Președintele UDMR Kelemen Hunor a primit vineri, la finalul discursului în care și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale, o șapcă cu mesajul ”România respect again”. Șapca i-a fost oferită de președintele executiv al UDMR Porcsalmi Balint care va fi șeful său de campanie.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Gestul face trimitere la episodul recent de la Casa Albă, când președintele Klaus Iohannis a primit de la omologul său american, Donald Trump, o șapcă pe care era scris mesajul ”Make Romania Great Again”, o adaptare a sloganului cu care acesta a câștigat alegerile din SUA în 2016. Episodul a generat unele controverse în mediul online având în vedere semnificațiile istorice pe care le are pentru București ideea de ”România Mare”.

De altfel, în cadrul reuniunii în care UDMR l-a desemnat pe Kelemen Hunor candidat pentru președinție, acesta l-a criticat pe actualul șef al statului Klaus Iohannis pentru lipsa de implicare.

”E nevoie de mai mult respect în cadrul dialogului româno-maghiar, iar unde este respect apare și încrederea. Cred despre rolul președintelui că trebuie să fie pildă, să schimbe mentalitatea oamenilor. Rolul președintelui este mult mai mare. România a avut un președinte hiperactiv, care a cauzat multe probleme, iar acum are un președinte care se limitează doar la dreptul comun. Niciunul dintre aceștia doi nu este destul de bun. România are nevoie de un președinte care să poată readuce în societate respectul, stima și încrederea și poate facilita restaurarea lucruilor bune care s-au stricat în ultimii ani”, a susținut Kelemen.

Șapca primită de acesta este legată și de sloganul cu care Kelemen Hunor va candida ”Respect pentru toți”.

Hunor a mai spus, în cadrul alocuțiunii sale, că o campanie prezidențială nu trebuie să fie despre persoane, ci despre principii și valori, despre viitor într-o abordare globală.

În opinia lui Kelemen, viitorul președinte ar putea să ceară în următorii 5 ani creșterea cu 15% a suprafeței forestiere sau să regândească să își asume un rol de lider în Balcanii de Vest.

”România și-a pierdut din ponderea politică în zonă. Degeaba aducem rachete noi în țară, degeaba facem acest scut de protecție, dacă pleacă oamenii din țară și țara se golește. Avem nevoie de modernizare și dezvoltare, dacă vrem ca România să fie o țară modernă, președintele trebuie să își spună părerea despre cercetare, educație, infrastructură. Propunerea noastră națională e valabilă pentru toată țara. Trebuie să spunem că nu vrem să luăm nimic de la nimeni, vrem să dezvoltăm, vrem să trăim într-o țară mai bună, un stat drept, o țară înțeleaptă care se va transforma într-un stat verde și va respecta drepturile comunităților naționale. Cerem sprijinul și votul fiecărui cetățean”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Kelemen Hunor a mai candidat de două ori la prezidențiale, prima oară în anul 2009, când a obținut 3,83% din voturi, și în 2014, când a obținut 3,47% din voturi.