Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Proiect: Închisoare de până la 10 ani pentru promovarea de „doctrine antițigăniste”

de D.D.     HotNews.ro
Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 9:37 Actualitate | Politic


Programe culturale pentru copiii romi in Spania
Foto: gitanos.org
​Mai mulți deputați PSD și minorități au depus, în Parlament, un proiect legislativ care prevede stabilirea unor măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, mai exact pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 10 ani, notează Mediafax.

”Prezenta lege are ca scop stabilirea unor măsuri pentru prevenirea și combaterea antiţigănismului. Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiţigăniste se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale antiţigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani. Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri antiţigăniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor antiţigăniste”, prevede proiectul legislativ.

Totodată, „nu constituie infracțiune dacă vânzarea de simboluri atițigăniste este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public”.

„ Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, se mai arată în proiectul de lege depus de mai mulți deputați PSD și minorități.

Inițiatorii motivează că această propunere legislatvă este necesară deoarece doctrinele anti-rome nu au putut fi combătute prin actuala legislație.

„Necesitatea adoptării unui act normativ distinct care să introducă măsuri pentru prevenirea și combaterea antiţigănismului decurge și din faptul că propagarea în public a ideilor, concepțiilor și doctrinelor anti-rome, stereotipurilor și prejudecăților față de romi, precum și a simbolurilor sau materialelor anti-rome, în special pe internet și prin intermediul rețelelor de socializare, nu au putut fi combătute prin intermediul mijloacelor legislative aflate la dispoziție în prezent.

În același timp, promovarea luptei împotriva antițigănismului trebuie să fie avută în vedere într-un context mai larg, alături de lupta împotriva intoleranței, discriminării, rasismului, xenofobiei etc. Este important de menționat că în 2019 se împlinesc 81 de ani de la introducerea în România a legilor rasiale, care au constituit catalizatorul Holocaustului pe teritoriul românesc, iar adoptarea legii menționate anterior <<va reprezenta atât un instrument legislativ esențial, cât și o expresie a puternicului angajament politic de a acționa hotărât împotriva tuturor formelor de manifestare ale acestei percepții, bazată pe ură împotriva romilor>>, de lupta împotriva <<intoleranţei, discriminării, rasismului, xenofobiei>> , iar prestigiul României va fi puternic consolidat în plan internațional”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Termenul de ”antițigănism” se referă la discriminarea persoanelor de etnie rromă.

”Deși termenul constată o recunoaștere instituțională în creștere, nu există încă o înțelegere comună a naturii și implicațiilor sale. Antițigănismul este adesea folosit într-un sens restrâns pentru a indica atitudinea anti-romă sau exprimarea stereotipurilor negative în sfera publică sau discursul de ură. Cu toate acestea, antiţigănismul dă naștere unui spectru mult mai larg de expresii și practici discriminatorii, inclusiv multe manifestări implicite sau ascunse. Antiţigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci și la ceea ce se face și la ce nu se face. Pentru a recunoaște impactul său complet, o înțelegere mai precisă este crucială”, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14244 vizualizari

 • +64 (76 voturi)    
  Voturilii psdului,in lipsa galetilor,uleiului ? (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 9:46)

  Plagarus [utilizator]

  Urmeaza promovarea manelelor minoritarilor,prin difuzarea obligatorie la taote posturile tv.
  • +31 (39 voturi)    
   Noul fascism "progresist" decide ce si cum vorbim (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 12:36)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Inca un instrument pt blocarea integrarii si asimilarii celor care traiesc in Romania printre romani, de parca nu sunt suficiente legile extrem de favorabile minoritatilor etnice.

   Avem una dintre legislatiile cele mai protectoare si permisive cu minoritatile, in raport cu statele UE.

   Exista membri fondatori ai UE care nici macar nu recunosc termenul de "minoritate etnica/nationala" si nici nu accepta legal ca pe teritoriul lor national ar exista vreun alt "popor" decat cel nativ.

   Buldozerul initiativelor de extrema stanga si imbratisate de progresisti/socialisti/social-democrati e pornit sa extermine diferente si specificitati "majoritare", sa instaureze noi interdictii impotriva libertatii de exprimare.

   Avem "rasism" ca doctrina/ideologie (in teorie si in practica) dar nu avem nici "tiganism" (nu exista asa ceva ca doctrina/ideologie) si nici "romism".

   Asa ca se creeaza un "barbarism" lingvistic, doctrina (?!) numita "antitiganism", ca erau chiar mai ridicoli daca scriau "antiromism", termenul de "rom" nefiind unul care sa descrie un "neam" de tigani, ci e un termen generic pentru "oameni".

   Cum nu puteau scrie despre existenta unei doctrine "antioameni", au fost fortati sa foloseasca termenul despre care ziceau ca este el insusi "rasist", termenul folosit de secole peste tot in Europa, cel de "tigan".

   Asta e problema Romaniei acuma, ca indraznesc unii sa vorbeasca de "tiganie"?!

   E o imbecilitate demna de acesti pesedisti, sa creada ca e suficient sa scrii "rom" ca lumea sa nu mai gandeasca "tigan", ca e suficient sa interzici "antitiganismul" ca sa dispara "tigania" !

   Nici macar nu e vorba de "tigani" ca etnici cand romanii sau altii vorbesc de "tiganie", toata lumea se refera la un comportament necivilizat, suburban, e un termen impamantenit, istoric, e in carti din bibliotecile Romaniei.

   Dati foc la "Tiganiada" lui Budai Deleanu, ca e "rasista" si la "Voievodul tiganilor" a lui Jokai Mor ca promoveaza "clisee discriminatorii", reinviati Inchizitia !
 • +48 (52 voturi)    
  Pare o confuzie totala. (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 9:54)

  asavreau [utilizator]

  Cred-ca este suficienta pedepsirea discriminarii de orice fel,tiganii nefiind prin nimic deosebiti ca sa aiba o lege a lor.Chestia asta imi aduce aminte de bancul//sa aiba si tiganii banul lor//.Nu cred ca este o insulta a tiganilor daca ii spun cuiva ca se comporta ca un tigan.La urma urmei,emanciparea tiganilor inseamna sa le ridici nivelul de civilizatie,sa-i aduci la un nivel de comportament civilizat,manierat,nu sa coboram noi nivelul de comportament ca sa nu-i prejudiciem pe conationali.Sunt aici,trebuie sa convietuim si nu-i rau ca ei sa-si insuseasca cunostintele necesare traiului demn si civilizat.Contrariul inseamna comunism-asa au facut comunistii punand la bloc doctori,profesori,ingineri si oameni cu comportament antisocial considerati //proletariatull//.Cum dictatura proletariatului era cuvantul de ordine,si legea asta risca sa ajunga dictatoriala.Daca vrem sa fim egali,legile trebuie sa fie aceleasi pentru toti.Altfel,PSD sa plece,ca face tara asta varza,punando la dispozitia grupurilor infractionale si. cu comportament infractional.
  • +39 (47 voturi)    
   Totusi țiganii au ajuns deosebiți. (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 11:04)

   backtothedarkages [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Se pare ca ei (Impreună cu cei parțial romanizați) au ajuns majoritari în România !!! Și acum fac legi care să îi protejeze pe ei și să le protejeze dreptul de a comite infracțiuni !
  • +4 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 12:46)

   [anonim] i-a raspuns lui asavreau

  • +16 (18 voturi)    
   Totusi ma intreb ? (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 13:31)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Din pacate rommii au ajuns in multe orase prin mafia lor sa conduca (din umbra, prin mita) prin personailitatile aflate la conducerile oraselor .ormal ca se ajunge si la nivel national, cand vezi ca manelele sunt pe loc de cinste mai ca imnul Romaniei. Dar ma intreb daca tot dam o lege sa fie pentru toate minoritatile , ce au avut ultrasii nationalei cu Ungaria sau cu ungurii din tara la meciul cu Spania, de ce au jignit o natiune " Spania" prin momentul jalnic al asa zisei galerii la momentul de reculegere pentru fiica lui Louis Enrique. Deci aceste "animale" se pare doctrinate cu invataturi legionare ar trebui in primul rand scosi din activitate. Tiganii simplii si nu bastanii cu lanturi de aur de kg la gat abia traiesc de pe o zi pe alta. Deci daca facem o lege sa fie pentru toti nu numai pentru unii.
 • +61 (71 voturi)    
  ??? (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 9:56)

  falcoind [utilizator]

  Si pe noi cine ne protejaza de ei ?
  • -12 (20 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 16:35)

   cipri__ [anonim] i-a raspuns lui falcoind

   Se pare ca esti chiar neajutorat, asa ca uite te ajut, si-ti dau un indiciu.
   Politie, Procuratura, Tribunal, 112.
   Deci romanii te ajuta. Chiar daca nu prea le place sa-si faca treaba cum trebuie, poate ca daca este vorba de un faptas de etnie roma, poate atunci is mai motivati sa intervina.
   Eu iti zic din proprie experienta:
   Suna un rom disperat si plangand la 112 ca ia fost rapita fata minora (ca 14-15 ani) de acasa, si politistul cu care a facut 112 legatura, ii zice, sa mearga in ziua urmatoare la post si sa faca o declaratie.
   Apoi fiind socat de reactia posistului, am sunat eu, si apoi hopa, ca au schimbat un pic placa. Dar au fost foarte rapizi... au venit dupa cateva ore.... au mers pana la faptas acasa (parintele stia si numele si adresa), si au dat un telefon politistii... si au zis ca sa vina tatal ziua urmataore la post, si vor vedea poi....
   Cand am avut acea legatura cu polistul, stiindca cum s-a cumportat cu romul la telefon, l-am intrebat cum il cheama, a zis ca nu vrea sa zica.....

   Deci daca in tara asta sunt probleme, poti fi sigura ca in 99% din cazuri (politie, procuratura, ambulantge, medici, etc...) sunt create de pur sange romani. Deci daca tot ai nevoie suplimentara de protectie...atunci impotriva abuzurilor si ilegalitatilor facute de pur sange romani.

   sapere aude!
 • +56 (60 voturi)    
  Si anti-romanesti pe cand? (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 10:01)

  Jolly Roger [utilizator]

  O lege impotriva discursului urii nu are treaba cu nationalitate. Asa ceva ar fi si duficient si universal valabil si fara niciun fel de discriminare.

  E granita foarte subtire intre lege ca protectie si folosirea ei de catre cei "protejati" pentru a abuza.

  Prin absurd ajunge un om oarecare sa se puna in gura cu un "protejat". Pentru aceleasi insulte, gesturi, semne, etc - unul face puscarie, iar celălalt rade in barba!
  • +22 (44 voturi)    
   discursul urii e inventie marxista (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 11:31)

   jondo [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Iata o decizie a Curtii Supreme a Statelor Unite care reafirma (conform Constitutiei) ca libertatea cuvantului nu poate fi limitata nici macar de asa-zisul "hate-speech"

   https://www.washingtonpost.com/news/volokh-conspiracy/wp/2017/06/19/supreme-court-unanimously-reaffirms-there-is-no-hate-speech-exception-to-the-first-amendment/

   Comunistii avea "dusman al poporului" sau "al oranduirii socialiste".

   Progresistii (crescuti direct pe filiera marxist-leninista) au inventat "discursul urii" impotriva noului proletariat: minoritatile "oprimate" (etnice, sexuale, rasiale, religioase, etc).
 • +35 (49 voturi)    
  O prietenie veche (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 10:13)

  ww [utilizator]

  He, he, a stiut si Iliescul de ce le da drepturi peste drepturi. A tinut el minte de prin anii 50 ca minoritarii tradatori au fost cei mai zelosi in instaurarea bolsevismului.
  Toata lumea a laudat Romania iliesceana ce bine a rezolvat ea problema minoritatilor. Dar Iliescu si bolsevicii lui au stiut si stiu mai bine decat toti ca minoritarii sunt sprijinul de incredere pentru PCR. Iata ca acum, dupa atata sustinere, devin si specie protejata.
  Comportamentul lor a demonstrat si inca demonstreaza cu varf si indesat ca batranul bolsevic stia foarte bine ce face. Uitati-va la toate "minoritatile" lu' peste din Parlament cum saboteaza cu consecventa bunul mers al acestei tari. Nu-i gasesti o data macar de partea binelui pentru cei multi, ci sunt consecvent de partea fortelor retrograde si antidemocratice, sabotori zelosi al intereselor românilor si ai tuturor demersurilor care pot duce la dezvoltarea României. Inclusiv suspendarea lui Basescu a fost posibila tot cu voturile lor.
  Pana la urma, sunt de inteles: ce ar face ei daca ar disparea psd-ul? Cine le mai da lor asistenta sociala din contributiile fraierilor? Cine ii mai scoate razatori din puscarii, dupa crime, violuri, proxenetism si trafic de carne vie? Da' daca vine cineva si ii intreaba din ce si-au facut palatele (ia uite o intrebare pentru grupul de liceeni ... documentati)?
 • +39 (49 voturi)    
  Asta e cea mai tare frază! (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 10:24)

  Observator roman [utilizator]

  „Termenul de 'antițigănism' se referă la discriminarea persoanelor de etnie rromă.”

  Nu prea e 'corect politic' dar ce să facem? Cum, doamne ferește, să spunem „antirromism”? Așa, pe țigani îi știe toată lumea de... țigani!! :)))
 • +29 (33 voturi)    
  Libertatea de exprimare? (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 10:27)

  AdrianBorza [utilizator]

  "Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de ştiri şi informaţii"
  De pilda daca un tigan savarseste o infractiune nu poti sa o prezinti intr-un reportaj TV, nici ca stire si nici ca informatie, pentru ca e un material anti-tigan.

  Si cum ramane cu chestia aia din constitutie care spune ca cenzura de orice fel e interzisa? Se intelege din textul respectiv ca poti sa ai orice parere si poti sa o exprimi liber.
 • +30 (32 voturi)    
  si de ce numai "antitiganesti"? >:( (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 10:36)

  Codruta N [utilizator]

  Dar cei care baga la greu strambe antimaghiare (sau chiar si antisasesti) si anti-nusulmane DE CE sa fie scutiti? >:(
  Si MAI ALES de ce sa fie scutiti cei care-i demonizeaza pe cei in varsta??!!

  De CATE ori vezi pe site-uri termenul "bosorogi" si instigari cum ca acestia "nu voteaza cum vrem noi" si ca "incarca bugetul tarii cu pensiile"? >:(
  Alea NU sunt instigari? DE CE persoanele in varsta sa nu fie ocrotite? Ce? ele sunt ciumate? nu se ridica la nivelul "tiganilor"? >:(
 • +19 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 10:45)

  [anonim]

 • +33 (39 voturi)    
  prostie (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 11:28)

  Ilidia [utilizator]

  Propunerea e o prostie cu ciucuri. Exista legi antidiscriminare. Ce facem , ii condamnam pe cei care spun bancuri cu tigani?
 • -28 (42 voturi)    
  Rasism in Romania exista! (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 11:30)

  Alui [utilizator]

  Oare soferul ala de la Zalau ar fi lovit o femeie cu un copil in brate, daca era romanca? Cati dintre care se uitau de pe margine/filmau, n-ar fi sarit sa o apere daca era romanca? Tiganii sunt cum sunt pentru ca de obicei traiesc intr-o saracie lucie. Cati patroni/sefi la stat, angajeaza tigani in pozitii bune? Cum sunt tratati copiii tigani la scoala?
  • +20 (22 voturi)    
   sa știi ca sunt tratați (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 12:07)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   exact cum merita , poate chiar mai bine. Majoritatea populației reacționează corect la primul contact, ca își schimba părerea in scurt timp, e alta poveste sa nu intram in ea , nu cred ca " eu " sunt de vina pt ca "el" e cum e.
   • -5 (11 voturi)    
    Adica femeia din Zalau merita lovita cu batul? (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 17:43)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

    Eu am parasit biserica ortodoxa definitiv cand diaconul bisericii din satul parintilor, l-a scos afara pe un tigan care s-a scarpinat in fund! Dupa un timp diaconul, om insurat si cu copii, a “fugit” cu o femeie, romanca, casatorita, care si-a abandonat fiicele mici, de varsta apropiata cu mine. Ei, cu cine ai prefera sa stai la masa, la biserica, sa lucrezi cot la cot? Cu tiganul care s-a scarpinat in fund, sau cu romanul care a distrus doua familii? Cred ca stiu cu cine!
    Ce sa-ti mai zic? Ca la scoala aveam un coleg tigan care era mai bun ca mine la matematica, si fiindca am gresit la teza si am luat 8, mi sa-au dat 5 note de 10 intr-un trimestru, ca sa nu aiba el media cea mai mare din clasa?
    Adevarul asta e! Romanii ii discrimineaza pe tigani, fara motiv, se perpetueaza o “traditie” din generatie in generatie. Rasismul e nedrept, e o mare tampenie, e o mare porcarie care trebuie terminata cat mai repede!
    • +7 (9 voturi)    
     Poate ar trebui să vedem o filmare (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 21:23)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     A evenimentelor înainte de a fi bătută de șofer ...
  • +13 (17 voturi)    
   Romanii nu sunt de vina. (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 13:19)

   SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Istoria tiganilor e de vina. Nu a fost suficienta dezrobirea lor. O mentalitate de om liber apare in sute de ani.
  • +22 (24 voturi)    
   Ai dreptate. (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 14:06)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   In Romania exista rasism si nu e inventat de romani: rasismul exista peste tot. Iar in Romania, nu este doar rasismul impotriva tiganilor.

   In alta ordine de idei, ca sa-ti rapund la intrebarea cu angajarile: ia du-te si fa o investigatie si afla cati romi ajunsi in Canada muncesc sau si-au cautat un loc de munca si cati romi traiesc din .. nu se stie din ce (oe langa ajutoarele sociale pentru care au aplicat). Hai ca in Canada nu exista rasism impotriva romilor si nici nu sunt discriminati la angajari. Realitatea este ca NU vor sa munceasca si asta nu e rasism, ci un fapt. Vezi pe unde s-au dus in Europa cea nerasista si cati muncesc cinstit.
   • -2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 19:41)

    [anonim] i-a raspuns lui Alius

    • +5 (11 voturi)    
     Muncă în vest, hmm ... (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 20:25)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui

     Esticii găsesc de muncă în vest pt că sunt de dispuși să muncească pe mai puțin decât ar munci un autohton vestic ... Esticii nu și-au aruncat pașapoartele la graniță cerând azil ... Ci au emigrat după ce statul lor a îndeplinit condițiile necesare și au aderat la UE ... Care le asigură dreptul la liberă circulație și la muncă în UE ...
    • +5 (9 voturi)    
     poti sa fii mai explicit sau macar logic (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 21:37)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

     Mai exact ce legatura exista intre disciminarea tiganilor, emigrantii estici in cadrul UE si cota de refugiti acceptata sau nu de Romania?
     Imi scapa mie ceva?
     Si apropo de pseudonimul tau, ai fost vreodata in Nepal? Fa un drum si dupa aia sa vii sa ne povestesti.
 • +10 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 12:32)

  [anonim]

 • +17 (19 voturi)    
  Asta clarifica multe .... (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 12:57)

  fdaniel [utilizator]

  Despre cine au ales românii să-i reprezinte în Parlament ...

  Problema este ca cam tot Codul Penal este "antițigănesc"...
 • +18 (18 voturi)    
  Excelent! (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 13:11)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Cand vine si o initiativa cu confiscarea averilor nejustificate prin munca?
  Adica prin acte ca ai muncit cu carte de munca, nu cu mosteniri de la Tamara si Smenara!
 • +16 (16 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 13:12)

  chiuaua [utilizator]

  Proiectul daca devine lege ne intoarcem cu 100 de ani in urma.
  Zilnic vad tendinte de genul acesta.
  Nimic bun.
 • +16 (16 voturi)    
  Lege inutila. (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 13:22)

  SCRAMBLED [utilizator]

  As spune ca asta ne mai lipsea.
  In rest avem de toate in tara asta.

  Ce-ar fi sa educam fortat copii romilor din cresa ca oameni liberi? Vin si eu cu o idee nu dau cu bata ...
  Educatia in familia roma naste ... ceea ce vedemm pe strada.
  • -12 (12 voturi)    
   Tu gandesti fortat, pe partea gresita! (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 17:49)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui SCRAMBLED

   Vrei sa-i educi fortat doar pe copii? Ce sa-i inveti? Sa accepte insulta, bataia, discriminarea din partea romanilor fara sa carteasca?
   • +9 (9 voturi)    
    Nu știu la ce școală ai fost tu ... (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 20:48)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Dar sigur nu ai avut parte de țigani pe acolo ... Eu am învățat să mă bat ... Luându-mi bătaie de la ei aproape în fiecare zi ...
 • +15 (17 voturi)    
  definitia antitiganului in corpol (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 13:31)

  clencix [utilizator]

  Cine da mai întâi definiția "țiganului". Mai exista "țigani", când ei se cheamă acum romi or rromi? Deci ar fi legea antiromiei sau a antirromiei. Si apoi:
  Dacă un roman fură, e discriminare când spui ca hoțul e roman?
  Dacă un țigan fură, e discriminare când spui ca hoțul e țigan?
  Dacă un (r)rom fură, e discriminare când spui ca hoțul e (r)rom?
  Dacă un evreu fură, e discriminare când spui ca hoțul e evreu?
  Dacă nu e voie să se spună natiunea, nicio națiune nu fură? Nimeni nu fură? Nu exista hoți și nu au ei națiune? E ca și cum n-ar exista femei, ar fi numai fete și toți am fi din flori.
 • +9 (9 voturi)    
  mare greseala, prin efecte perverse (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 16:44)

  hanu [utilizator]

  legiferarea unei asemena aberatii nu ajuta cu nimic... din contra, alimenteaza resentimentele... asa zisul antitiganism nu vine din nimic... e din experiente personale...let sleeping dogs lie, zic eu. Ce ar fi sa nu mai discutam depre rase si etnii?? Categorizari??Am avut membri de familie jefuiti de tigani, asa ca pe mine m-au pierdut de client, sunt prea batran. Dar sunt unii care poate nu au avut experiente negative. Ei bine, prin legi si pedepse au sansele sa ii piarda si pe astia. Nu mai bine judecam de la caz la caz?
 • +11 (11 voturi)    
  Rog urgent, (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 17:13)

  Nonidem [utilizator]

  Rog urgent, o lege pentru redefinirea statului roman:
  Articol unic:Romania se va numi RRomania,poporul se va denumi rroman;pana la intrarea in uz a acestor denominatiuni,se accepta-fara pedeapsa-Tigania si tigani.In acest mod nu va fi protejata minoritatea romaneasca-atat cat a mai ramas!
 • -11 (15 voturi)    
  Legea e buna! (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 17:46)

  Alui [utilizator]

  Pacat ca nu se poate aplica operatoarei 112 care a insultat femeia batuta de soferul de autobuz, si soferului care a batut femeia cu copilul in brate!
 • +3 (11 voturi)    
  "propagarea pe internet" (Sâmbătă, 7 septembrie 2019, 21:24)

  n.dumiritu [utilizator]

  "nu a putut fi combatuta"

  2012, referendum la suspendarea lui T.Basescu. USL (PSD+PNL+PC+UNPR) calarea copios tara. Ce gasesc eu la cutia postala? Un material, am presupus, electoral: celebra poza cu cei trei tigani etalind pe trupurile bine hranite cruci si colane din chile de aur, ornata cu amenintarea cu majuscule "DACA TU NU VOTEZI, VOTEAZA EI SI PENTRU TINE". Desigur, USL era alianta politica care promitea sa ne scoata din marasm, sprijinita de intelectuali bine intentionati. Ce conta o marunta incitare etnica, cind se impuneau atitea masuri radicale? Si radicale au fost in cei aproape 8 ani de domnie pesedista in care experimentele de segregare si divizare si crestere a inegalitatii au atins cote nebanuite. "Terapie soc", in expresia unui ideolog, C.Socol.

  Elita politica si functionareasca simte totusi ca mai are o datorie de implinit: sa dojeneasca poporul prost ca staruie in prejudecati si stereotipii negative. Iar poporul e atit de inrait in prejudecati, incit nici cu vorba buna nu mai merge; trebuie dat in el cu legi aspre cu infractiuni si ani de inchisoare. Numai asa faci pace sociala! Jos anticoruptia, sus intransigenta la prejudecati! Sa se faca militia "stereotipurilor negative" ca sa aibe unde sa alerge pudibonzii cu prazile de pe internet!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by