Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan îi cere premierului Viorica Dăncilă să renunțe la nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european și să desemneze o persoană competentă și integră pentru acest post. Turcan spune că persistența cu care premierul susține o candidatură nepotrivită pentru un post de comisar european periclitează în mod grav șansele României de a ocupa un portofoliu important.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raluca Turcan spune că Viorica Dăncilă arată, din nou, că nu poate gândi mai departe de gardul propriului sediu de partid și că o interesează mai mult promovarea clientelei PSD decât interesul țării.

Potrivit liderului PNL, candidatura Rovanei Plumb este compromisă grav din două puncte de vedere: ea nu îndeplinește criteriul integrității, pentru că este vorba de o persoană cu grave suspiciuni de corupție, implicată într-o anchetă penală. Din punctul de vedere al competenței, grăitoare sunt ”performanțele” ministrului Rovana Plumb în gestionarea fondurilor europene. "Or, nu este un secret pentru nimeni că miliarde de euro din banii europeni au fost efectiv nefolosiți de România pentru că Guvernul nu a fost în stare nici măcar să îi solicite pentru proiecte de investiții!".

Turcan afirmă că, având în vedere că funcția de comisar european este reprezentativă nu numai pentru un grup politic sau partid, ci pentru toate statele europene, propunerea României trebuie să corespundă unor criterii clare de profesionalism și integritate.

"Nu este clar cazul Rovanei Plumb. Solicit premierului să ia în serios acest moment important pentru România, să se consulte cu Președintele Klaus Iohannis și să meargă la audieri cu un candidat care să poată îndeplini cu succes funcția de comisar", adaugă Turcan, într-un mesaj postat pe Facebook.

Propunerile Guvernului pentru funcția de comisar european sunt europarlamentarii PSD Dan Nica și Rovana Plumb, iar Viorica Dăncilă anunța în 21 august că i-a transmis președintelui ales al CE Ursula von der Leyen, la Bruxelles, că România este interesată de portofoliile transporturi, energie și mediu pentru funcția de comisar în viitorul Executiv european. Dăncilă a susținut că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis înainte de a trimite cele două nominalizări la Bruxelles.