Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit, marți, cu liderii ALDE la sediul partidului, cu câteva ore înaintea ședinței oficiale, au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul partidului. Întâlnirea are loc în contextul în care o serie de parlamentari ALDE sunt nemulțumiți de modul în care a fost gestionată ieșirea de la guvernare, dar și de faptul că Teodor Meleșcanu este susținut de PSD la șefia Senatului.

Tăriceanu si MelescanuFoto: AGERPRES

UPDATE Tăriceanu i-a cerut lui Teoder Meleșcanu să renunțe la înțelegerea cu Viorica Dăncilă însă senatorul l-ar fi refuzat, susțin sursele citate.

Oficial, Biroul Politic Central al ALDE se întrunește la Parlament de la ora 14.00, însă Tăriceanu a convocat o ședință cu liderii importanți pentru a stabili o strategie de repliere la nivel parlamentar. Potrivit surselor citate, Tăriceanu încearcă să se replieze în condiițiile în care mai mulți lideri din partid cer congres extraordinar.

Călin Popescu Tăriceanu a primit luni o lovitură prin anunțul candidaturii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului. Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat cu câteva ore înainte ca Tăriceanu să elibereze fotoliul de șef al Camerei superioare a Parlamentului că îl susține pe senatorul ALDE Teodor Meleșcanu pentre preluarea funcției.

Anunțul făcut de Dăncilă l-a luat prin surprindere pe Tăriceanu, care a declarat public că nu știa despre intenția colegului de partid. Totodată, prin plecarea lui Meleșcanu, Tăriceanu riscă să-și piardă grupul de la Senat.

Totodată, ALDE riscă să piardă parlamentari după ce o serie de lideri au declarat public că nu sunt de acord cu alianța făcută cu PRO România. Senatorul Daniel Zamfir este unul dintre cei mai vocali contestatari ai alianței cu partidul lui Victor Ponta.

De asemenea, liderul ALDE Satu Mare, Ovidiu Silaghi, a declarat citat de agenția Mediafax: „Să-i spună cineva dlui Tăriceanu că metoda retragerii nu este sigură”.

„O anumită repoziţionare a partidului pe scena politică va trebui să existe. Întotdeauna când există un organism statutar, deciziile trebuie luate conform documentelor statutare, cu consultări prealabile”, a spus și liderul ALDE SĂlaj Valeriu Crişan

Preşedintele ALDE Gorj, Ion Iordache, a declarat că se aştepta ca partidul să ţină cont de oamenii din teritoriu, de discuţiile şi de înţelegerile care existau înainte de europarlamentare.