Premierul Viorica Dăncilă a convocat pentru luni prima ședință de Guvern, după ce miniștrii ALDE au demisionat, au afirmat surse politice pentru Mediafax. Pe ordinea de zi ar putea fi OUG pentru prelungirea termenului de înscriere la vot al românilor din Diaspora.

Viorica DăncilăFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit surselor citate, ședința de Guvern urmează să aibă loc luni, în jurul orei 16:00, înainte de CEx-ul PSD.

Pe ordinea de zi ar putea fi OUG anunțat de premierul Viorica Dăncilă, privind prelungirea termenului de înscriere la vot al românilor din Diaspora, după ce șeful Executivului l-a acuzat pe Klaus Iohannis că nu poate da ordonanța, deoarece activitatea guvernului este blocată.

Liderii PSD se reunesc, luni, în ședința CEx au declarat pentru HotNews.ro surse social democrate. Întâlnirea are loc în contextul în care președintele Klaus Iohannis a respins propunerile de miniștri interimari.

În prezent trei ministere au rămas fără conducere: ministerul Mediului, al Energiei și al Relației cu Parlamentul.

Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat din funcţie pe 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a ieși de la guvernare.

Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe.

Klaus Iohannis a anunțat, joi, că respinge cele trei propuneri de miniștrii interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul. Șeful statului a susținut săptămâna trecută că nu va accepta remanierile propuse de Viorica Dăncilă, fiind o guvernare „haotică, incompetentă și coruptă”.

Pentru refuzurile repetate ale șefului statului, premierul Viorica Dăncilă a sesizat anterior CCR pentru a reclama un conflict între Guvern și Administrația Prezidențială. Ulterior, aceasta a afirmat că sesizarea ar trebui văzută și ca un mijloc „de a avea niște reguli pe viitor”. CCR a stabilit ca părțile implicate în conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.

Ulterior ședinței de Guvern, PSD se va reuni în CEx, luni, începând cu ora 18:00.