Marți are loc prima ședință a Executivului, după ce ALDE s-a retras de la guvernare

de A.Z.     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2019, 4:42 Actualitate | Politic


Comitetul Executiv National PSD
Foto: Captura video
Guvernul se reunește, marți, în prima ședință, după ce ALDE a ieșit de la guvernare. Executivul are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre ce prevede acordarea a 1.000 lei fiecărui elev care au obținut nota 10 la evaluarea națională și a 3.000 lei celor care au obținut 10 la Bacalaureat, scrie Mediafax.

Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 1.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a – 2019.

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 3.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019.

Art. 3. Sumele necesare acordării stimulentelor financiare prevăzute la art. 1 și art. 2 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2019 Ministerului Educației Naționale, titlul 57. „Asistență socială”, cap. 65.01 „Învăţământ”.

Art. 4. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 și art. 2 și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale”, prevede proiectul de hotărâre înscris pe ordinea de zi a ședinței de marți a Guvernului.

Guvernul va lua în discuție și un proiect de ordonanță pentru stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/589 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o reţea europeană de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate şi integrarea mai bună a pieţelor forţei de muncă şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 şi (UE) nr. 1296/2013. Alte proiecte înscrise pe ordinea de zi a reuniunii de marți a Executivului sunt:

„- Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019

- Proiect de hotărâre pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1231/2010 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică "Autostrada Orăştie-Sibiu"

- Proiect de hotărâre pentru suplimentarea pe anul 2019 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 843/2014 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Programul VI de reabilitare a drumurilor, Lot C Reabilitare DN 1H, km 75+446 - km 128+823, Zalău-Răstoci", precum şi modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 843/2014

- Proiect de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ''Varianta de ocolire Bârlad''

- Proiect de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ''Drum expres Craiova-Piteşti şi legăturile la drumurile existente'', Tronsonul 2, aflate pe raza localităţii Robăneşti, din judeţul Dolj

- Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor părţi de imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, constituite din construcţii şi amenajări la terenuri, situate în judeţele Vrancea, Timiş, Ialomiţa, Constanţa, Ilfov, Caraş-Severin şi municipiul Bucureşti, în vederea scoaterii din funcţiune şi casării acestora şi pentru modificarea anexei nr.4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

- Proiect de hotărâre privind aprobarea unor modificări în inventarul bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Constanţa, Brăila, Galaţi, Buzău, Tulcea, Iaşi, Timiş, Giurgiu, Gorj, Dolj, Cluj şi municipiul Bucureşti

- Proiect de hotărâre privind aprobarea normativelor de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea în România a Reuniunii Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est, în perioada 14-17 octombrie 2019

- Proiect de hotărâre privind acordarea cetăţeniei domnului "Richard Kristopher Jameill"

- Proiect de hotărâre pentru suspendarea aplicării prevederilor art.3 alin.(3) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 20/2012 privind aprobarea Programului multianual de marketing şi promovare turistică şi a Programului multianual de dezvoltare a destinaţiilor, formelor şi produselor turistice

- Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Gugeşti, judeţul Vrancea

- Proiect de hotărâre privind aprobarea stemei comunei Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa

- Proiect de hotărâre privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi”, conform comunicatului de presă al Executivului remis MEDIAFAX.

Guvernul va luat act și de Lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru cea de a doua sesiune ordinară parlamentară a anului 2019. „Documentul este structurat pe 2 secțiuni: prima referitoare la proiecte de legi prioritare aflate în diferite etape ale procedurii de legiferare la Senat şi la Camera Deputaţilor, ținându-se seama de stadiul procedurii legislative parlamentare în care se află în prezent.

Menționăm că nu au fost preluate în listă proiectele de legi privind aprobarea ordonanțelor de urgență ale Guvernului propuse de ministere, având în vedere că acestea intră de drept în dezbaterea Parlamentului cu procedură de urgență; cea de-a doua referitoare la proiecte de legi pe care Guvernul urmează să le adopte şi să le înainteze, spre dezbatere şi adoptare, Parlamentului, în cursul celei de a doua sesiuni parlamentare a anului 2019 și pentru care este necesar ca finalizarea procedurii parlamentare să se realizeze până la sfârșitul acestei sesiuni.

Având în vedere data la care ne aflăm, au fost actualizate unele termene propuse de ministere/instituții. Astfel, lista cuprinde în total 128 proiecte de legi, din care 60 aflate deja în procedură parlamentară şi 68 care urmează să fie promovate de Guvern”, conform textului furnizat de Executiv.

ALDE a decis luni ieșirea de la guvernare și o alianță cu Pro România. Călin Popescu Tăriceanu a mai anunțat retragerea din Guvern a miniștrilor ALDE, însă Ramona Mănescu a decis să rămână la conducerea MAE. De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a declarat că social-democrații au decis să rămână la guvernare și cataloghează acțiunile ALDE drept o decizie de neînțeles. Șeful Executivului a mai spus că face propuneri de miniștri interimari, după retragerea miniștrilor ALDE. Astfel, pentru aceste portofolii, Dăncilă a anunțat că vor fi propuși următorii miniștri interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea vicepremier pentru relația cu Parlamentul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1735 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Orice. orice.... (Marţi, 27 august 2019, 7:02)

  ABBV [utilizator]

  ar face cu bani numai sa nu se investeasca in domaniile prioritare. Infrastructura in educatie , sa nu meraga elevul la WC in curte..... Infrastructura rutiera hienelor ? Si zeci de alte chestii care genereaza crestere economica. Felicitari plantelor care i-au votat atat amar de ani pe "competenti" astia.
 • 0 (0 voturi)    
  guvernul promite din nou (Marţi, 27 august 2019, 8:52)

  Dizidentul [utilizator]

  pe marginea prapastiei Guvernul promite (1000-3000lei) caracteristic cind ajung intr-o situatie dificila "deschidem cutia pandorei" prostimea v-a crede,Olguta mai are un motiv sa iasa la inaintare caracteristic mahalalei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by