Guvernul va sesiza Curtea Constituțională, reclamând un conflict juridic de natură constituțională cu președintele care nu a numit încă miniștrii interimari propuși după plecarea ALDE de la guvernare. Anunțul a fost făcut miercuri seară de premierul Viorica Dăncilă, la câteva ore după ce șeful statului a criticat dur Guvernul, într-o declarație susținută la Cotroceni, fără spune ceva despre numirea interimarilor.

DancilaFoto: Captura video

„Suntem într-o situație fără precedent, de confuzie, generată de comportamentul iresponsabil și egoist al președintelui. (...) prin întârzierea numirii miniștrilor interimari, Klaus Iohannis încalcă deciziile CCR (...) Guvernul României va sesiza CCR pentru a reclama un conflict juridic cu șeful statului. Românii nu au de ce să asiste la acest spectacol de prost gust pe care îl fac cei cărora le-au dat votul”, a spus Dăncilă, acuzând că președintele nu a fost ales pentru a bloca Guvernul.

Premierul a răspuns și criticilor șefului statului în privința măsurilor insuficiente luate în cazul Caracal, susținând că este „rușinos și indecent” ca președintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal, când el nu a făcut nimic. „Ioahnnis a întârziat nepermis o ședință CSAT și a ezitat să îl demită pe șeful STS. După care a a venit și nu a spus nimic. Așa cum a venit și astăzi și nu a spus nimic. Nu statul trebuie resetat, ci președintele României trebuie resetat”, a spus ea.

Dăncilă a declarat sâmbătă că va avea o discuție telefonică cu Iohannis în ceea ce privește interimatele, iar dacă șeful statului blochează în continuare numirea interimarilor intenționează sesizarea Curții Constituționale.

”În ceea ce privește interimatul celor trei ministere, voi avea o discuție telefonică cu președintele, dacă nu vom avea o nominalizare pentru interimate, vom merge la CCR”, a declarat Dăncilă.