Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a convocat pentru săptămâna viitoare o ședință a conducerii Camerei inferioare pentru a stabili programul de lucru al sesiunii extraordinare. Opoziția a cerut ca pe ordinea de zi să fie introdusă dezbaterea și abrogarea Legii recursului compensatoriu, dar și a OUG 114 și a OUG 51.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Având în vedere depunerea cererii de întrunire a Camerei Deputaților în sesiune extraordinară, în intervalul 26-30 august 2019, am decis convocarea ședinței Biroului Permanent al Camerei pentru luni, 26 august, de la ora 12.30, în vederea stabilirii proiectului programului de lucru în această perioadă. De asemenea, ședința de plen a Camerei Deputaților va avea loc începând cu ora 14.00, pentru aprobarea ordinii de zi și a programului sesiunii extraordinare", potrivit unui comunicat de presă transmis de președntele Camerei Deputaților.

Președintele Camerei explică opoziției că legea recursului compensatoriu a fost un proiect inițiat de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, în timpul guvernului Cioloș, ca urmare a angajamentelor statului român de rezolvare a problemelor condițiilor din penitenciare care au făcut obiectul unor condamnări repetate la CEDO.

"Am încredere că membrii opoziției vor analiza cu seriozitate toate aceste aspecte, vor renunța la calculele politice personale și vor da dovadă de responsabilitate, astfel încât în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare să avem o dezbatere consistentă cu rezultate concrete în beneficiul românilor", solicită Ciolacu.

În ceea ce privește proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii Ciolacu consideră că solicitarea opoziției nu se susține pentru că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei.

Social-democratul mai spune că la orice dezbatere cu privire la justiție trebuie să fie prezente în mod obligatoriu instituțiile implicate, asociațiile magistraților și societatea civilă.

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a anunțat, luni, că partidul a obținut numărul de semnături necesar pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților în perioada 26 august-30 august. Liberalii cer ca pe ordinea de zi să fie introdusă abrogarea Legii recursului compensatoriu și OUG 114.