Teodor Meleșcanu a declarat că își dorește să rămână membru al ALDE, precizând că a fost neplăcut surprins de propunerea excluderii din partid a celor care candidează la funcții din conducere, în contextul în care a fost propus de PSD la șefia Senatului, relatează Mediafax.

Tăriceanu si MelescanuFoto: AGERPRES

„Eu sunt membru ALDE și doresc să rămân membru al ALDE. De peste 15 ani am fost alături de domnul președinte Tăriceanu și am contribuit la proiectul politic care se numește ALDE. Am stat alături de domnul Tăriceanu în momente dificile, de exemplu excluderea din PNL în perioada lui Crin Antonescu. Urmăresc consolidarea ALDE. La experiența mea, funcțiile nu prezintă pentru mine nicio atracție. Dacă însă voi fi ales de către colegii mei senatori președinte al Senatului voi aduce experiența mea, echilibrul și continuarea proiectului ALDE împreună cu PSD. Eu am convingerea că România are nevoie de stabilitate și continuitate pentru a atrage investitori străini și creșterea nivelului de trai a românilor. De aceea doresc salvarea colaborării PSD și ALDE pentru binele României”, a afirmat Teodor Meleșcanu, joi seara, la Antena 3.

Chestionat cum va mai putea salva proiectul reluării colaborării ALDE cu PSD, dacă va fi exclus din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, Meleșcanu a răspuns: „Am fost relativ surprins neplăcut de propunerile de a sancționa prin excludere cei care ar participa la funcțiile de conducere în Parlament. Eu am crezut că funcțiile se obțin în Parlament prin alegeri, pentru că nu suntem iobagi pe moșia nimănui. Orgoliul unui politician nu are ce căuta în conduita unui politician integru. Sigur nu poți satisface pe toată lumea”.

Fostul ministru de Externe a mai spus că există foarte multe soluții pentru ALDE, nu neapărat reîntoarcerea într-o coaliție cu PSD, însă susținerea programului de guvernare în continuare.

„Deocamdată există ministru de la ALDE care și-a asumat rămânerea în Guvern. Din punctul meu de vedere cred că există foarte multe soluții. Avem nevoie de o colaborare între ALDE și PSD pentru binele ALDE în primul rând și pentru binele României în general. E nevoie de consultări. Dacă noi am fost oameni care am bătut palma pentru un program de guvernare, cu bune și cu rele, e evident că trebuie să găsim o soluție pentru ca această continuare a politicii să fie și pe viitor. Ea nu trebuie să fie sub forma unei reîntoarceri la guvernare, ci poate fi o formă de sprijin a programului de guvernare. Obiectivul este ca să asigurăm stabilitatea și funcționarea Guvernului”, a conchis Meleșcanu.

Teodor Meleșcanu, susținut de PSD pentru șefia Senat, a declarat că este dispus să fie suspendat din ALDE timp de șase luni pentru a rezolva problema legată de poziția partidului, dar și pentru menținerea grupului de la Senat. Acesta a susținut că a discutat acest subiect și cu alți colegi.

ALDE a stabilit, marți, susținerea lui Ion Popa pentru funcția de președinte al Senatului. Totodată, partidul a decis că persoanele care acceptă funcții, fără acordul formațiunii, să fie excluse din ALDE, vizat fiind Teodor Meleșcanu.

Senatorii vor vota succesorul lui Călin Popescu Tăriceanu la șefia Senatului în plenul de marți, 10 septembrie, potrivit unei decizii adoptate în Biroul Permanent. În cursă mai este și Alina Gorghiu din partea PNL.