou mandat, ci pentru șansa de a clădi împreună ce nu s-a putut clădi din cauza acestui război cu PSD.
  • Viitorul nu înseamnă doar bătălia cu PSD. Eu vreau să construim România normală, puternică, un stat funcțional cu instituții puternice puse în slujba cetățeanului. Mă bazez pe voi ca să le transformăm în realitate. Proiectul României normale e un proiect colectiv, iar PNL va fi motorul acestei viitoare construcții, iar alături de noi vor veni acele formațiuni care pot pune interesul național deasupra celui personal și orgolii.
  • Primul pas e îndepărtarea acestei guvernări nocive. Repararea răului făcut de PSD trebuie pornită cât mai rapid.
  • Trebuie să fiți pregătiți să intrați la guvernare în orice moment și să fiți conștienți de așteptările pe care le au oamenii de la voi. Oamenii care sunt dispuși să muncească pentru români sunteți voi.

UPDATE 18:01 Ludovic Orban, președinte PNL:

  • Trebuie să ne pregătim pentru guvernare și suntem pregătiți. Trebuie să facem asta cu trudă, smerenie, să analizăm fiecare soluție astfel încât orice decizie să garanteze efectele favorabile.
  • Trebuie să folosim campania asta pentru a fi mai aproape de oameni.
  • Vom fi cu siguranță chemați de cetățenii români să guvernăm România.
  • Iohannis a arătat că nu-i este teamă de adversari oricât de răi par.
  • Campania pe care o avem de dus e una decisivă. Președintele e cel care dă direcția României.
  • Klaus Iohannis are capacitatea de a reuni tot ce este bun în România.
  • Vă cer să puneți pe primul plan această bătălie pentru România. Vă cer, printre vecini, rude, cunoscuți, transmiteți acest mesaj: România nu e condamnată să fie la periferia Europei, că România are șansa unui destin măreț cu o singură condiție să se ducă la vot și să voteze cu Iohannis președinte.

UPDATE 17:44 Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, înceracă să-i mobilizeze pe liberali spunând că perioada de opoziție s-a încheiat, cu Iohannis pentru al doilea mandat la Cotroceni. „PNL merită să ajungă acolo, dar bătălia se dă pe 10 și 24 noiembrie”, a spus el.

Bogdan a afirmat că „președintele a riscat și nu a făcut pact cu infractorii”, amintind de episodul în care șeful statului și-a pus geaca roșie și a ieșit în stradă alături de protestari.

UPDATE 17:32 Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL, a susținut că zilele acestea „asistăm la ultimele zvâcniri ale PSD, pe cale de dispariție”. „Au ajuns să fure și miniștri să mai rămână o zi la guvernare”, a spus ea.

UPDATE 17:26 Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte PNL, a lansat un atac, fără a nominaliza, la USR-PLUS susținând că „ne propun fericire în anarhie”, referindu-se la sloganul lui Dan Barna, „Fericiți în România”.

El a mai vorbit depre românii plecați din țară, susținând că jucătoarea de tenis Bianca Andreescu, care a câștigat US Open e „exemplul românului care s-a înstrăinat de țara noastră”.