Călin Popescu Tăriceanu consideră că e nevoie de un Congres în ALDE, în urma ieșirii partidului de la guvernare. El susține că membrii ALDE trebuie să știe că „există viață și după ruperea alianței cu PSD și după alegerile prezidențiale”, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Astăzi la finalul reuniunii eu am acordat ca ultim punct necesitatea convocării unui Congres până la finele acestui an. Cred că este nevoie ca acum, odată cu trecerea în opoziție, să reconsiderăm anumite abordări pe care le avem. E bine ca membrii ALDE să afle că există viață și după ruperea alianței cu PSD și după alegerile din noiembrie, pentru că politica nu e doar despre decizii de moment, ci despre ce știi să faci pentru cetățeni. Eu sunt absolut deschis ideii organizării unui Congres”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Digi24.

Liderul ALDE a afirmat că a decis să se retragă din cursa pentru prezidențiale, pentru că, având în vedere scorul „catastrofal” pe care partidul la obținut la europarlamentare, un al doilea eșec nu ar mai fi putut fi șters cu buretele.

„Sunt două elemente care au contribuit la luarea acestei decizii: rezultatul catastrofal pe care l-a obținut ALDE la alegerile pentru Parlamentul European. Al doilea lucru evident este legat de decizia PSD, care după ce am hotărât de comun acord să avem un candidat comun la prezidențiale, cel care e cel mai bine plasat în sondaje, adică eu, ei au hotărât să meargă cu candidatura separată. Cu un scor ca acela pe care l-am obținut la europarlamentare și la care și PSD a avut o contribuție, cu un astfel de scor eu le-am spus colegilor mei că eu nu intenționez să intru într-o competiție electorală. Un al doilea eșec usturător nu va mai putea să fie șters cu buretele”, a susținut Tăriceanu.

Totodată, el a afirmat că sunt mulți social-democrați care vor ieșirea de la guvernare și că zilele Vioricăi Dăncilă sunt numărate.

„Eu sunt mirat de decizia lor. Măcar puteau să facă o analiză simplă, să știe care sunt pașii care trebuie parcurși până la semnarea decretului de numire al unui ministru și să își dea seama că acești pași nu se puteau realiza. Pentru doamna Dăncilă înțeleg că face astfel de oferte pentru că este disperată să rămână prim-ministru. Am discutat cu mulți din PSD. Există un curent de opinie foarte favorabil inclusiv pentru ieșirea de la guvernare a PSD. Își dau seama și ei că această guvernare nu mai merge. Numerătoarea inversă pentru doamna Dăncilă să știți că a început de ceva vreme”, a răspuns Tăriceanu, întrebat despre persoanele excluse vineri din ALDE.