Liderii PSD se vor reuni în acest weekend, la Mamaia, pentru a discuta strategia partidului în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a respins în bloc remanierea Cabinetului Dăncilă, pe care l-a trimis în Parlament pentru a obține votul pentru o nouă formulă de după ieșirea ALDE de la guvernare. Calculele privind majoritatea parlamentară nu îi ajută pe social-democrați în acest moment, în timp ce liberalii au anunțat moțiune de cenzură.

HotNews.roFoto: Hotnews

Social-democrații vor avea o serie de reuniuni în cursul zilei de vineri, inclusiv ședința organizației de femei, urmând ca sâmbătă, începând cu ora 10.00, să se reunească în a doua ședință extraordinară a Comitetului Executiv în decurs de o săptămână. Reuniunea CEx va avea loc la restaurantul de 4 stele Diplomatic Mamaia.

Ședința CEx va fi urmată de reuniunea grupurilor parlamentare, la ora 15, iar duminică sunt programate întâlniri cu pensionarii și cu PSD Diaspora.

În ciuda crizei din partid declanșate prin ruperea coaliției cu ALDE și a poziției președintelui Klaus Iohannis, candidatul PSD pentru președinție, Viorica Dăncilă, și-a continuat în aceste zile campania electorală neoficială.

Prezentă într-o vizită în Argeș, Dăncilă declara joi că Guvernul trebuie să se prezinte în fața Parlamentului pentru un vot de încredere, după ieșirea ALDE de la guvernare, dar se arată optimistă în privința rezultatului acestui vot.

De altfel, indiferent dacă PSD va mai strânge cele 233 de voturi necesare sau nu, guvernul poate rămâne în funcție, ca interimar.

”Noi trebuie să venim cu un vot de încredere indiferent dacă opoziția depune sau nu moțiune de cenzură”, a spus premierul, la Argeș.

În cazul în care votul de încredere este negativ, „Guvernul rămâne la forma iniţială şi venim cu o altă formulă”, a precizat Viorica Dăncilă, care a subliniat că executivul pleacă doar în cazul unei moțiuni de cenzură care trece de vot.

Întrebată cum va trece Guvernul de un astfel de vot, având în vedere că îi lipsesc 29 de parlamentari pentru o majoritate, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu aș fi așa sigură că ne lipsesc 29 de voturi”.

Dăncilă a mai susținut că va negocia în continuare cu parlamentarii sprijinul înaintea votului, lăsând însă să se înțeleagă că nu mai are ce să discute cu Victor Ponta: „Noi nu mai ascultăm de mult declarațiile lui Victor Ponta. Cred că și-a greșit meseria, face foarte multe scenarii”.

Ce variante sunt:

* Dacă Parlamentul aprobă remanierea, președintele este obligat să semneze decretele de numire a miniștrilor.

* Dacă Parlamentul respinge remanierea, rămâne actuala formulă guvernamentală, nu pică Guvernul, rămâne cu miniștrii actuali, iar premierul propune interimari, care nu pot sta mai mult de 45 de zile.

Prim-ministrul este în funcție și nu poate fi scos demis decât prin moțiune de cenzură. Pentru Viorica Dăncilă, există și posibilitatea să nu se mai prezinte în fața Parlamentului și să renunțe la remaniere, propunând interimari.

Teoretic, Cabinetul Dăncilă ar putea rămâne la Palatul Victoria până după alegerile prezidențiale.

Un scenariu relativ asemănător a fost în toamna lui 2009, cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale de atunci. La acea dată, guvernarea era asigurată de coaliția PDL-PSD. La 1 octombrie 2009, PSD-ul condus de Mircea Geoană decide să se retragă de la guvernare, în condițiile în care liderul PSD se pregătea să candideze la alegerile prezidențiale împotriva candidatului partenerului de guvernare Traian Băsescu, președinte în funcție. PDL a format un guvern minoritar condus tot de Emil Boc, care este însă demis, în premieră pentru politica post-decembristă, prin moțiune de cenzură.

Președintele Traian Băsescu îl desemnează premier pe Lucian Croitoru, care este însă respins de Parlament. Urmează o nouă nominalizare în persoana lui Liviu Negoiță, însă, aflat deja în campanie electorală oficială, Parlamentul nu se mai reunește pentru a discuta candidatura acestuia. Astfel, Guvernul Boc a funcționat ca guvern interimar nu mai puțin de trei luni, din 13 octombrie până în 23 decembrie 2009. Traian Băsescu a fost reales președinte pe 6 decembrie, numind un nou Guvern Boc ulterior.