Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă un pilon esențial al politicii externe a României, iar ”anvergura relațiilor a ajuns la un punct maxim” după cele două vizite la Casa Albă, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, la reuniunea cu ambasadorii, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis si Donald Trump, la Casa AlbaFoto: Facebook - Klaus Iohannis

”Parteneriatul strategic cu SUA, un pilon esențial al politicii externe, a devenit mai robust și a dobândit și mai multă substanță și durablitate. Anvergura relațiilor noastre a ajuns la un punct maxim după cele două vizite ale mele la Casa Albă”, a declarat Iohannis.

Iohannis a spus că la vizita din 20 august a avut ”o discuție excelentă și consistentă cu președintele Trump”, vizita marcând decisiv aprofundarea parteneriatului strategic. Iohannis a mai spus că a discutat cu Trump despre asigurarea unei prezențe militare consistente a SUA în România, în actualul context internațional complex.

Șeful statului a precizat că rămân prioritare consolidarea roului României în UE și extinderea parteneriatul strategic cu SUA, iar aderarea la Spațiul Schengen și intrarea în zona euro, atunci când vor fi întrunite condițiile, sunt în continuare obiectivele de politică externă.

”Vă solicit să mențineți o politică externă credibilă și predictibilă și în beneficiul cetățenilor săi. Dați-mi o politică internă bună ca să pot face o politică externă bună„, a mai transmis șeful statului, citându-l pe Nicolae Titulescu.