Victor Ponta a publicat luni un „decalog al ororilor” în care face o paralelă între situația economică de acum și cea din 2008-2009, când România a fost afectată de o gravă criză economică, alături de predicția: „la anul va fi iar un caz în care cineva spune că s-a terminat petrecerea”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Paralela cu 2008-2009, semnele crizei: dublarea salariilor în educație vs dublarea pensiilor. Ne-am întors la situația cu salariile profesorilor din 2008, toți știm că nu sunt bani, dar nu ne putem opune, că se supără electoratul. Cred că la anul va fi iar un caz în care cineva spune că s-a terminat petrecerea”, potrivit unei postări a fostului prim ministru pe contul său de Instagram.

Victor Ponta acuză, în această postare, o „rectificare bugetară făcută pe acte false, când se sfârșește petrecerea”, iar nota de plată nu va fi achitată de actualul guvern, ci „de noi toți, ca în 2010”.

Ponta acuză faptul că „împrumuturile statului ajung să susțină firmele străine prin produse de import” iar subvențiile din agricultură ajung la proprietarii italieni „care au terenuri și nu le cultivă”.

Soluția propusă de Victor Ponta? „Și acum trebuie operație. E drept, asta înseamnă să pierzi alegeri, dar PSD oricum le pierde”.

Acesta pledează pentru reintroducerea impozitării progresive a veniturilor, „unica soluție inclusiv pentru taxarea pensiilor speciale”.

„În toate statele civilizate cu impozitare diferențiată, societatea spune un lucru - nu mai impozita în primul rând munca. La noi, asta e cea mai impozitată. Proprietatea, da. Ai un apartament în Drumul Taberei - nu te pun, dar dacă ai zece case, și la munte și la mare, plătești mai mult”, potrivit postării lui Ponta.

O altă propunere înaintată de Ponta este legată de „refacerea legii off-shore pentru gazele din Marea Neagră”, care ar trebui să fie „prioritatea toamnei”, astfel încât „americanii să bage banii, să investească”.

Vezi această postare pe Instagram

#Mura In Gura\uD83E\uDD17

O postare distribuită de Victor Ponta (@victor.ponta.proro) pe