Prezidențiabilul USR-PLUS, Dan Barna, a declarat, luni, la interviurile HotNews.ro LIVE că una dintre prioritățile sale este o reformă constituțională, una dintre direcții fiind legată de posibilitatea președintelui de a dizolva Parlamentul și a declanșa alegeri anticipate.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Avem exemplul cel mai simplu - Parlamentul poate încerca să-l suspende pe președinte, se organizează referendum. Dacă prin referendum se respinge inițiativa, președintele nu are niciun instrument de reflectare a voinței electoratului. Avem pe de o parte o măciucă, pe cealaltă parte, o scobitoare. Reforma constituțională de care vorbesc este că, dacă referendumul nu sustine deci Parlamentul, președintele să aibă dreptul să dizolve Parlamentul si să convoace alegerile anticipate, iesind astfel si din mecanismul foarte complicat pe care îl avem în momentul de față în România. Una dintre direcții este dreptul președintelui ca, în contextul confictului cu Parlamentul, să poată declanșa alegeri anticipate”, a declarat Barna.

„Eu merg pe logica unei republici semi-prezidențiale, în care prezența președintelui și să poată fi mai consistentă, nu doar pe subiecte legate de apărare sau de politică externă și poate și în proiecte majore legate de educație sau economice”, a adăugat el.

De asemenea, Barna a declarat că susține varianta unui parlament cu doar 300 de membri, așa cum au votat românii la referendum, precizând că „discuția este încă deschisă” în privința unicameralului.